Evropa

Dve eksplozije u Pridnjestrovlju, uveden crveni nivo terorističke pretnje

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

11:28

Dve eksplozije u Pridnjestrovlju, uveden crveni nivo terorističke pretnje
Dve eksplozije u Pridnjestrovlju, uveden crveni nivo terorističke pretnje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova samoproglašenog Pridnjestrovlja, na istoku Moldavije, saopštilo je danas da je došlo do dve eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti. Predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je danas sednicu Vrhovnog saveta za bezbednost zemlje zbog incidenata koji su se dogodili u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja, saopšteno je iz njenog kabineta, prenosi Rojters.

"Vrhovni savet bezbednosti će zasedati od 13 časova u Predsedništvu. Posle sastanka, u 15 časova, predsednik Maja Sandu će održati konferenciju za novinare", navodi se u saopštenju.

Uveden je crveni nivo terorističke pretnje, koji predviđa donošenje dodatnih mera za osiguranje bezbednosti pojedinca, društva i države, objavljeno je na sajtu predsednika PMR Vadima Krasnoselskog.

"Rusija pažljivo prati događaje"

Rusija pažljivo prati događaje u samoproglašenoj Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je rekao da su vesti iz tog regiona razlog za zabrinutost, prenosi Rojters.

Navodi se da je "u terorističkim napadima", oštećena zgrada Ministarstva državne bezbednosti PMR u Tiraspolju, vojni deo kod sela Parkani i kule radio-televizijskog centra kod sela Majak.

Eksplozije su onesposobile dve najjače antene radio centra koji emituje program ruskog radija, prenosi RIA Novosti. U eksplozijama nije bilo povređenih.

Pridnjestrovski radio-televizijski centar je jedan od 14 radio-predajnika bivšeg SSSR-a. Može da emituje signal u SAD, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi. Izgrađen je krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Prema preliminarnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike, na zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju ispaljeno je više granata iz ručnog protivtenkovskog bacača.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se otcepilo od te države nakon kratkog građanskog rata posle raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija tamo ima oko 1.500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Taj region privukao je pažnju svetske javnosti nakon što je vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga Rustam Minekajev 22. aprila izjavio da Rusija planira da preuzme punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, dodajući da će to pružiti mogućnost pristupa Pridnjestrovlju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa