Evropa

Da li je ruski brod Moskva pogođen raketama Neptun: Značajan udarac za rusku flotu u Crnom moru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

16:19

Da li je ruski brod Moskva pogođen raketama Neptun: Značajan udarac za rusku flotu u Crnom moru
Da li je ruski brod Moskva pogođen raketama Neptun: Značajan udarac za rusku flotu u Crnom moru - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Komandni brod ruske crnomorske flote, raketna krstarica Moskva, teško je oštećena u vodama Crnog mora. Ovo predstavlja udarac za rusku vojsku u trenucima kada pokušava da zauzme lučki grad Marijupolj na jugoistoku Ukrajine, kako bi povezala proruske teritorije u Donbasu sa Krimom.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je sa Moskve evakuisana čitava posada, a kao razlog su naveli eksploziju municije usled požara. Nešto kasnije, iz ministarstva je saopšteno i da je požar lokalizovan, i da municija više ne eksplodira, kao i da najvažniji deo opreme za lansiranje raketa nije oštećen. Ministarstvo ne navodi, doduše, šta je uzrok požara, a ukrajinska strana tvrdi da su u pitanju njihovi raketni udari.

Maksim Marčenko, guverner oblasti oko crnomorske luke Odese, rekao je da je brod Moskva pogođen sa dve protivbrodske krstareće rakete Neptun ukrajinske proizvodnje. Kako je dodao, "rakete Neptun koje čuvaju Crno more izazvale su veoma ozbiljnu štetu".

Pored Marčenka, oglasio se i savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Aleksej Arestovič. On je saopštio da je krstarica Moskva potonula i podelio video-snimak za koji tvrdi da prikazuje potonuće. Prema njegovim rečima, "potonuće Moskve je kolosalni vojni događaj i najveći poraz ruske flote od Drugog svetskog rata".

Veliki brod, velika simbolika

Ratna krstarica Moskva dugačka je 186 metara, i ima posadu od oko 500 ljudi, zbog čega predstavlja pravi ponos ruske pomorske flote, piše CNN. Prvobitno, Moskva je porinuta u okviru mornarice SSSR 1980-ih godina i to pod nazivom Slava, a sadašnji naziv nosi od 1995. godine. 

Brod Moskva opremljen je antibrodskim i antivazduhoplovnim raketama, a poseduje i torpeda, pomorsko oružje, kao i druge razvijene odbrambene sisteme. S obzirom na sve ovo, velika koncentracija oružja predstavlja i jednako veliku mogućnost za eksploziju koja se na samom brodu desila, i bilo kakav požar predstavljao bi ogromnu opasnost za posadu.

Pored toga što je važan šraf u pomorskoj floti ruske vojske, krstarica Moskva je važna i zbog simbolike koju nosi - u pitanju je brod koji je učestvovao u opsadi Zmijskog ostrva.

Tanjug AP/Maxar Technologies via AP

Zmijsko ostrvo

Podsetimo, dugo se smatralo da su ukrajinski graničari svi do jednog poginuli prilikom ovog okršaja na Zmisjkom ostrvu. Ukrajina im je odavala najveće počasti zbog toga što nisu hteli da se predaju ruskoj vojsci, ali je 25. marta iz Kijeva soapšteno da su graničari ipak živi, i da su razmenjeni za zarobljene ruske mornare.

Moskva je drugi važan brod za koji se zna da je pretrpeo ozbiljnu štetu od početka rata u Ukrajini. Prošlog meseca, Ukrajina je rekla kako je potonuo nešto manji brod Orsk u Azovskom moru, piše Euraktiv. Ovaj portal dodaje da je ruska mornarica raketama gađala teritoriju Ukrajine, i da su napori ovog dela ruske vojske u Crnom moru veoma značajni da bi se pružila podrška kopnenim operacijama na jugu Ukrajine.

Neptun "menja ponašanje neprijatelja"

Ukoliko je Ukrajina, kao što tvrdi Marčenko, zaista koristila protivbrodske krstareće rakete Neptun, ovo bi bio prvi put da su se te rakete koristile od početka rata. 

Kako je na sajtu Centra za međunarodnu pomorsku bezbednost (CIMSEC) napisao poručnik u floti američke vojske Džejson Lankaster, pretnje koje predstavljaju sistemi kao što je Neptun "menjaju operativno ponašanje" neprijateljskih flota.

"Ruski brodovi će se ponašati tako da smanje rizik od detekcije i povećaju svoje šanse da se odbrane. Ovakve promene znače i da će ruska flota imati veća ograničenja, i da neće moći da iskoristi u potpunosti flotu u svoju korist", napisao je Lankaster. 

"Dodatni stres od iznenadne borbe mogao bi da poveća umor i nervozu, i može voditi greškama", dodao je.

Kako ističe, Neptun protivbrodske krstareće rakete su derivati "SS-N-25 Svičblejd" sistema, i imaju operativni doseg od oko 170 nautičkih milja. Dodaje i da je veći deo crnomorske flote ranjiv kada je u pitanju Neptun, koji može da nanese nepopravljivu štetu brodovima i do 5.000 tona. 

Komentari (0)

Evropa