Evropa

Oko 60 odsto Francuza ne želi pobedu Makronove stranke na parlamentarnim izborima u junu

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

17:40

Oko 60 odsto Francuza ne želi pobedu Makronove stranke na parlamentarnim izborima u junu
Oko 60 odsto Francuza ne želi pobedu Makronove stranke na parlamentarnim izborima u junu - Copyright Tanjug AP/Michel Spingler

veličina teksta

Aa Aa

Šest od deset Francuza ne želi da stranka Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona osvoji većinu na parlamentarnim izborima u junu, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je danas objavila agencija Elabe.

Anketa pokazuje da bi 61 odsto francuskih birača više voleo da Makronovi protivnici iz opozicije osvoje većinu u francuskom parlamentu na predstojećim izborima 12. i 19. juna.

Taj procenat raste na čak 69 odsto među biračima iz radničke klase i na gotovo 90 odsto među biračima krajnje desnice i krajnje levice, prenosi Rojters.

Nakon Makronove pobede na predsedničkim izborima ovog meseca, njegova vladajuća stranka Republika u pokretu (LREM) izražava nadu da će ponovo osvojiti apsolutnu većinu, kakvu je imala tokom Makronovog prvog mandata, međutim ako LREM i saveznička stranka Modem ne osvoje većinu, Makron bi bio primoran da sklopi koalicioni sporazum sa opozicionim strankama.

Lider krajnje levice Žan Lik Melanšon izjavio je da bi želeo da bude premijer u koalicionoj vladi koja bi mogla da blokira ili uspori brojne reforme koje Makron želi da sprovede, posebno onu koja se odnosi na povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa