Evropa

RAT U UKRAJINI Nejasno da li je ruski konvoj još kod Kijeva, ruske snage napustile Černobilj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2022

-

07:50

RAT U UKRAJINI Nejasno da li je ruski konvoj još kod Kijeva, ruske snage napustile Černobilj
RAT U UKRAJINI Nejasno da li je ruski konvoj još kod Kijeva, ruske snage napustile Černobilj - Copyright EPA/ROMAN PILIPEY, STR, Tanjug AP/Rodrigo Abd, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je primećeno repozicioniranje ruskih snaga kod Kijeva, ukrajinski i američki zvaničnici navode da se i dalje nastavljaju artiljerijski i raketni napadi kao i opsade gradova. Iz Moskve stižu poruke da se ruske snage pregrupišu kako bi udvostručile napore u prioritetnim oblastima i fokusirale se na završetak operacije oslobađanja Donbasa. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ali i ukrajinske vojne vlasti najavile se da se spremaju za ruske udare na istoku i u regionu Donbasa. Humaniterni konvoj sa 45 autobusa krenuo je ka Marijupolju da evakuiše stanovništvo iz razrušenog grada. U međuvremenu, Bela Kuća tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin obmanut od svojih savetnika oko stanja u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Zelenski najavio da se Ukrajina sprema za ruske udare na istoku zemlje i u regionu Donbasa
  • Pregovori Rusije i Ukrajine trebalo bi da budu nastavljeni sutra, putem video linka
  • Autobuski krenuli ka Marijupolju da evakuišu ljude iz razrušenog grada
  • Nastavljaju se artiljerijski napadi na gradove u Ukrajini, ruska vojska se približava centru Marijupolja 
  • Bela Kuća tvrdi da je ruski predsednik Vladimir Putin obmanut od svojih savetnika
  • Pentagon: Primećeno repozicioniranje ruskih trupa kod Kijeva, a ruska vojska se povlači iz Černobilja 
  • Konašenkov: Ruske snage se pregrupišu, cilj oslobađanje Donbasa 
  • Do sada je Ukrajinu napustilo dva miliona dece, više od 1.100 potvrđenih civilnih žrtava 
  • Zelenski razgovarao sa Bajdenom o novom paketu sankcija Rusiji

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

23.46 Le Drijan: Makron planira da održava dijalog sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron planira da održava dijalog sa ruskim liderom Vladimirom Putinom kako bi pomogao u rešavanju ukrajinske krize, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan u intervjuu za list Figaro.

"Treba da pokažemo upornost i odlučnost da stvorimo veze koje bi jednog dana pomogle u izgradnji dijaloga između Putina i ukrajinskog predsednika Zelenskog", poručio je šef francuske diplomatije, preneo je TASS.

Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

 

23.35 "Rusija jača snage u blizini Marijupolja"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija na jugu i regionu Donbasa i dalje izuzetno teška i ponovio da Rusija jača snage u blizini opkoljenog grada Marijupolja.

"Bitka je pred nama. Još moramo da idemo niz veoma težak put da bismo dobili sve što želimo", rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

23.20 Rusija povlači posmatrače iz misije OEBS-a 

Rusija će povući svoje službenike iz Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

"Rusija će obavestiti kadrovsku službu Sekretarijata OEBS-a o povlačenju svih svojih službenika iz Specijalne posmatračke misije zbog isteka mandata misije i prestanka realizacije njenih zadataka. Ne vidimo potrebu za daljim konsultacijama o promeni mandata ili prebacivanju misije u 'administrativni režim'", rekao je Lukaševič, prenosi Sputnjik.

23.04 Dragi i Šolc: Važno održati sankcije Rusiji

Italijanski premijer Mario Dragi i nemački kancelar Olaf Šolc složili su se u telefonskom razgovoru o važnosti održavanja sankcija Rusiji, koje su se "pokazale veoma efikasnim", saopštila je Dragijeva kancelarija.

22.21 Bajden: Izgleda da je Putin samoizolovan

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da veruje da se predsednik Rusije Vladimir Putin "samoizolovao", te da je prema nekim nagoveštajima ili smenio svoje savetnike ili ih je stavio u kućni pritvor. "Izgleda da je samoizolovan. A ima i naznaka da je ili smenio ili stavio u kućni pritvor neke svoje savetnike", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, prenosi CNN. Bajden je, međutim, dodao da ne želi da poklanja previše pažnje toj temi, jer "nema tako čvrste dokaze za to".

22.08 Kirbi: Nejasno da li još postoji ruski vojni konvoj za Kijev

Pentagon je danas saopštio da nije jasno da li ruski konvoj vojnih vozila za Kijev, koji se nekada prostirao na oko 64 kilometara, uopšte više postoji nakon što nije uspeo da izvrši svoju misiju.

"Ne znam čak ni da li još postoji u ovom trenutku... Nikada nisu zaista izvršili svoju misiju", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi, prenosi agencija Rojters.

EPA-EFE/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

 

21.49 Britanski ministar obrane: Putin je u kavezu koji je sam izgradio

Britanski ministar obrane Ben Volas izjavio je da se predsednik Rusije Vladimir Putin nalazi u kavezu koji je sam izgradio. 

"Putin više nije ona sila kakva je bio. On je sad čovek u kavezu koji je sam izgradio. Njegova vojska je iscrpljena, pretrpeo je značajne gubitke. Reputacija velike ruske vojske je uništena", dodao je britanski ministar.

21.37 Agencija za atomsku energiju šalje misiju u Černobilj

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da se sprema da pošalje misiju u postrojenja za radioaktivni otpad u Černobilju nakon što ih je Ukrajina obavestila da su se ruske snage povukle sa te lokacije.

"IAEA je u bliskim konsultacijama sa ukrajinskim vlastima o slanju prve pomoći i podrške Černobilju u narednih nekoliko dana," navodi se u saopštenju IAEA, prenosi agencija Rojters.

21.25 Rusija sutra otvara koridor iz Marijupolja u Zaporožje

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Rusija će sutra otvoriti humanitarni koridor iz Marijupolja u Zaporožje, javlja agencija TASS. Kako je saopštio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-major Mihail Mizincev, humanitarni koridor će biti otvoren iz Marijupolja ka Zaporožju, preneo je Rojters.

profimedia

 

21.10 Gasprombanka: Uslovi za plaćanje gasa u rubljama biće povoljan

Gasprombanka će stvoriti sve uslove za povoljno plaćanje ruskog gasa u rubljama, saopštila je danas pres služba banke.

"Banka ima sve potrebne kompetencije, tehnologije i iskustvo za brzo i kvalitetno sprovođenje današnjeg ukaza ruskog predsednika", saopštila je Gasprombanka, prenosi agencija TASS.

20.50 Erdogan i Zelenski razgovarali o pregovorima u Istanbulu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da su rusko-ukrajinski mirovni pregovori u Istanbulu ove nedelje dali "značajan podsticaj" naporima da se okonča sukob u Ukrajini.

Kako se dodaje u saopštenju kabineta turskog predsednika, Erdogan je ponovio svoj predlog da se Zelenski i ruski predsednik Vladimir Putin sastanu u Turskoj, prenosi agencija Rojters.

20.39 Konašenkov: Snage DNR oborile dva helikoptera

Narodna milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) oborila je dva helikoptera upućena da evakuišu komandante bataljona "Azov" iz Marijupolja, saopštio je danas novinarima portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

20.18 Tim Crvenog krsta se sprema da ode u Marijupolj

Tim Međunarodog komiteta Crvenog krsta (ICRC) došao je u Zaporožje, gde se priprema da ode u opkoljeni Mariupolj i izvede grupu civila. Zamenik operativnog direktora ICRC Žilijen Lerison rekao je danas da se tim okuplja u Zaporožju i da sa sobom nosi lekove, hranu, vodu, higijenska sredstva i još neke osnovne namirnice, preneo je AP. On je kazao da ICRC ima dogovor na visokom nivou o humanitarnoj misiji, ali je usredsređen na to da se ispoštuje komandni lanac i da se omogući timu da bezbedno uđe i napusti Mariupolj.

Profimedia

 

19.19 SAD koriste strateške rezerve da "ohlade" cene nafte

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena danas je objavila plan o puštanju milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi tokom narednih šest meseci, saopštila je Bela kuća, prenosi Rojters. Kako je ranije najavljeno, razmatra se puštanje do 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi (SPR) na tržište tokom nekoliko meseci, pošto Bela kuća nastoji da obori visoke cene goriva. To bi bio treći put u poslednjih šest meseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da "ohlade" cene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

19.03 UN poziva da se dogovore "humanitarne pauze"

Koordinator UN u Ukrajini je pozvao zaraćene strane da se dogovore o tačnim uslovima "humanitarnih pauza". Osnat Lubrani je upozorio da imaju izveštaje o tome da bezbednost humanitanih konvoja ne može da se garantuje. 

18.43 Energoatom: Ruske snage napustile Černobilj

Ukrajinski Energoatom koji nadzire nuklearne elektrane saopštio je da su se ruske snage povukle iz Černobilja. Navodi se i da su Rusi izrazili nameru da odu i da predaju kontrolu nad elektranom osoblju iz Ukrajine. Energoatom je objavio i formalno pismo koje su navodno potpisali predstavnik ruske Nacionalne garde, predstavnik ruskog Rosatoma i menadžer smene u Černobilju. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

18.21 Kijev tvrdi da su glavna bojna polja Marijupolj i humanitarni koridor na istoku 

Marijupolj i humanitarni koridor između dva istočna grada Izjuma i Volnovahe, postaju glavna bojna polja u Ukrajini, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

"Rusija povlači snage iz Kijevskog regiona, ali rano je reći da se to isto dešava u regionu Černihivu", rekao je savetnik u ukrajinskom MUP-u Vadim Denisenko, preneo je Rojters. 

18.10 Zelenski sa Mišelom o pregovaračkom procesu s Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o pregovaračkom procesu sa Rusijom.

"Imao sam redovan razgovor sa predsednikom Evropskog saveta. Razgovarali smo o ključnim pitanjima za nas, kao što je pregovarački proces sa Rusijom", naveo je Zelenski na Tviteru.

On je dodao da su razgovarali i o mogućnostima za povratak mira, kao i o ukrajinskom približavanju članstvu u Evropskoj uniji.

17.56 Najviši zvaničnici EU na ruskoj "crnoj listi" 

Na ruskoj "crnoj listi" našli su se najviši zvaničnici Evropske unije, što je odgovor na antiruske sankcije, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Rusije, javlja agencija RIA Novosti.

"Kao odgovor na masovne jednostrane sankcije EU, a u skladu sa glavnim principom u međunarodnom pravu, principom reciprociteta, ruska strana je značajno proširila spisak predstavnika zemalja-članica EU i evropskih struktura kojima se zabranjuje ulazak na teritoriju naše zemlje", navodi se u saopštenju ministarstva.

17.45 Energoatom: Rusi otišli iz Černobilja, ostalo malo vojnika

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom, saopštila je danas da je većina ruskih trupa koja je, kako se navodi, okupirala nuklearnu elektranu Čerobilj, napustila to mesto i da je ostao "mali broj" vojnika.

17.23 London: Ne planiramo plaćanje u rubljama, pratićemo tržište

Velika Britanija i dalje ne planira da plaća ruski gas u rubljama, saopštio je danas portparol premijera Borisa Džonsona, navodeći da će vlada pratiti implikacije na evropskom tržištu nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da će "neprijateljske zemlje plaćati gas u rubljama". Upitan da li postoje okolnosti u kojima bi Britanija platila u rubljama ruski gas, portparol je rekao da "to nije nešto što ćemo gledati da uradimo", preneo je Rojters.

17.10 Samit EU-Kina pod senkom stava Pekinga o ratu u Ukrajini 

EU i Kina održaće sutra bilateralni samit, a u razgovorima putem video linka učestvovaće predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, šef diplomatije EU Žosep Borelj, odnosno predsednik i premijer Kine, Si Ðinping i Li Kećijang. Ovaj, 23. samit EU i Kine, odrzaće se u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, a nakon poziva Brisela Pekingu da se uzdrži od podrške Moskvi. Opširnije pročitajte u posebnom tesktu.

profimedia

 

16.55 SAD uvele nove sankcije Rusiji, na udaru tehnološki sektor

Sjedinjene Američke Države danas su uvele nove sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, ciljajući operatere u tehnološkom sektoru, u pokušaju Vašingtona da spreči Moskvu da izbegava sankcije, preneo je Rojters. Sankcijama će biti obuvhaćen ruski svemirski, pomorski i elektronski sektori.

16.24 Putin: Zapad besplatno dobio deo ruskog gasa

Zapad je, zamrznuvši ruske devizne račune, zapravo besplatno dobio deo ruskog gasa, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin. On je rekao da je Rusija snabdevala evropske potrošače gasom, da su ga oni platili u evrima, a potom ta sredstva zamrzli.
Ruski lider je istakao da se to ne može nastaviti, navodeći da u slučaju daljeg plaćanja gasa po tradicionalnoj šemi, mogu biti blokirani i novi finansijski prihodi u evrima ili dolarima.

Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

16.15 Ukrajina: Ruske snage oko Kijeva izgubile ofanzivne kapacitete

Ruske snage oko Kijeva izgubile su ofanzivne kapacitete i menjaju taktiku da bi više favorizovali napade na daljinu nego direktne borbe, rekao je u zamenik načelnika štaba ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Gruževič.

15.45 Pušilin naredio formiranje administracije grada Mariupolja

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin naredio je formiranje administracije grada Mariupolja. Administracija Mariupolja formira se u cilju obezbeđivanja zakona i reda, normalnog života, kao i funkcionisanja preduzeća, ustanova, organizacija i drugih objekata na teritoriji oslobođenih naselja koja su ranije bila privremeno pod kontrolom Ukrajine, navedeno je u ukazu koji je objavljen na sajtu Pušilina.

15.36 Donjeck: Ukrajinska vojska nas gađa zabranjenim oružjem

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin izjavio je danas da ukrajinska vojska koristi oružje protiv civila koje je zabranjeno Sporazumom iz Minska. "Događaji iz prethodnih nekoliko dana ukazuju da ne postoji mesto u gradu koje je bezbedno. Nedavno je glavna gradska opština napadnuta Točkom-U, koji je izbacivao kasetne bombe. U utorak, stambena zgrada pogođena je projektilima Uragan. Niko nema ikakvu dilemu da se koristi oružje zabranjeno Sporazumom iz Minska", kazao je Kulemzin za TAS S.

Associated Press • Euronews Serbia

15.28 Neprijateljske zemlje moraju da imaju račune u ruskim bankama ako hoće gas

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim zemljama" - da bi zapadne zemlje mogle da kupe gas iz Rusije, moraju da otvore račune u ruskim bankama, prenose RIA novosti.

15.00 Spasioci iz Nikolajeva: U raketnom napadu ubijeno 20 ljudi

Lokalna spasilačka služba ukrajinskog grada Nikolajeva, saopštila je danas da je 20 ljudi ubijeno u utorak u raketnom napadu na regionalnu administrativnu zgradu. "Spasioci su iz ruševina izvukli 19 tela, a jedna osoba je preminula u bolnici", navodi se na Fejsbuk stranici ove službe, preneo je Rojters.

14.35 Konašenkov: Desetak mina pluta Crnim morem

Desetak mina koje je ukrajinska mornarica položila u Crno more pre oko mesec dana, sada pluta morem i njihova tačna lokacija nije poznata, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

14.10 Rusija: Ukrajina prisilno drži 68 stranih brodova u lukama

Ukrajina trenutno drži 68 brodova iz različitih zemalja u svojim lukama, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov. "Ukrajinske vlasti u ovom trenutku prisilno drže u svojim lukama poput Černomorska, Odese, Nikolajeva i Južnji, 68 brodova koji pripadaju Turskoj, Kini, Švajcarskoj, Grčkoj, Malti, Panami, Maršalskim Ostrvima, Sijera Leoneu, Komorskim Ostrvima, Belizeu, Liberiji, Kajmanskim Ostrvima, Danskoj i Siriji", naveo je Konašenkov, prenosi agencija TAS S.

13.45 UN: Iz Ukrajine izbeglo dva miliona dece

Agencija UN za decu saopštila je da je do sada oko dva miliona dece pobeglo iz Ukrajine, a 2,5 miliona je interno raseljeno. Kancelarija Visokog komesara za ljudska prava (UNĆR) i UNICEF saopštili su da su deca polovina od ukupnog broja ukrajinskih izbeglica.

13.40 Erdogan: Abramovič je deo ruske delegacije u Istanbulu

Ruski oligarh Roman Abramovič bio je deo ruske delegacije na ovonedeljnim mirovnim pregovorima u Istanbulu, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Dodao je i da planira da ove nedelje razgovara sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, dodajući da namerava da pokrene temu organizovanja njihovog sastanka.

13.26  Peskov: SAD nemaju pojma kako se donose odluke u Kremlju

Visoki zvaničnici u Vašingtonu nemaju predstavu šta se zaista dešava u Kremlju i kako se donose odluke, to može dovesti do loših posledica i pogrešnih odluka SAD, ocenio je danas portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov. Rekao je da to izaziva zabrinutost Moskve, jer ispada da ni Stejt department ni Pentagon nemaju prave informacije o tome šta se dešava u Kremlju, prenosi Interfaks.

13.15 Arestovič: Rusija uništila odbrambenu industriju Ukrajine

Rusija je uništila gotovo celokupnu odbrambenu industriju Ukrajine, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič. "Oni su praktično uništili našu odbrambenu industriju", izjavio je Arestovič u video obraćanju, a prenosi agencija Rojters.

13.00 Sastanak Putina i Zelenkog zavisi od završetka sporazuma

Eventualnom sastanku predsednika Rusije i Ukrajine trebalo bi da prethodi detaljna razrada teksta sporazuma, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Već smo rekli da samitu treba da prethodi završetak rada na tekstu sporazuma, parafiranje teksta spotrazuma od strane visokih zvaničnika. Tek tada možemo da govorimo o samitu", rekao je Peskov, prenosi Interfaks. On nije naveo mogući vremenski okvir za sastanak Putina i Zelenskog.

12.38 Timovi Crvenog krsta na putu ka Marijupolju

Timovi Međunarodnog komiteta Crvenog krsta na putu su ka opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju sa zalihama pomoći, spremni da evakuišu civile, saopštila je ta organizacija. Portparol MKCK Juan Votson saopštio je da je Crveni krst spreman da sprovede humanitarnu intervenciju, ali da Ukrajina i Rusija moraju da se dogovore o tačnim uslovima operacije, uključujući njenu rutu, vreme početka i trajanje, dodajući da od njenog uspeha zavise desetine hiljada života, prenosi Rojters.

12.14 Mehanizmi za plaćanje u rubljama uskoro će biti objavljeni

Mehanizmi za prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama su razrađeni i predstavljeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, a uskoro će biti objavljeni, izjavio je danas portpariol Kremlja Dmitrij Peskov. On je, na pitanje novinara kada će šema za plaćanje gasa u rubljama.

11.43 Ukrajina: Dve osobe poginule u napadu na skladište goriva

Ruske rakete pogodile su danas vojnu jedinicu i skladište goriva u regionu Dnjepra u istočnoj Ukrajini, i tom prilikom su dve osobe poginule, saopštio je regionalni guverner Valentin Rezničenko. Rezničenko je rekao i da je pet osoba ranjeno u ovom napadu, prenosi Rojters.

11.20 Putin potpisao ukaz o redovnoj prolećnoj regrutaciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o redovnoj prolećnoj regrutaciji.

"Odlučujem da od 1. do 15. aprila 2022. bude izvršena regrutacija ruskih državljana od 18 do 27 godina koji nisu u rezervnom sastavu, u iznosu od 134.500 ljudi", navedeno je u ukazu, prenosi RIA Novosti. 

11.12 Vlasti Krima nacionalizuju stan Zelenskog na Jalti?

Vlasti Krima uvrstiće stan porodice ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u selu Livadija (Jalta) na spisak imovine ukrajinskih političara i oligarha koja podleže nacionalizaciji, prenosi Interfaks pozivajući se na upućen izvor. Agencija navodi da još nema zvaničnu potvrdu te informacije. Prethodno je predsednik Krima Sergej Aksjonov izjavio da je planirano da bude nacionalizovana imovina na Krimu ukrajinskih oligarha, političara i zvaničnika koji su protiv Rusije. 

10.56 Rusija:Sastanak Lavrova i Kulebe mora biti sadržajan

Moskva neće odbiti sastanak između ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegovog ukrajinskog kolege Dmitra Kulebe, ali svaki razgovor između njih bi morao da bude svrsishodan i sadržajan, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova. 

10.25 Šta je dogovoreno u Istanbulu?

Poslednji pregovori između ruske i ukrajinske delegacije održani su u Istanbulu. Šef ukrajinske delegacija u pregovorima sa Rusijom David Arahamija rekao je da Kijev predlaže održavanje konsultacija sa Rusijom o statusu Krima u narednih 15 godina, kao i da Ukrajina pristaje na neutralan status (bez vojnih baza u zemlji) ako zaživi sistem bezbednosnih garancija. Uprkos tome što su neki ukrajinski zvaničnici rekli da su optimistični zbog rezultata, iz Kremlja je saopšteno da se "ne vidi skori završetak pregovora".

Profimedia

 

10.10 Turska radi na organizovanju sastanka za ministre Rusije i Ukrajine

Turska radi na organizovanju susreta ukrajinskog i ruskog ministra spoljnih poslova nakon što je ove nedelje bila domaćin mirovnih pregovora u Istanbulu, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Sastanak dvojice ministara bi, prema njegovim rečima, mogao da se održi u roku od dve nedelje, prenosi agencija Rojters.

09.55 Više od pola miliona stanovnika iz Donbasa otišlo u Rusiju

Gotovo 530.000 stanovnika samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), kao i sa teritorije pod ukrajinskom kontrolom, stiglo je u Rusiju, saopštile su danas za TASS vlasti DNR i LNR.

09.48 Zelenski se obratio australijskom parlamentu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se parlamentu u Australiji putem video-linka, i poručio da "ovakvo nešto još nije viđeno u svetu, da zemlja počne rat protiv komšijske države". On je posebno upozorio na opasnost od nuklearnog oružja, i rekao da nigde neće biti bezbedno od radijacije ukoliko dođe do veće katastrofe.

Lukas Coch/AAP Image via AP

 

09.35 Šef britanske obaveštajne agencije o ratu u Ukrajini

Šef britanske obaveštajne agencije "GCHQ", Džeremi Fleming, upozorio je Kinu na to da bi bliskost sa Rusijom mogla da ima posledice. On je rekao da bi kineskim interesima dugoročno štetilo da ta zemlja bude u savezu sa državom koja "krši međunarodna pravila".

09.29 MMF: Sankcije Rusiji mogu da poljuljaju dominaciju dolara

Finansijske sankcije bez presedana uvedene Rusiji prete da postepeno umanje dominaciju američkog dolara u svetskoj trgovini i mogu da dovedu do fragmentiranja međunarodnog monetarnog sistema, izjavila je Gita Gopinat, prva zamenica generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Više o tome u odvojenom tekstu.

09.15 Litvanija zove na prestanak kupovine energenata

Litvanski pretanak Gitanas Nauseda pozvao je, nakon sastanka sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, Evropu da prestane sa kupovinom nafte i gasa od Rusije, kao i da toj zemlji uvede nove sankcije. Danska premijerka je rekla kako očekuje da se Rusiji uvedu nove sankcije, ali ne i koje.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

09.05 Humanitarni konvoj sa 45 autobusa ide ka Marijupolju, u uništenom gradu "zarobljeno" 170.000 stanovnika

Konvoj ukrajinskih autobusa uputio se danas u južni lučki grad Marijupolj kako bi pokušao da isporuči humanitarnu pomoć i izvuče zarobljene civile, saopštila je potpredsednica vlade Irina Vereščuk. Ona je rekla da je 45 autobusa danas na putu za Marijupolj, nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio da je Rusija pristala da otvori bezbednosni koridor, prenosi Rojters. Gradonačelnik Marijupolja je ove nedelje izjavio da je blizu 170.000 stanovnika zarobljeno u ovom gradu bez struje i da je zaliha sve manje.

08.57 Pogledajte prilog Euronews Srbija o trenutnoj situaciji u Ukrajini

Euronews Srbija

08.23 Britanski podaci: Novi ruski udari na severu i borbe u Marijupolju

Rusko granatiranje i raketni udari nastavljeni su na Černihiv, uprkos izjavama Moskve koje ukazuju na nameru da smanjenji vojne aktivnosti u toj oblasti, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

"Ruske snage nastavljaju da drže položaje istočno i zapadno od Kijeva uprkos povlačenju ograničenog broja jedinica. Snažne borbe će se verovatno odvijati u predgrađima grada narednih dana", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Kako se precizira u saopštenju, "nastavljene su borbena dejstva u Marijupolju", koji je po britanskom ministarstvu "ključni cilj ruskih snaga", a takođe se napominje da "ukrajinske snage i dalje kontrolišu centar grada", navodi Rojters.

08.13 Cena Donbasa: Zašto su Lugansk i Donjeck toliko važni za Ukrajinu 

Donjecka i Luganska oblast zajedno čine Donjecki basen (Donbas) - region koji je veoma važan, pa nije ni čudo što Ukrajina ne želi da ga se tako lako odrekne.

Donbas se često naziva srcem Ukrajine, što je donekle istina ako gledamo ekonomsku važnost ovog regiona uz granicu sa Rusijom. U pitanju je rudna oblast koja se proteže i na rusku teritoriju, a procenjuje se da ima rezerve uglja koje premašuju deset milijardi tona. Detaljnije o tome zašto je Donbas toliko važan pročitajte u posebnoj vesti. 

AP Photo/File

 

08.03 Bajden pušta 180 miliona barela nafte iz rezervi na tržište?

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra puštanje do 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi (SPR) na tržište tokom nekoliko meseci, pošto Bela kuća nastoji da obori visoke cene goriva, javlja Rojters pozivajući se na tri izvora upoznata sa planom.

07.49 Bela kuća: Putina obmanuli savetnici oko stanja u Ukrajini

Bela kuća i evropski zvaničnici tvrde da su ruskog predsednika Vladimira Putina obmanuli savetnici koji su bili isuviše uplašeni da mu kažu kako se loše odvija rat u Ukrajini i koliko su štetne zapadne sankcije.

"Imamo informacije da se Putin osećao obmanuto od ruske vojske, što je rezultovalo konstantim tenzijama između Putina i vojnog vođstva", rekla je direktorka za odnose s javnošću Bele kuće Kejt Bedingfild. Detaljnije u posebnoj vesti

07.47 Kako je izgledao Donbas uoči invazije Rusije na Ukrajinu - ko je šta kontrolisao

profimedia/Euronews/Jelena Bajčetić

 

Uoči invazije na Ukrajinu, situacija u Donbasu, kada je reč o kontroli teritorija izgledala je kao na mapi.

Međutim, kako prenosi BBC, Moskva sada tvrdi da je 93 odsto regiona Luganska sada pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, dok je 54 odsto drugog dela Donbasa, Donjecka, u njihovim rukama. Više od trećine čitavog područja bilo je pod kontrolom separatista pre početka rata.

Prema navodima BBC-a, 10 novih bataljonskih taktičkih grupa se formira i uključuje u operacije Rusije, posebno u Donbasu.

07.42 Donbas - region u srcu ukrajinske krize: Šta treba znati o separatističkim Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici 

DNR i LNR su deo regiona Donbasa. U tekstu Euronews Srbija, uoči invazije Rusije na Ukrajinu i nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao nezavisnost dve samoproglašene teritorije pročitajte sve što je važno znati o separatističkim Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici.

07.32 Zašto Kijev poručuje da se sprema za "nove udare na istoku zemlje"

Izjava Zelenskog prema kojoj je deeskalacija na koju se Rusija obavezala u pregovorima praktično samo pregrupisavanje trupa u region Donbasa, gde se nalaze samoproglašene republike DNR i LNR, donela je i najavu Ukrajine da se sprema za nove udare u tom istočnom delu zemlje. 

Rusija je, naime, pet dana ranije saopštila da je postigla glavne ciljeve svoje prve faze invazije i da će svoje glavne napore usredsrediti na postizanje svog glavnog cilja: oslobođenja Donbasa.

07.20 Zelenski: Rusija gomila snage u Donbasu, sprema veliku ofanzivu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da Rusija gomila svoje snage u istočnom regionu Donbasa u pripremi za veliku ofanzivu. On je, obraćajući se sinoć sa ulica Kijeva, rekao da je bilo kakvo povlačenje ruskih trupa iz regiona oko Kijeva i Černigova – kako je Kremlj u utorak naveo – posledica otpora Ukrajine, ali je i dodao: 

"Vidimo da istovremeno dolazi do gomilanja ruskih trupa za nove udare u Donbasu. I mi se spremamo za ovo".

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

07.12 Kuleba: Pojačati sankcije Rusiji, bolje naoružati Ukrajinu

Međunarodne sankcije Rusiji moraju biti pojačane i Ukrajina mora biti dodatno naoružana dok traju mirovni pregovori između dve zemlje, naveo je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Fejsbuku. 

"Logika je izuzetno prosta - što je jača Ukrajina, biće bolji dogovor", kazao je Kuleba.

07.08 Kijev: Nastavak pregovora Ukrajine i Rusije 1.aprila - putem video veze

Rusija i Ukrajina će nastaviti svoje mirovne pregovore putem video veze 1. aprila, saopštio je visoki ukrajinski zvaničnik David Arahamija, nakon što je njihova poslednja runda završena u Turskoj.

Arahamija je rekao u sredu tokom video obraćanja, da je Kijev predložio i da se organizuje sastanak predsednika dve zemlje, ali da je Rusija odgovorila da je potrebno više uraditi na nacrtu sporazuma, prenosi Rojters.

Pisani predlozi Ukrajine koji su predati Rusiji u Istanbulu sadrže tačke o odustajanju Kijeva od članstva u NATO i od nuklearnog oružja, izjavio je nakon pregovora šef ruske delegacije Vladimir Medinski televiziji "Rusija 24".

On je istakao je da je Ukrajina u utorak prvi put pokazala spremnost da realizuje niz važnih uslova kako bi u budućnosti mogla da izgradi normalne odnose sa Rusijom, preneo je Sputnjik.

07.05 Pentagon: Povukli smo ratne brodove iz Crnog mora

Sjedinjene Američke Države su povukle svoje ratne brodove iz Crnog mora, izjavio je portparol Pentagona DŽon Kirbi. Prema njegovim rečima, američka vojna komanda je takve akcije smatrala merama opreza kada je videla da ruska vojna operacija u Ukrajini "postaje neizbežna", prenela je agencija RIA Novosti.

"Da svima bude jasno: SAD nemaju interes da izazivaju sukob bilo kakvom odlukom o raspoređivanju snaga", kazao je Kirbi.

On je dodao da za sada nema detalja o vremenu povratka američkih brodova u Crno more.

profimedia

 

07.00 Dva miliona dece napustilo Ukrajinu

UNICEF je saopštio da je od početka rata oko dva miliona deca otišlo iz Ukrajine. U kombinaciji sa 2,5 miliona dece koji su se raselili unutar zemlje, to znači da je 60 odsto dece bilo primorano da napusti svoje dmove, navodi Unicef, prenosi BBC. 

06.30 Pentagon: Repozicioniranje ruskih snaga kod Kijeva i povlačenje iz Černobilja

Pentagon je saopštio da je u poslednjih 24 sata primećeno da se repozicionira oko 20 odsto ruskih trupa kojie su se kretale ka Kijevu, a da se neke kreću ka Belorusiji. "Naša pretpostavka je da žele da rasterete ove trupe, i verovatno da ih angažuju na nekom drugom mestu u Ukrajini", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi tokom brifinga sa novinarima, ali je dodao da se u ovoj fazi ne može reći da se te trupe kreću sa nekom svrhom. Kako je dodao, ukoliko je Rusija ozbiljna u tvrdnjama o "deeskalaciji", te trupe bi trebalo da budu poslate u njihove matične baze. Ukazao je i da ruske snage i dalje napadaju Kijev bombama i artiljerijom.

Tanjug AP/Emilio Morenatti

 

U međuvremenu, ruske snage su počele da se povlače i iz nuklearnog postrojenja u Černobilju, javlja AFP pozivajući se na Pentagon. Visoki američki zvaničnik je rekao da ruske snage odlaze iz Černobilja i da se povlače u Belorusiju, prenosi Gardijan.

06.00 U Srbiju ušlo oko 13.000 izbeglica iz Ukrajine

U Srbiju je od početka marta ušlo oko 13.000 izbeglica iz Ukrajine, a 3.500 njih prijavilo je boravak u zemlji. Na tri granična prelaza sa Mađarskom i Rumunijom, putnike iz Ukrajine svakodnevno dočekuju službenici Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije. Pružaju im neophodne informacije i pomoć pakete, a one koji u Srbiji nemaju prijatelje, rodbinu ili neku drugu privremenu adresu, upućuju na prihvatni centar u Vranju. Opširnije u posebnom tekstu

Komentari (1)

branex

31.03.2022 21:36

Zelenski je genije ! ,,U istoriji se nije desilo da neka zemlja napadne komšiju ,, , Čovek je ili vrlo vrlo umoran , pa ne zna ni šta priča ili ne zna ni sopstvenu istoriju , Sigurno je npr čitao ,,Taras Buljbu,,Takva GLUPOST , koju ne bi ni komentarisao da me nije nasmejala .

Evropa