Evropa

RAT U UKRAJINI Rusko ministarstvo: Krstarica Moskva potonula, Zelenski kritikuje Nemačku i Mađarsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

07:54

RAT U UKRAJINI Rusko ministarstvo: Krstarica Moskva potonula, Zelenski kritikuje Nemačku i Mađarsku
RAT U UKRAJINI Rusko ministarstvo: Krstarica Moskva potonula, Zelenski kritikuje Nemačku i Mađarsku - Copyright Tanjug AP/Andrew Marienko, Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 50. dan rata u Ukrajini. Prethodnog dana, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je nastavio stalni dijalog sa američkim predsednikom Bajdenom, a potom je usledila i najava američke administracije o novom paketu vojne pomoći u Ukrajini od 800 miliona dolara. Rusko Ministarstvo odbrane zapretilo je daće, ako se napadi na rusku teritoriju nastave, ruske snage napasti mesta u Ukrajini, uključujući i Kijev, u kojem se takve odluke donose.  Bura oko Bajdenove izjave o genocidu se ne smiruje i podelila je i zapad - francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je Makron pozvao je da se taj termin koristi oprezno dok kanadski premijer Džastin Trudo smatra da je "apsolutno u redu" da sve više ljudi opisuje ruske akcije u Ukrajini kao genocid.

Ključni događaji:

  • Oštećen ruski ratni brod "Moskva" - Ukrajina tvrdi da su ga njene snage granatirale, Moskva kaže da je došlo do požara
  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je nastavio stalni dijalog s američkim predsednikom
  • Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će, ako se napadi na rusku teritoriju nastave, ruske snage napasti mesta u Ukrajini, uključujući i Kijev, u kojem se takve odluke donose.
  • Predsednici Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske boravili u Kijevu
  • Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je Luka u Marijupolju u potpunosti oslobođena od ekstremista Azova.
  • Rusija kao odgovor na sankcije Sjedinjenih Država uvodi restrikcije za 398 članova Predstavničkog doma američkog Kongresa

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

22.09  Rusko MInistarstvo: Krstarica Moskva potonula

Prilikom šlepanja u svoju bazu krstarica "Moskva", zbog oštećenja koje je zadobila tokom požara, izgubila je stabilnost. U uslovima bure krstarica je potonula, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Posada je, kako prenosi Sputnjik, ranije bila evakuisana. MInistarstvo je prethodno tvrdilo da je požar na krstarici izazvala je detonacija municije. Ukrajinski zvaničnici tvrde  da je ratni brod sinoć pogođen ukrajinskim projektilima kod crnomorske luke Odesa.

 

21.38 Kijev: Broj stradalih u Kramatorsku porastao na 59 

Broj stradalih u granatiranju železničke stanice u Kramatorsku porastao na 59, uključjući sedmoro dece, saopštilo je MInistarstvo odbrane Ukrajine.

 

 

21.21 SAD: Sedam beloruskih aviona krši antiruske sankcije

Ministarstvo trgovine SAD danas je potvrdilo da je identifikovalo sedam aviona tipa "boing 737" kojima upravlja beloruska aviokompanija "Belavia", a koji krše američka izvozna ograničenja Rusiji. Ministarstvo trgovine je saopštilo da bi ograničenja, koja avionima zabranjuju obavljanje usluga u inostranstvu, trebalo efikasno da ih prizemlje i spreče buduće međunarodne letove. Uz sedam beloruskih aviona na proširenoj listi sankcija se nalaze još tri letelice.

20.58 Gradonačelnik Oleškog objavio da je ruska vojska zauzela grad

Ruska vojska zauzela je grad Oleški, mali grad u blizini Hersona na jugu zemlje, objavio je gradonačelnik Jevgenij Riščuk. Na zgradi gradske uprave već visi ruska zastava", rekao je Riščuk na Telegramu. Prema njegovim rečima, ulicama će umesto ukrajinskih, biti ruske patrole.

20:30 Francuska najavila da će "vrlo brzo" vratiti ambasadu u Kijev

Francuska će "vrlo brzo" vratiti svoju ambasadu u Ukrajini iz Lavova u Kijev, najavio je ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom. Francuska ambasada je premeštena u Lavov početkom marta, pošto je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.

19.48 Kan: Nastaviću s pokušajima da Rusija učestvuje u istrazi

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan izjavio je danas da će nastaviti s naporima da se Rusija angažuje u istrazi tog suda u vezi sa navodnim ratnim zločinima u Ukrajini.

"Nastaviću sa pokušajima približavanja Ruskoj Federaciji po treći put", rekao je Kan na brifingu nakon posete ukrajinskom gradu Buči, prenosi agencija Rojters. "Ovde smo jer imamo razumne osnove da verujemo da se vrše zločini koji su u nadležnosti suda. To zahteva nezavisnu, nepristrasnu istragu", poručio je Kan novinarima, preneo je Bi-Bi-Si.

 

 

19.42 Utrostručen broj laznih dojava o bombama

Broj lažnih poruka o pretnji bombama u Rusiji se utrostručio od početka specijalne operacije u Ukrajini, saopštila je danas pres služba ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je tvrdi da takvu kriminalnu aktivnost izvode ukrajinske oružane snage i tajne službe.

Navodi se da je od 1. januara do 24. februara ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije otvorilo oko 1.200 krivičnih predmeta u vezi sa lažnim pretnjama terorističkim napadima, dok je od 24. februara do 25. marta broj takvih incidenata bio 2.172, što znači da je ova vrsta kriminala trostruko porasla, prenosi TAS S.

19.36 Zelenski: Mađarska i Nemačka blokiraju naftni embargo Rusiji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je danas Nemačku i Mađarsku da blokiraju napore EU za uvođenje embarga na uvoz ruskih energenata, od čega Rusija ove godine, kako se navodi, može da zaradi do 250 milijardi funti (326 milijardi dolara).

"Neki naši prijatelji i partneri razumeju da je došlo drugačije vreme, da više nije pitanje posla i novca. Ovo je pitanje opstanka", kazao je Zelenski za Bi-Bi-Si.

19.27 SAD: Potrudićemo se da Rusija ne zaobilazi sankcije

Sjedinjene Američke Države planiraju nove akcije kojima bi sprečili da Rusi zaobilaze sankcije, izjavio je danas nacionalni savetnik američkog predsednika Džejk Saliven. On je rekao da bi svaki pokušaj Rusije da obustavi dostavljanje oružja Ukrajini mogao da dovede do sukoba sa Zapadom.

TAnjug AP/Patrick Semansky

 

"SAD nisu aktivne na teritoriji Ukrajine, tako da bi Rusi tim pokušajem očigledno napali teritoriju NATO, odakle dolazi oružje. To bi pokrenulo član 5 i to bi promenilo igru potpuno", kazao je Saliven. Naime, član 5 povelje NATO kaže da napad na jednu članicu Severnoatlantske alijanse je napad na sve članice.

19.20 Velika NATO dilema i kritični momenat konflikta: SAD naoružava Ukrajinu, a Kremlj preti napadima na konvoje

Posle objave američke administracije da će da obezbedi novu vojnu pomoć za Ukrajinu, koja uključuje sredstva i opremu koja je pogodna za borbe u Donbasu, Moskva je saopštila da će američka i NATO vozila koja prevoze oružje na ukrajinskoj teritoriji smatrati legitimnim vojnim metama, a pomenuta je i mogućnost napada na Kijev.

SAD žure da pošalju novu pomoć ukrajinskoj vojsci dok Rusija pregrupiše snage za borbe na istoku, a analitičari upozoravaju da bi ruski napad na NATO vozila podigao rat na novi nivo. Više pročitajte u posebnom tekstu.

19.04 Danas evakuisane 2.322 osobe iz Marijupolja 

Potpredsednica Vlade Ukrajine Irina Verenščuk objavila je da je danas evakuisano 2.557  osoba, a da su iz Marijupolja do Berdjanska vlastitim vozilima stigle 2.332 osobe.

18.45 Ukrajina usvojila zakon o zabrani javnog isticanja slova Z i V

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon o zabrani javnog isticanja slova Z i V, izjavio je danas poslanik Jaroslav Železnjak. Kako je naveo, zakonom se zabranjuje "svaka propaganda ruskog režima i ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini", prenosi agencija TASS. Prema dokumentu koji je objavljen na sajtu Vrhovne rade, zabranjeno je javno isticanje simbola povezanih sa Oružanim snagama Rusije, uključujući slova Z i V i njihove ekvivalente na ćiriličnom pismu.

Profimedia

 

18.17 Pentagon još ne zna razloge eksplozije na "Moskvi"

Portparol Pentagona Džon Kirbi, povodom tvrdnje Ukrajine da je njihova vojska sinoć izvela raketni udar na vodeći ruski ratni brod "Moskva" i nanela mu značajnu štetu, izjavio je za CNN da je "došlo do eksplozije" na tom brodu, ali da SAD još ne mogu da kažu da li je pogođen projektilom. Rusija navodi da njen ratni brod nije potonuo nakon što se municija na njemu zapalila, dok Ukrajina kaže da je brod pogođen njenim protivbrodskim projektilima, prenosi CNN.

"Nismo baš sigurni šta se ovde dogodilo, ali procenjujemo da je na ovoj krstarici došlo do najmanje jedne i to prilično velike eksplozije, koja je izazvala veliku štetu na plovilu", rekao je Kirbi. Opširnije o ruskom brodu Moskva u posebnom tekstu.

18.02  Belorusija: Oboren dron na granici sa Litvanijom

Beloruski graničari oborili su bespilotnu letelicu na granici sa Litvanijom, koja se kretala iz susedne države ka teritoriji Belorusije, saopštio je danas Državni granični komitet te zemlje. Kako je precizirano u saopštenju, incident se dogodio 13. aprila uveče na granici sa Litvanijom, a bespilotnu letelicu koja je sa litvanske strane krenula ka teritoriji Belorusije primetila je granična patrola tokom službe.

17.39 UN: Poginulo skoro 2.000 civila u Ukrajini

Broj poginulih civila u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara. iznosi 1.932 uključujući 157 dece, saopštila je u četvrtak Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR). Upozoreno je da su "stvarne brojke znatno veće". OHCHR je takođe saopštio da je najmanje 2.589 civila povređeno od početka invazije.

17.02 Litvanija: Rusiju i Belorusiju isključiti iz MMF i Svetske banke

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelus Landsbergis i ministar finansija Gintare Skajste zatražili su danas od zemalja članica G7 da se Rusiji i Belorusiji hitno ukine članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, saopštila je pres služba Ministarstva inostranih poslova Litvanije.

16.44 Odluka o sankcijama Rusiji objavljena u Sužbenom listu Crne Gore 

Odluka o sankcijama Rusiji, koje je usvojila Vlada Crne Gore prošle sedmice, objavljena je danas u Službenom listu. Usvajanjem ove odluke Crna Gora se i zvanično pridružila svim restriktivnim merama, koje uključuju i pakete individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija EU usvojila protiv Rusije. Šta sadrže i protiv koga su usmerene čitajte u odvojenoj vesti.

16.29 Rusija: Evakuisani meštani dva sela u Belgorodskoj oblasti

Stanovnici dva sela u Belgorodskoj oblasti - Bezimeno i Spodarjušeno - koja se nalaze u pograničnoj zoni sa Ukrajinom, privremeno su evakuisani iz bezbednosnih razloga, saopštio je danas guverner oblasti Vjačeslav Gladkov. U Belgorodskoj oblasti je 11. aprila proglašen visok nivo od terorističke pretnje.

15.23 Moskva: Povređeno sedam osoba u napadu Ukrajine na Brjansk

"Povređeno je sedam osoba, među njima jedna trudnica i dete, u napadu ukrajinskih snaga na teritoriju Brjanske oblasti", izjavio je danas pomoćnik ministra zdravlja Ruske Federacije Aleksej Kuznjecov. Prethodno je granični odsek Federalne Službe Bezbednosti (FSB) saopštio da je kontrolni prelaz "Novi Jurkoviči" u Brjanskoj oblasti gađan iz minobacača sa prostora Ukrajine.

"U vreme granatiranja na teritoriji kontrolnog prelaza nalazilo se više od 30 ukrajinskih izbeglica na putu ka Ruskoj Federaciji, koje su preduzetim merama evakuisane", navodi se u saopštenju FSB, prenosi agencija RIA Novosti.

14.27 Le Pen: Zelenski traži od Zapada više nego što je moguće

Lider francuske desnice i kandidatkinja za predsednika Francuske, Marin le Pen, smatra da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži od Zapada više nego što može da mu pruži. "Zelenski želi više podrške. Ponekad traži više nego što je moguće da se pruži", rekla je Le Pen za TV kanal "France 2", prenosi agencija TAS S.

14.11 Vereščuk: Četvrta razmena ratnih zarobljenika

Rusija i Ukrajina su danas po četvrti put razmenile ratne zarobljenike. Po nalogu predsednika Zelenskog, razmenjeno je pet oficira i 17 vojnika, a pušteno osam civila, uključujući i jednu ženu. "Ukupno 30 naših građana danas ide kući", napisala je na Telegramu potpredsednika vlade Irina Vereščuk.

13.43 Rusija: Iz Ukrajine gađan kontrolni prelaz u Brjanskoj oblasti

Kontrolni prelaz "Novi Jurkoviči" u Brjanskoj oblasti gađan je iz minobacača sa prostora Ukrajine, saopštio je danas granični odsek Federalne Službe Bezbednosti (FSB). "U vreme granatiranja na teritoriji kontrolnog prelaza nalazilo se više od 30 ukrajinskih izbeglica na putu ka Ruskoj Federaciji, koje su preduzetim merama evakuisane", navodi se u saopštenju FSB, prenosi agencija RIA Novosti. Navodi se da su u incidentu oštećena dva automobila interno raseljenih lica, kao i da je pucnjava suzbijena uzvratnom vatrom.

13.32 Ukrajina: Oko 300 ljudi držani kao taoci u podrumu škole

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane tvrdi da je oko 300 ljudi držano kao taoci četiri nedelje u podrumu škole u blizini Černigova na severu Ukrajine. Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane na Tviteru, ruske snage su za taoce uzele žitelje u Jahidnu koje se nalazi na 140 kilometara severno od Černigova, i da je navodno 18 ljudi poginulo tokom ruske okupacije, prenosi Bi-Bi-Si.

13.05 Lokalizovan požar na glavnom brodu Crnomorske flote

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je požar na raketnoj krstarici Moskva, glavnom brodu ruske Crnomorske flote, pod kontrolom i da su preduzete mere da se plovilo odvuče nazad u luku. Ministarstvo, koje tvrdi da je požar izbio posle eksplozije municije na brodu, navodi da glavno naoružanje krstarice nije oštećeno i da je posada evakuisana. U saopštenju se ističe da plovilo nije potonulo, prenosi Rojters.

12.44 Putin ne odbija sastanak sa Zelenskim, čeka tekst sporazuma

Predsednik Rusije Vladimir Putin nikada nije odbio da se sastane sa ukrajinskim kolegom Volodimirom, ali je pre toga potrebno pripremiti nacrt sporazuma između dve zemlje, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je primetio da po tom pitanju još nema nikakvih novosti, prenosi Tas s.

11.50 Harkov: U granatiranju ubijena četiri civila

Guverner ukrajinskog Harkovskog regiona Oleh Sinjehubov saopštio je da su četiri civila ubijena, a još 10 ranjeno tokom današnjeg ruskog granatiranja grada Harkova. U saopštenju je ukrajinski zvaničnik takođe pozvao stanovnike nekih gradova na evakuaciju, pošto je naveo da se očekuje da će se vojne operacije odvijati u toj oblasti, prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da proveri ove navode.

Associated Press

11.48 Arestovič preti udarom na Moskvu u slučaju napada na Kijev

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič je, reagujući na upozorenje Ministarstva odbrane Rusije da će napasti centre gde se donose odluke, uključujući Kijev, za kanal Fejgin Lajv rekao da će Ukrajina uzvratiti, prenosi Unian. Prema Arestovičevim rečima, Ukrajina je spremna za takvu situaciju, pošto se od Kremlja može očekivati bilo šta.

"Odmah da kažem da imamo odlične prilike (da udarimo) po Rusiji. A to što ih još ne koristimo, pa, svaki rat ima stepen eskalacije. Ako želite eskalaciju, hajde da eskaliramo", rekao je Arestovič.

11.47 Rusija otvara istragu o mučenju svojih vojnika u Ukrajini

Rusija otvara krivičnu istragu o navodnom mučenju svojih vojnika koje su počinile ukrajinske snage, saopštio je danas ruski Istražni komitet. Komitet, koji istražuje najveće zločine, naveo je da su pojedine ruske vojnike zarobile ukrajinske snage u Zaporoškoj i Nikolajevskoj oblasti i da ih je ukrajinska bezbednosna službanelegalno držala u zarobljeništvu.

11.45 Čavušoglu: Ako UN uvedu Rusiji sankcije, Turska se pridružuje

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je da će Ankara morati da se pridruži sankcijama protiv Rusije ako ih odobre UN. "Turska poštuje međunarodno pravo, mi ćemo voditi izbalansiranu politiku. Ako UN uvedu sankcije Rusiji, Turska će biti prinuđena da im se pridruži“, saopštio je Čavušoglu danas u intervjuu za ruski kanal NTV, prenosi TAS S.

11.40 Ruski ministar finansija učestvuje na sastanku G20

Indonezija, aktuelni domaćin Grupe 20 (G20) velikih svetskih ekonomija, saopštila je danas da je ruski ministar finansija Anton Siluanov potvrdio da planira učešće putem video linka na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 sledeće nedelje.

11.11 London: Gradovi Kramatorsk i Kostjantinivka na udaru

Ukrajinski gradovi Kramatorsk i Kostjantinivka verovatno će biti na udaru ruskih snaga na sličan način kao i drugi urbani centri, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane. U poslednjem izveštaju o ratu u Ukrajini, to ministarstvo navodi da su "široko rasprostranjeni raketni i artiljerski udari i napori da se snage koncentrišu za ofanzivu" pokazali da se Rusija vraća tradicionalnoj vojnoj doktrini, preneo je Rojters.

11.00 Erdogan će razgovarati telefonski sa Putinom i Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da u narednim danima telefonski razgovara sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim o situaciji u Ukrajini, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

10.35 Društvene mreže o situaciji na Crnom moru

Euronews Srbija

09.48  "Moskva" ozbiljno oštećena

Ratni brod "Moskva" pretrpeo je veoma ozbiljna oštećenja, izjavio je portparol regionalne vojne administracije u Odesi dodajući da je na krstarici prvo izbio požar koji je izazao ozbiljna oštećenja. Prema njegovim rečima, još nije potvrđeno šta je tačno pogodilo "Moskvu". Rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je brod "ozbiljno oštećen", dok je savetnik predsednika Zelenskog Aleksej Arestovič rekao da je on "potonuo".

Euronews Srbija

09.37 Zaplenjena imovina Medvedčuka u Ukrajini

Državni istražni biro Ukrajine saopštio je da su zaplenjeni stanovi, kuće, automobili i zemljište u vlasništvu šefa političkog saveta ukrajinske partije "Opoziciona platforma - Za život“ Viktora Medvedčuka i njegove supruge Oksane Marčenko. Navodi se da je okružni sud Lavova, na predlog Državnog istražnog biroa i kancelarije generalnog tužioca, zaplenio još 154 objekta pokretne i nepokretne imovine narodnog poslanika Ukrajine Viktora Medvedčuka i njegove supruge, prenosi RIA Novosti.

09.30 Le Penova odbila da dešavanja u Ukrajini nazove genocidom

Kandidat za predsednika Francuske i lider desničarske partije Nacionalno okupljanje Marin le Pen odbila je da dešavanja u Ukrajini nazove genocidom. "Genocid je pravno vrlo jasna definicija koja ne odgovara trenutno poznatim činjenicama", rekla je ona u intervjuu za TV "Frans 2".

09.24 Zelenski EU: Prestanite da sponzorišete rusku vojnu mašinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Evopsku uniju da uvede embargo na rusku naftu. "Pre svega, potreban nam je embargo na naftu. I jasna spremnost Evrope da se odrekne sve ruske energije. Evropska unija mora da prestane da sponzoriše rusku vojnu mašinu", rekao je Zelenski, prenosi Gardijan.

09.00 Ukrajina: Devet koridora danas, iz Marijupolja automobilima

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, među njima i privatnim automobilima iz opkoljenog grada Marijupolja. Drugi pravci evakuacije su iz Berđanska, Tokmaka i Energodara, saopštila je ukrajinska zvaničnica, prenosi Rojters. Vereščuk je još naglasila da će koridori u istočnom regionu Luganska biti operativni ako "okupacione ruske snage prestanu sa granatiranjem".

8.21 Arestovič: Potonula "Moskva"

Savetnik šefa kabineta predsednika Zelenskog Aleksej Arestovič rekao je da je "Moskva" potonula i podelio snimak. "Potonuće 'Moskve' je kolosalni vojni događaj i najveći poraz ruske flote od Drugog svetskog rata", napisao je.

07.50 Požar na ruskom brodu "Moskva"

Rusija je danas saopštila da je glavni brod njene Crnomorske flote, raketna krstarica "Moskva", ozbiljno oštećen i da je njegova posada evakuisana nakon eksplozije za koju Ukrajina tvrdi da je rezultat raketnog udara. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je požar na raketnoj krstarici "Moskva" izazvao eksploziju municije, preneo je TAS S.

AP Photo

 

07.40 LNR: Ukrajinske snage pucale na konvoj sa izbeglicama

Ukrajinski militanti pucali su na kolonu automobila sa izbeglicama u oblasti Harkova, dve osobe su poginule, a tri povređene, saopštilo je Generalno tužilaštvo samorpoglašene Luganske narodne republike (LNR). Navedeno je da je iz minobacača i mitraljeza pucano na kolonu automobila u kojoj su se civili kretali iz LNR u Ukrajinu, prenosi RIA Novosti.

07.20 Kličko: Dve trećine stanovnika Kijeva se vratilo

Dve trećine stanovnika Kijeva koji su otišli iz grada nakon početka rata sa Rusijom već se vratilo u grad, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko. "Vraćaju se svakog dana, uprkos preporukama. Ali ne možemo da zabranimo, možemo samo da preporučimo", rekao je Kličko, prenosi Unian.    Dodao je da još ne vredi vraćati se u grad pošto javni prevoz ne radi, a na punktovima se vrše kontrole.

06.56  Psaki: SAD raspolažu spektrom dodatnih sankcija za Rusiju

SAD imaju na rasplaganju širok spektar dodatnih sankcija koje bi mogle da nametnu Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, rekla je danas sekretarka za štampu Bele kuće Dženifer Psaki. Ona je tokom konferencije za novinare naglasila da su sekundarne sankcije i ciljanje ruskog finansijskog sektora deo spektra preostalih mogućih sankcija koje se mogu uvesti protiv Rusije, prenosi Rojters.

AP/ Ivan Sekretarev

 

06.50 Američka administracija najavila dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je dodatnih 800 miliona dolara američke vojne pomoći Ukrajini, uoči ruskog napada koji se očekuje na istoku zemlje, prenosi Rojters. Najnoviji paket, kojim je pomoć SAD narasla na dve i po milijarde dolara od početka invazije ruskih snaga u februaru, uključuje artiljerijske sisteme, oklopne transportere i brodove obalske odbrane, helikoptere, haubice i radare.

06.43 OEBS i SE: Zaustaviti rušenje verskih objekata i bogomolja

Specijalni predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Savet Evrope pozvali su sinoć Rusiju da zaustavi uništavanje verskih objekata i bogomolja, što, zajedno sa neselektivnim ubijanjem desetina hiljada civila, predstavlja zločin protiv čovečnosti.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

06.31 Rusija uvela sankcije za 398 kongresmena

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da kao odgovor na sankcije Sjedinjenih Država uvodi restrikcije za 398 članova Predstavničkog doma američkog Kongresa, računajući rukovodstvo i predsednike komiteta Donjeg doma Kongresa. Pored američkih kongresmena, Rusija je danas na bazi reciprociteta izrekla sankcije i za 87 kanadskih senatora. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.16 Predsednici Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske u Kijevu

Predsednici Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske doputovali su u sredu vozom u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Zelenski je rekao da je Estonija među prvima priskočila u pomoć Ukrajini i istakao da će Ukrajina uvek biti zahvalna toj zemlji na principijelnoj podršci u procesu evropskih intergacija Ukrajine.

06.04 Rusija upozorava Ukrajinu da ne napada rusku teritoriju

Rusko Ministarstvo odbrane danas je saopštilo da će, ako se napadi na rusku teritoriju nastave, ruske snage napasti mesta u Ukrajini, uključujući i Kijev, u kojem se takve odluke donose. "Vidimo pokušaje sabotaže i udara ukrajinskih vojnika na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Ako se takvi slučajevi nastave, oružane snage Ruske Federacije izvešće udare na centre odlučivanja, uključujući Kijev, od kojih se ruska vojska do sada suzdržavala", rekao je.

Komentari (0)

Evropa