Evropa

Opozicija pobednik lokalnih izbora u Finskoj, opala popularnost premijerke

Komentari

Autor: J.S/Euronews

14/06/2021

-

12:14

Opozicija pobednik lokalnih izbora u Finskoj, opala popularnost premijerke
Opozicija pobednik lokalnih izbora u Finskoj, opala popularnost premijerke - Copyright Tanjug/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na lokalnim izborima u Finskoj najbolje rezultate ostvarila je opoziciona umereno-desničarska Nacionalna koaliciona stranka (NKS).

Prema poslednjim rezultatima ova partija osvojila je osvojila 21,4 odsto glasova, što je više nego što je imala na prethodnim lokalnim izborima od pre četiri godine, piše Blumberg.

Socijal-demokrate premijerke Sane Mirele Marin osvojile su 17,7 odsto, dok je Partija centra osvojila 14,9 odsto glasova birača, prenosi AP.

Tanjug/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

 

Na izborima u nedelju, više od 8.800 ljudi je izabranao u 293 veća širom zemlje, glasalo se za lokalna veća u 300 opština, a kandidovalo se oko 35.000 kandidata.

Glasanje je pomereno od sredine aprila na jun zbog akutelne situacije sa koronavirusom.
Inače, rezultati lokalnih izbora smatraju se indikatorom popularnosti političkih partija uoči parlamentarnih izbora koji bi trebalo da budu održani 2023. godine.

Tanjug/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

 

Marin je nakon izbora rekla da je da je razoračarana rezultatom izbora na kojima se prvi put pojavila kao lider. Sa druge strane, lider Nacionalne koalicije Petri Orpo rekao je u svom pobedničkom govoru da ishod pokazuje da Finci žele alternativu levičarskoj vladi koja snažno stimuliše ekonomiju i omogućava rast državnog duga.

Komentari (0)

Evropa