Evropa

Istraživač francuskog instituta za Euronews Srbija: Reizbor Makrona dobra vest za politiku proširenja EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2022

-

17:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stabilnost i kontinuitet koje predstavlja Emanuel Makron na francuskoj i evropskoj sceni pozitivan je signal za proširenje i evropsku perspekivu Zapadnog Balkana, rekao je za Euronews Srbija istraživač instituta "Žak Delor" Lukaš Maček komentarišući rezultate predsedničkih izbora u Francuskoj.

Kako je on rekao, Makron bi u svom drugom mandatu trebalo da bude angažovaniji i smeliji u svojoj politici prema prema ovom regionu, ali navodi i da je potrebno više kreativnosti i mašte kako bi se zemlje kandidati za članstvo uključile u evropske politike.

"Ako razmišljate o proširenje morate da imate stabilnu i samouverenu Evropsku uniju i sa te tačke gledišta ponovni izbor Emanuela Makrona su dobre vesti zašto što to znači da bi potencijalne kriza bile izbegnute. Sa te tačke gledišta, stabilnost i kontinuitet koje predstavlja Emanuel Makron na francuskoj i evropskoj sceni je pozitivan signal za proširenje i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", rekao je on.

Međutim, on kaže i da situacija u Ukrajini menja pravila igre, ali da je teško reći u kojim razmerama.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

"Možda više kreativnosti, više mašte kako bi se zemlje kandidati što više uključile u evropske politike, mislim da bi trebalo da dođe do većeg evropskog angažovanja kako bi uverili kandidate u kredibilitet evropskih obećanje, i da je posvećenost proširenju na neke regione kao što je naravno Zapadni Balkan ozbiljna. Makron bi u svom drugom mandatu trebalo da bude angažovaniji i smeliji u svojoj politici prema ovom regionu", rekao je on.

Važno osigurati novu dinamiku proširenja

Na pitanje šta se može očekivati na predstojećem samitu, Maček ističe da je sada prerano reći, ali dodaje da je važno što će se ovaj samit održati tokom predsedavanja Francuske.

"Šta će biti inicijative koje će biti stavljene na sto, mislim da je prerano danas govoriti o tome. Moje lično mišljenje je da postoji prostor za neke nove inicijative, mislim posebno na polju EU odbrane i spoljne politike, kako bi se stvorile jeke veze između EU i zemalja kandidata, ali verujem da će biti reči i o drugim temama. Ono što je važno je osigurati da posle godina sumnji i stagnacije da postoji nova dinamika proširenja", rekao je on.

Na pitanje da li se mogu očekivati dalji pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kaže da je spoljna politika jedno od polja gde bi integracija zemlja kandidata mogla da bude brža i gde bi veze mogle da se ojačaju.

"Naravno, ako zemlja na ovom polju ima potpuno drugačije pozicije, ne samo drugačije, nego čak i kontradiktorne u odnosu na EU o tako važnom pitanju kao što je odnos sa Rusijom, to je očigledno problem", zaključio je on.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

Emanuel Makron je u nedelju, u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj pobedio liderku krajnje desnice Marin le Pen. Makron je osvojio 58,2 odsto glasova, dok je Le Penova osvojila 41,8 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zivan Oluic

26.04.2022 19:24

Јухухуху! Радујмо се! Ускоро ето нас у Јевропи! Само још коју годиницу!

Evropa