Evropa

Energenti iz Rusije i sankcije: Osetljivo pitanje za EU, koje zemlje bi mogle da budu pošteđene embarga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/05/2022

-

12:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za Evropu je pitanje sankcija za ruske energente veoma osetljivo, i odluke u tom kontekstu se veoma sporo donose. Šef diplomatije EU Đozep Borelj rekao je da se nada kako će na sledećem sastanku ministara možda biti doneta odluka o proširenju sankcija Rusiji. Taj sastanak bi trebalo da se održi sredinom maja, a do tada će Evropljani pokušati da se dogovore oko sankcija koje se tiču energenata.

"Ministri zaduženi za energetiku EU su osudili odluku Rusije da prekine isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj, a nisu doneli odluku o šestom paketu sankcija Moskvi, već će rad na tome biti nastavljen", rekla je francuska ministarka Barbara Pompili.

Takođe, Evropska unija upozorila je zemlje članice da se pripreme za mogući potpuni prekid isporuke gasa iz Rusije, insistirajući da neće pristati na zahtev Moskve da se uvoz plaća u rubljama.

profimedia

 

Pojedine zemlje EU su čak 100 odsto zavisne od uvoza energenata iz Rusije. Na nivou zemalja EU taj prosek je oko 15 odsto, ali zemlje poput Letonije, Češke, Poljske ili Mađarske imaju gotovo potpunu zavisnost.

Neke zemlje bi mogle da budu pošteđene embarga

Evropska komisija razmatra mogućnost da neke od ovih najugroženijih zemlaja, poput Slovačke i Mađarske, poštedi embarga na uvoz ruske nafte. Slovaci se žale da, ukoliko EU uvede ovaj embargo, ta država to ne bi mogla da podnese, pa je tako njihov ministar ekonomije rekao da će tražiti izuzeće.

Sve vreme dok traje rat u Ukrajini, uporedo sa tim traje i izvoz fosilnih goriva iz Rusije u Evropsku uniju. Tako je, pretpostavlja se, Rusija izvezla fosilna goriva u vrednosti od 63 milijarde evra, pri čemu je većina otišla u zemlje EU.

Ko najviše uvozi ugalj iz Rusije?

Najveći uvoznici ruskog uglja u tom periodu su bili Nemačka, Italija i Kina, podaci su Centra za istraživanje energija i čistog vazduha.

Do ključne izjave je došlo nakon što je nemačka ministarka spoljnih poslova rekla da je Berlin spreman da podrži postepeni embargo na uvoz ruske nafe, a ministar energetike te zemlje je istakao da je potpuna nezavisnost od ruske nafta moguća do kasnog leta, kao i da "Nemačka nije protiv zabrane nafte Rusiji".

Nemačka je, međutim, upozorila da bi potrošači u Evropskoj uniji trebalo da se pripreme za veliki ekonomski udar i veće cene energenata,  nakon što je postalo izvesno da će Evropa u nekom trenutku uvesti potpuni embargo na naftu koja dolazi iz Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa