Evropa

Kako funkcioniše ruska "fabrika internet trolova" za širenje dezinformacija: Veruje se da iza nje stoji "Putinov kuvar"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2022

-

15:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prema saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova, istraživanje koje finansira Ujedinjeno Kraljevstvo otkrilo je da Kremlj koristi "fabriku internet trolova" za širenje laži putem kampanja dezinformacija, osmišljenih da manipulišu javnošću kada su u pitanju informacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Britanski mediji tvrde da je u pitanju organizacija koja se zove "Sajber front Z", da ima na hiljade zaposlenih, koje plaća prosečno oko 500 funti mesečno za ciljanje visokih političara i medija na platformama društvenih mreža, kao i u odeljcima za komentare.

Mete uključuju naloge britanskog premijera Borisa Džonsona, nemačkog kancelara Olafa Šolca, visokog predstavnika EU Đozepa Borelja, ali i muzičare i sastave kao što su Dejvid Geta, Tiesto, Daft Pank ili Ramštajn.

Ukrajinski mediji dodaju i da je jedna stara fabrika u Sankt Peterburku pretvorena u takozvanu "farmu trolova".

Britanska šefica diplomatije Liz Tras je rekla da su oni upozorili saveznike da rade na razotkrivanju aktivnosti ove sajber grupe. 

Kako funkcioniše šema?

To funkcioniše, kako se tvrdi, tako što "trolovi" prvo "naciljaju" profile kritičara na društvenim mrežama, a onda im šalju proputinovske komentare, a aktivni su i na onlajn anketama o opravdanosti rata u Ukrajini, pre svega u zapadnim medijima.

Navodno, iz ove organizacije stoji Jevgenij Prigožin, osnivač najozloglašenije i najrazličitije farme botova "Agencije za internet istraživanja", zbog čega se nalazi i na poternici FBI, jer se smatra da je bio umešan u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Osim toga, za Prigožina se smatra i da je osnivač Vagner grupe - u pitanju je plaćenički odred koji se u medijima često naziva "privatnom Putinovom vojskom". U zapadnim medijima, Prigožin ima nadimak "Putinov kuvar".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Марија

02.05.2022 20:53

Западну "слободу говора" осећамо на својој кожи од 24.03.99

Evropa