Evropa

Putin: Otkrivena teroristička grupa, sprečeno ubistvo ruskog novinara

Komentari

Autor: Fonet

25/04/2022

-

16:22

Putin: Otkrivena teroristička grupa, sprečeno ubistvo ruskog novinara
Vladimir Solovjov - Copyright EPA/ALEXANDER SHCHERBAK/TASS/HOST PH

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je suzbijeno delovanje terorističke grupe koja je pripremala ubistvo poznatog ruskog novinara, voditelja Ruske državne radio-televizije Vladimira Solovjova, javlja Sputnjik. Ovu informaciju je demantovala ukrajinska Služba državne bezbednosti.

"Jutros je Federalna služba bezbednosti presekla rad terorističke grupe koja je planirala napad i ubistvo jednog od poznatih ruskih televizijskih novinara“, rekao je Putin na proširenom sastanku odbora Državnog tužilaštva.

On je ocenio da je posle informacionog fijaska u Rusiji, Zapad prešao na pokušaje ubistva ruskih novinara.

"S obzirom na to da trpe poraze i na informacionom planu, zavaravajući, naravno, svoje građane, koristeći svoj monopolski položaj u informacionom prostoru svojih zemalja i u nekim drugim zemljama, ali trpeći fijasko ovde, na teritoriji Rusije, prešli su na teror. Na pripremu ubistva naših novinara", rekao je Putin.

"Plan Zapada da podeli rusko društvo"

On je ocenio i da je prvi plan Zapada da podeli rusko društvo i uništi Rusiju.

"Na naše iznenađenje, diplomate visokog ranga u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama pozivaju svoje ukrajinske satelite da iskoriste sve svoje mogućnosti za pobedu na bojnom polju. Međutim, pošto vide da je to nemoguće, u prvi plan dolazi drugi zadatak – podeliti rusko društvo i uništiti Rusiju iznutra. Ali i ovde postoji problem – to ne funkcioniše", ocenio je Putin.

"Potrebno je aktivnije se boriti protiv ekstremizma. Važno je konsolidovati pozitivne pomake postignute u ovoj oblasti. Odlučno suzbijati sva dejstva koja imaju za cilj spoljno mešanje u unutrašnje stvari Rusije, na destabilizaciju našeg društva, podsticanje ksenofobije, militantnog nacionalizma, međukonfesionalnog neprijateljstva", istakao je Putin.

"Oni su često uglavnom organizovani iz inostranstva i na različite načine. Ili odatle dolaze informacije, ili novac", zaključio je ruski predsednik.

Solovjev: Zelenski direktno povezan s planiranjem mog ubistva

Televizijski voditelj Ruske državne radio-televizije Vladimir Solovjov izjavio je, komnetarišući informacije o tome da su ukrajinski nacionalisti planirali da ga ubiju, da je taj plan direktno povezan sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Mislim da je to direktno povezano sa Zelenskim, jer je Zelenski direktno pretio, odnosno nije jednom spominjao moje prezime", rekao je Vladimir Solovjov i dodao da je on, očigledno, "omiljeni novinar" ukrajinskog predsednika.

"Iz nekog razloga mu ne dam mira", rekao je Solovjov i dodao da se, nakon pretnji koje je izgovorio Volodimir Zelenski, već neko vreme bavi sopstvenom bezbednošću.

On je, takođe, rekao da nije primetio da ga neko prati.

"Ne, ništa nisam primetio. To svedoči o tome koliko su profesionalno i precizno radili naši nadležni organi", rekao je Solovjov.

Novinar je zahvalio pripadnicima FSB-a što su sprečili da njegov dom pogodi nesreća.

"Mislim da to radim svakog dana, u svakoj emisiji. Da, naravno, spreman sam da zahvalim i javno saradnicima FSB-a koji su izveli ovu operaciju i da se susretnem sa njima. Veliko im hvala. U krajnjoj meri, nesreća danas nije stigla u moju kuću i za to im od srca zahvaljujem", rekao je Solovjov.

On je, takođe, rekao da mu nije interesantna ideja da se susretne sa uhapšenim neonacistima i da bi, ako bi sa nekim razgovarao, to prvenstveno bio naručilac njegovog ubistva.

FSB: Uhapšeni priznali da su radili po nalogu Kijeva

"Neonacisti koji su uhapšeni u Moskvi planirali su, osim poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjova, ubistva i generalnog direktora MIA Rosija sevodnja Dmitrija Kiseljova, glavne urednice RT Margarite Simonjan i drugih, saopšila je danas ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), koja je objavila video-snimak sa svedočenjima uhapšenih.

"Razmatrana su ubistva ljudi koji su širili propagandu, odnosno Solovjova, Kiseljova, Skabejeva, Popova, Keosajana, Simonjan", rekao je jedan od uhapšenih, koji je priznao krivicu, prenosi Sputnjik.

FSB je, takođe, saopštila da su uhapšeni "neonacisti priznali da su ispunjavali nalog Službe bezbednosti Ukrajine (SBU)".

Drugi uhapšeni, koji je koordinisao rad ostalih izvršilaca, priznao je da je po nalogu SBU naredio saradnicima da hitno "uklone" novinara Ruske državne radio-televizije Vladimira Solovjeva.

Članovi organizacije su priznali da su planirali ubistvo, nakon kog su nameravali da se kriju u inostranstvu.

Kijev demantuje planove za ubistvo ruskog novinara

Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) demantovala je danas da ima bilo kakve planove da ubije ruskog televizijskog novinara Vladimira Solovjeva.

"SBU ne planira da ubije V. Solovjeva", navodi se u saopštenju SBU objavljenom na Telegramu, prenosi agencija Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa