Evropa

Rusko ministarstvo odbrane: Jedan mornar poginuo nakon što je potonuo brod "Moskva", 27 osoba se vodi kao nestalo

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Sribja

22/04/2022

-

22:04

Rusko ministarstvo odbrane: Jedan mornar poginuo nakon što je potonuo brod "Moskva", 27 osoba se vodi kao nestalo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan mornar je poginuo, dok se 27 vodi kao nestalo, nakon što je ruska vojna krstarica ''Moskva'' potonula prošle nedelje, javila je danas agencija RIA Novosti pozivajući se na saopštenje ruskog Ministarstva odbrane.

Dodaje se da je nakon brodoloma spaseno 396 mornara, prenosi Rojters.

Britanska agencija dodaje da je Rusija saopštila da je njen vodeći brod Crnomorske flote potonuo prošle nedelje nakon što je došlo do požara koji je izazvao eksploziju skladišta municije. S druge strane, ukrajinske snage tvrde da su pogodile ruski brod raketom, dodaje Rojters.

Treće po veličini plovilo u rskoj floti

Raketna krstarica Moskva, klase Slava, bila je treće po veličini plovilo u aktivnoj ruskoj floti i jedno od njenih najviše branjenih sredstava, rekao je za BBC pomorski stručnjak Džonatana Bentam s Međunarodnog instituta za strateške studije.

Krstarica je bila opremljena troslojnim sistemom protivvazdušne odbrane koji bi mu, ako je sve ispravno funkcionisalo, dao tri prilike za odbranu od napada projektila Neptun.

Uz raketnu odbranu srednjeg i kratkog dometa, odbrana je uključivala i šest sistema radarski kontrolisanih protivavionskih topova velike brzine (CIWS) kao poslednje sredstvo protivraketne odbrane.

"Sistem može da ispali 5.000 metaka u minutu, stvarajući zapravo zid od topovskih zrna oko krstarice, njegove poslednje linije odbrane", rekao je Bentam za BBC. 

AP/Russian Defense Ministry Press Service

 

Ako se dokaže da je udar došao iz projektila, to "postavlja pitanja o sposobnostima modernizacije ruske površinske flote", dodao je on.

Ukrajinski izvori tvrde da su protivazdušnu odbranu krstarice "zaposlili" lažnim napadima bespilotnih letelica Bajraktar, kako bi što kasnije reagovala na udar protivbrodskih raketa.

Sistem krstarećih raketa Neptun dizajnirali su ukrajinski vojni inženjeri kao odgovor na rastuću pomorsku pretnju koju je Rusija predstavljala u Crnom moru, nakon aneksije Krima 2014. godine. Prema Kijev Postu, ukrajinska mornarica je tek u martu prošle godine primila prvu isporuku projektila Neptun dometa 300 kilometara.

Komentari (0)

Evropa