Evropa

Francuske levičarske stranke pregovaraju o formiranju saveza pred parlamentarne izbore

Komentari

Autor: Lauren Chadwick/AFP

30/04/2022

-

19:59

Francuske levičarske stranke pregovaraju o formiranju saveza pred parlamentarne izbore
Francuske levičarske stranke pregovaraju o formiranju saveza pred parlamentarne izbore - Copyright EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

veličina teksta

Aa Aa

Francuske levičarske stranke pregovaraju o formiranju saveza uoči junskih parlamentarnih izbora u zemlji, nakon što nijedan od njihovih kandidata nije prošao u drugi krug predsedničkih izbora.

Samo jedan levičarski kandidat, Žan-Lik Melanšon, bio je blizu da se kvalifikuje za drugi krug, a upravo njegova partija je na čelu pregovora o novom levičarskom savezu.

U intervjuu za jedan nedeljni list, Melanšon je rekao da levica mora da ostavi za sobom "trajnu kulturu poraza", dodajući da su u neki strankama vidljivi unutrašnji problemi. Međutim, rekao je da je optimista u pogledu pronalaženja potencijalnog sporazuma između strana.

Melanšon je dobio skoro 22 odsto glasova u prvom krugu, a za kandidatkinjom krajnje desnice Marin Le Pen zaostao je nešto više od jedan osto. Le Pen je u drugom krugu, inače, izgubila od Emanuela Makrona koji je obnovio svoj predsednički mandat.

Svi ostali levičarski kandidati, uključujući Zelene, socijaliste i Komunističku partiju, dobili su manje od pet odsto glasova. Sekretar stranke Zelenih Žilijen Baju rekao je za televiziju "France 2" da se nada kako će doći do dogovora, piše Euronews.

"Zaista moramo da izvučemo pouke iz onoga što se dogodilo 24. aprila. Emanuel Makron je ponovo izabran, ali ne možemo sebe osuditi na pet godina neaktivnosti", rekao je on.

Međutim, Socijalistička partija je u petak prekinula pregovore, navodeći da je potrebna "zajednička logika", i da bi sve stranke trebalo da budu jednako tretirane.

I ranije je bilo pokušaja da se levica ujedini oko jednog kandidata, uključujući i pokušaje da se održe izbori između glavnih levičarskih kandidata kako bi se sprečilo ponavljanje obračuna između Makrona i Le Pen, koji su se suočili u drugom krugu izbora i 2017. godine.

Umesto toga, u prvom krugu izbora bilo je šest kandidata iz levičarskih partija, od socijalista levog centra do partije Radnička borba.

Nakon prvog kruga izbora, Melanšon je pozvao birače da ga "izaberu" za premijera, što je pozicija koju inače imenuje francuski predsednik, a to se obično dešava na osnovu većine glasova u donjem domu parlamenta.

Makron i Melanšon dolaze iz različitih partija, a poslednji put se kohabitacija na vrhu države desila 1997. godine, nakon čega su uslovi promenjeni kako bi se smanjila šansa za ovakve situacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa