Evropa

Ponos Rusije na dnu Crnog mora: Kako je potopljena krstarica "Moskva"

Komentari

Autor: Jutarnji, BBC

15/04/2022

-

19:42

Ponos Rusije na dnu Crnog mora: Kako je potopljena krstarica "Moskva"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pokaže li se tačnim informacija da je krstarica Moskva potonula zbog ukrajinskog napada, biće to najveći ratni brod potopljen u poslednjih 40 godina.

U Ukrajini se njegovo potonuće slavi kao novi veliki uspeh domaće vojske koja je prva javila da ga je raketirala, dok rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je jedan od najvažnijih brodova ruske mornarice potonuo zbog eksplozije u skladištu municije.

Šta je dovelo do požara na glavnom brodu Crnomorske flore - ruska vojska nije objavila. Sjedinjene Američke Države veruju da je brod pogođen sa dve ukrajinske rakete Neptun, rekao je visoki američki zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, prenosi BBC. SAD veruju da je bilo ruskih žrtava, iako se ne zna tačno koliko, dodao je on.

Najveći potpoljeni brod od "Generala Belgrano"

Ako se potvrde informacije o tome da je Moskva izgubljena nakon borbenih delovanja ukrajinskih snaga, to će biti zabeleženo kao gubitak najveće vojne pomorske jedinice u poslednjih 40 godina.

Argentinsku krstaricu General Belgrano torpedirala je i potopila 2. maja 1982. britanska nuklearna podmornica južno od Foklandkih ostrva u britansko-argentinskom sukobu. U napadu su stradale 323 osobe.

Ruske vlasti kažu da je svih 510 članova posade krstarice Moskva evakuisano, što bi ukazivalo na to da je brod napušten u relativno kontrolisanim uslovima, odnosno da nije stradao od raketa jer bi u tom slučaju sigurno došlo do gubitaka među posadom.

Raketna krstarica Moskva, klase Slava, bila je treće najveće plovilo u aktivnoj ruskoj floti i jedno od njenih najviše branjenih sredstava, rekao je za BBC pomorski stručnjak Džonatana Bentam s Međunarodnog instituta za strateške studije.

Može da stvori "zid od topovskih zrna"

Krstarica je bila opremljena troslojnim sistemom protivvazdušne odbrane koji bi mu, ako je sve ispravno funkcionisalo, dao tri prilike za odbranu od napada projektila Neptun.

Uz raketnu odbranu srednjeg i kratkog dometa, odbrana je uključivala i šest sistema radarski kontrolisanih protivavionskih topova velike brzine (CIWS) kao poslednje sredstvo protivraketne odbrane.

"Sistem može da ispali 5.000 metaka u minutu, stvarajući zapravo zid od topovskih zrna oko krstarice, njegove poslednje linije odbrane", rekao je Bentam za BBC. 

Ako se dokaže da je udar došao iz projektila, to "postavlja pitanja o sposobnostima modernizacije ruske površinske flote", dodao je on.

Lažni napad Bajraktara

Ukrajinski izvori tvrde da su protivazdušnu odbranu krstarice "zaposlili" lažnim napadima bespilotnih letelica Bajraktar, kako bi što kasnije reagovala na udar protivbrodskih raketa.

Sistem krstarećih raketa Neptun dizajnirali su ukrajinski vojni inženjeri kao odgovor na rastuću pomorsku pretnju koju je Rusija predstavljala u Crnom moru, nakon aneksije Krima 2014. godine. Prema Kijev Postu, ukrajinska mornarica je tek u martu prošle godine primila prvu isporuku projektila Neptun dometa 300 kilometara.

Drugi veliki ratni brod uništen u Ukrajini

Moskva je bila vodeći brod Crnomorske flote Rusije i projekta 1164 Atlant, a pod imenom Slava porinut je 1983. godine, dok je sadašnji naziv dobio 1996. godine. Brod je bio opremljen sa 16 raketnih lansera P-1000 Vulkan, dometa od najmanje 700 km, preneo je TASS.

Inače, raketna krstarica Moskva je drugi veliki ratni brod za koji se zna da je pretrpeo ozbiljna oštećenja od početka rata. Ukrajina je pre mesec dana saopštila da je uništila veliki desantni brod Orsk, u Azovskom moru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa