Evropa

Donbas - region u srcu ukrajinske krize: Šta treba znati o separatističkim Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2022

-

07:16

Donbas - region u srcu ukrajinske krize: Šta treba znati o separatističkim Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici
Donbas - region u srcu ukrajinske krize: Šta treba znati o separatističkim Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici - Copyright Tanjug AP/Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao dekret kojim Rusija priznaje nezavisnost Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR), dva separatistička regiona na istoku Ukrajine koji nisu pod kontrolom Kijeva od 2014. Kao odgovor na ovaj potez, neke zapadne zemlje su već uvele, a neke najavile oštre sankcije protiv Rusije.

Od kada je Moskva izvršila aneksiju Krima 2014. godine izbili su sukobi na istoku Ukrajine, a stradalo je više od 14.000 ljudi, prenosi Finansial Times. Zapad Rusiju optužuje za snabdevanje separatista u Donjecku i Lugansku oružjem i ljudstvom, što je Moskva negirala. 

Šta su Donjecka i Luganska narodna republika?

Donjecka i Luganska narodna republika su dva separatistička entiteta na istoku Ukrajine. Oslanjaju se na podršku Kremlja, a nalaze se u okviru Donjeckog basena (Donbasa), odnosno Donjecke i Luganske oblasti, po čemu su i dobile ime.

Proglasile su nezavisnost 2014. godine nakon ruske aneksije Krima, a pokušaj rešavanja krize bili su Minski sporazumi.

profimedia/Euronews/Jelena Bajčetić

 

Međutim, ove dve samoproglašene republike ne zauzimaju celu površinu Donejcke i Luganske oblasti, koje su i dalje većim delom teritorije pod kontrolom Kijeva. 

Rusija je, od 2014, izdala oko 800.000 državljanstava onima koji žive na ovim teritorijama, rekli su ruski zvaničnici u ponedeljak naglasivši da Rusija mora da "zaštiti tamošnje stanovništvo".

Zašto je Donbas važan Rusiji?

Region Donbasa je nekada bio industrijska "žila kucavica" Ukrajine. U Donjecku živi oko dva miliona stanovnika, dok ih je u Lugansku oko 1,5 miliona.

profimedia

Stanovnici Donjecka na putu za Rusiju

Donjeck je najvažniji grad u rudarskom bazenu Donbasa. To je grad teške industrije u kojem dominira rudarstvo. Takođe, Donjeck je jedan od glavnih centara proizvodnje čelika u Ukrajini.

U tim oblastima najveći broj stanovnika govori ruski jezik, s obzirom na to da je mnogo radnika iz Rusije tu dolazilo u sovjetskoj eri. Donbas ima čvrste veze sa Rusijom, u pogledu istorije, jezika, kulture i privrede.

Šta su sporazumi iz Minska?

Krimska kriza 2014. godine rešena je sporazumima iz Minska. Prvi je potpisan 2014. godine, a drugi 2015.

Prema drugom sporazumu, poznatom kao Minsk II protokol (ili samo Minsk II), predviđen je prekid vatre, povlačenje naoružanja, ali i specijalni status za Donjeck i Lugansk.

Potpisnice Minska II su Ukrajina, Rusija i OEBS. Politički dio ugovora koji predviđa široku autonomiju za pobunjene regione, a Kijev i separatisti se konstatno optužuju za kršenje sporazuma. Primirje je bilo uspostavljeno više puta, ali su ga zaraćene strane na terenu često prekidale. 

Ko su vođe Donjecke i Luganske narodne republike?

I Donjecka i Luganska narodna republika imaju svoje samoproglašene predsednike.

Na čelu Donjecke narodne republike je od 2018. godine Denis Pušilin, dok je na čelu Luganske narodne republike od iste godine Leonid Pasečnik.

AP Photo/Alexei Alexandrov

Denis Pušilin, samoproglašeni predsednik DNR

Mnogi lideri ovih samoproglašenih republika stradali su u poslednjih nekoliko godina - najpoznatija žrtva je bio lider Donjecka Aleksandar Zakarčenko, koji je u avgustu 2018. godine poginuo nakon eksplozije u jednom kafiću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa