Evropa

Zelenski: Rusija nema pravo da ucenjuje nuklearnim oružjem

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

07:30

Zelenski: Rusija nema pravo da ucenjuje nuklearnim oružjem
Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija nema pravo da pretvara nuklearnu energiju u oružje i da "ucenjuje svet upotrebom nuklearnog oružja".

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa direktorom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem u Kijevu ukazao da je juče, na 36. godišnjicu katastrofe u Černobilju, svet ponovo samo na korak od katastrofe jer je, kako je naveo, za ruske snage ta nuklearka "samo još jedna borbena zona u kojoj ne brinu o nuklearnoj bezbednosti".

On je optužio ruske snage da ne obraćaju pažnju na nuklearnu opasnost, kao i za pljačku i nanošenje štete na nekoliko područja postrojenja, uključujući centar za kontrolu sistema i laboratoriju, prenosi CNN.

Ukrajinski predsednik dodao je kako smatra da takva "nemarnost upozorava na opasnost da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje".

Grosi je rekao da će IAEA nastaviti da radi na obnovi kapaciteta i infrastrukture koja je oštećena proteklih nedelja.

"Uprkos svim poteškoćama, važno je da gledamo u budućnost, u trenutak kada će Ukrajina ponovo dobiti mir i bezbednost koje svi njeni građani zaslužuju", zaključio je Grosi.

Komentari (0)

Evropa