Evropa

Nemački Bundestag istražuje ko je prosledio tajne protokole o zločinu u Buči medijima

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2022

-

09:58

Nemački Bundestag istražuje ko je prosledio tajne protokole o zločinu u Buči medijima
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački Bundestag traži "izdajnika" koji je prosledio tajne protokole o zločinu u ukrajinskoj Buči medijima.

Predsedavajući odbora za odbranu Mari Agnes Štrak-Cimerman podnela je, prema pisanju "Fokusa", krivičnu prijavu zbog odavanja državne tajne protiv nepoznatih lica koja su medijima prosledili informacije sa strogo poverljive sednice.

Radi se o protokolima prisluškivanja, koji dokazuju, prema nemačkim ekspertima, odgovornost ruskih vojnika za masakr nad ukrajinskim stanovništvom u Buči. U prikupljanju podataka bile su uključene i dve strane partnerske službe, koje sada strahuju za poverljivost predatih informacija.

Nemačka služba BND je presrela komunikaciju unutar ruske vojske, i dokumentovala detaljno ubijanje ukrajinskih civila. Iz tih protokola proizilazi da su se ruski vojnici hvalili ubistvom jednog starijeg Ukrajinca koji je vozio bicikl, ali i govorili o brutalnim metodama zlostavljanja.

Takođe, protokol dokazuje da su oficiri naložili zverstva nad civilima kako bi se izazvao strah.

BND je svoje protokole predao prošle nedelje nadležnom parlamentarnom kontrolnom telu, a kopije su prosleđene odboru za odbranu i odboru za spoljna pitanja.

U tim odborima se smatra da bi morao biti "izdajnik" strogo poverljivih podataka. Nakon što su nemački mediji objavili vest o prisluškivanju ruska vojska je isključila nadzirane kanale komunikacije.

NATO krugovi kritikuju da je zbog curenja informacija u Bundestagu napravljena šteta, jer su zatvoreni i dalji pristupi ruskim vojnim informacijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa