Evropa

Velika NATO dilema i kritični momenat konflikta: SAD naoružava Ukrajinu, a Kremlj preti napadima na konvoje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

18:11

Velika NATO dilema i kritični momenat konflikta: SAD naoružava Ukrajinu, a Kremlj preti napadima na konvoje
Velika NATO dilema i kritični momenat konflikta: SAD naoružava Ukrajinu, a Kremlj preti napadima na konvoje - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Posle objave američke administracije da će da obezbedi novu vojnu pomoć za Ukrajinu, koja uključuje sredstva i opremu koja je pogodna za borbe u Donbasu, Moskva je saopštila da će američka i NATO vozila koja prevoze oružje na ukrajinskoj teritoriji smatrati legitimnim vojnim metama, a pomenuta je i mogućnost napada na Kijev. SAD žure da pošalju novu pomoć ukrajinskoj vojsci dok Rusija pregrupiše snage za borbe na istoku, a analitičari upozoravaju da bi ruski napad na NATO vozila podigao rat na novi nivo.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je da će obezbediti još 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini. SAD su od početka sukoba izdvojile više od 2,5 milijarde dolara pomoći Kijevu, kada se tome priključi i najnoviji paket koji uključuje artiljerijske sisteme, artiljerijsku municiju i oklopne transportere, navodi se u saopštenju Bajdena objavljenom posle telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Novi paket bezbednosne pomoći biće finansiran aktivacijom posebnog predsedničkog ovlašćenja da koristi državna sredstva ili odobrava isporuke roba i usluga iz američkih rezervi bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitne situacije.

Kako je na Tviteru napisao američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, Amerika nastavlja "da bude uz hrabre Ukrajince koji se bore za slobodu". On je dodao da poslednji paket pomoći uključuje veoma efikasna oružja, a uz to je objavio i šta to sve znači.

Na spisku pomoći je osam haubica kalibra 155 milimetara i 40.000 granata. Tu su 10 radara za otkrivanje artiljerije, kao i dva za nadzor vazduha. SAD šalju u ukrajinu 300 svičblejd dronova, koji su poznati i kao "kamikaza dronovi", i 500 projektila "dževelin" koji su se pokazali veoma efikasnim. U Ukrajinu stiže i 200 oklopnih vozila M113, i još 100 višenamenskih vozila. Zanimljivo je to što su na spisku 11 helikoptera Mi-17. Osim toga, reč je o zaštitnoj opremi, medicinskoj opremi, šlemovima, eksplozivima...

Kako piše Time, američki vojnici će obezbediti obuku ukrajinskih snaga za određenu vrstu opreme iz paketa pomoći. Ukrajinska vojska se nedeljama suprotstavljala bolje opremljenim ruskim snagama u okolini Kijeva, ali sada je suočena sa novim pretnjama na drugim frontovima.

Oprema za borbe u Donbasu

Pomoć iz SAD stiže nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video-obraćanju rekao da rat preti da postane "krvoproliće bez kraja koje širi bedu, bol, i uništenje". On je ukazao da Ukrajina nema dovoljno oružja da bi se suprotstavila mnogo većoj i tehnološki naprednijoj armiji.

Oružje koje šalje Amerika pogodno je za tip borbi kakve bi mogle da se odvijaju u Donbasu, a to znači rat na otvorenom terenu, za razliku od borbi u urbanim područjima kakve su vođene u okolini Kijeva i u drugim gradovima. Taj region je takođe uz rusku granicu, što omogućava ruskim snagama da izbegnu probleme logistike i komunikacije.

Portparol Pentagona Džon Kirbi je rekao da je paket pomoći usmeren na borbe u Donbasu čiju je topografiju opisao "nalik onoj u Kanzasu".

Tanjug AP/Rodrigo Abd

 

"Malo je ravnije i otvorenije. To je vrsta mesta za koje možemo da predvidimo da će Rusi želeti da koriste tenkove, artiljeriju i raketnu vatru da bi postigla neke od svojih ciljeva pre nego što nastupe vojnici", rekao je on i dodao da bi novi paket trebalo da omogući neku vrstu prednosti ukrajinskoj vojsci.

Kako se oružje transportuje u Ukrajinu? 

Pentagon organizuje misije kojima dostavlja pomoć Ukrajini svakog dana. Kako piše Time, u sredu su se zamenik sekretara za odbranu Ketlin Hiks i drugi odbrambeni zvaničnici sastali sa direktorima najvećih američkih kompanija iz industrije odbrane, da bi razgovarali o mogućnostima za pomoć Ukrajini ukoliko rat bude potrajao nekoliko godina. 

Tanjug AP/Oleksandr Ratushniak

 

Istovremeno, Pentagon želi da što pre isporuči američku opremu dok Rusija repozicionira svoje snage i teško naoružanje na istok Ukrajine. Osim toga, Vašington je proširio i razmenu obaveštajnih podataka sa Ukrajinom, rekao je američki zvaničnik za WSJ. 

Rusija će smatrati američka i NATO vozila "legitimnim metama"

Kao što je i bilo očekivano, Moskva ne posmatra blagonaklono ovaj američki potez. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je saopštio da će američka i NATO vozila koja prevoze oružje na ukrajinskoj teritoriji smatrati legitimnim vojnim metama.

"Svaki pokušaj Zapada da nanese značajnu štetu ruskoj vojsci ili njenim saveznicima u Ukrajini biće oštro suzbijan", rekao je on u intervjuu za TASS. 

Kako je objasnio, "Amerikancima i njihovim zapadnim saveznicima pružena je prilika da shvate da će njihovi pokušaji da uspore rusku specijalnu operaciju i da nanesu maksimalnu štetu ruskoj vojsci i njenim saveznicima biti oštro zaustavljeni".

Takođe, rusko ministarstvo odbrane je upozorilo da će ruske vojne snage napasti delove Ukrajine, uključujući Kijev, ako se nastave napadi na rusku teritoriju. 

"Vidimo pokušaje sabotaže i otvaranje vatre ukrajinskih snaga na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Ako se takvi događaji nastave, upozorio je, ruska vojska će izvesti udare na mesta gde se donose odluke, uključujući i Kijev, od čega se dosad uzdržavala. 

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Prema rečima analitičara, ukoliko Rusija napadne vozila koja isporučuju oružje, to bi podiglo konflikt na novi nivo. Strateg za tržišta u razvoju Timoti Eš je rekao za CNBC da se bliži "kritični momenat konflikta".

"Da li Zapad zaista shvata pretnju za naš sistem vladavine i naš način života od strane Putina i njegovih postupaka", upitao je on. 

Postoje i oni koji veruju da bi nove isporuke oružja mogle značajno da pomognu ukrajinskoj vojsci. "Dodatna pomoć od NATO članica u obliku isporuke oružja, obaveštajnih podataka i ostalo, zaista prave razliku, i zbog toga Rusiji ne ide baš najbolje", smatra Vojčieč Lorenz, analitičar međunarodnog bezbednosnog programa na Institutu za međunarodne odnose u Poljskoj.

Kako je dodao, moduće je da ukrajinske snage ne budu sposobne samo da se brane, već i da pokrenu kontraofanzive.

NATO dilema

Osim uvođenja sankcija Rusiji u kojima je Zapad prilično ujedinjen, jedna od najvećih dilema je koliko vojne pomoći bi trebalo da bude poslato u Ukrajinu. Ukrajina nije članica NATO, ali je zapadni saveznik koji je geopolitički važan.

Iz Brisela stalno ponavljaju da stoje uz Ukrajinu i da će nastaviti da isporučuju pomoć kako bi joj pomogli da se odbrani. Međutim, ukrajinski zvaničnici su često pozivali Zapad da im još više pomogne. To se odnosi na uvođenje novih sankcija Rusiji, ali i dostavu novog oružja, kao i na pitanje koje je najviše problematično za NATO, a to je uvođenje zone zabrane letenja nad Ukrajinom. U Briselu su to odbili navodići da to značilo direktan sukob sa Rusijom.

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Za to vreme, Volodimir Zelenski pokušava da ostavi Ukrajinu u centru svetskih geopolitičkih prioriteta, i da obezbedi druge forme pomoći.  

"Svaka značajna isporuka oružja koju Zelenski dobije, svaka reč podrške, i svaka akcija koju preduzme NATO, pomaže njemu i Ukrajini", ističe Jan Leser, potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda u SAD. 

On je dodao da će Zapad biti u većoj meri zainteresovan da nastavi da pruža pomoć Ukrajini, ukoliko bude verovao da ona to može na pravi način da iskoristi.  

Komentari (3)

Krstivoje

14.04.2022 18:37

Ne znam zašto Rusi to posebno naglašavaju. U ratu je svaki transport oružja ili ljudstva na neprijateljskoj teritoriji i inače legitimni cilj.

Novo

15.04.2022 10:11

Ne razumem Rusiju. Ovo je uzasno mucenje i ubijanje naroda u Ukrajini. I sto duze bude trajalo, patnja ce biti veca. S'obzirom da je Rusija velika drzava i sila koja ne sme i nece izgubiti ovaj rat, sto ne angazuje sve svoje snage, zatvori zapadnu granicu Ukrajine i primora rukovodstvo Ukrajine na predaju? 'Spasili' bi i ceo svet!

Marija

11.09.2022 17:32

@Novo - Народ одн. они који се осећају Укранинцима су последњу шансу имали 24.02.22

Evropa