Evropa

Detalji razgovora Putina i Makrona: Predsednik Francuske zatražio dozvolu za dalju evakuaciju iz čeličane Azovstalj

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

18:54

Detalji razgovora Putina i Makrona: Predsednik Francuske zatražio dozvolu za dalju evakuaciju iz čeličane Azovstalj
Detalji razgovora Putina i Makrona: Predsednik Francuske zatražio dozvolu za dalju evakuaciju iz čeličane Azovstalj - Copyright Tanjug/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izrazio zabrinutost zbog situacije u Marijupolju i Donbasu, na istoku Ukrajine, i zatražio od Moskve da dozvoli evakuaciju iz čeličane Azovstalj, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

" Francuski lider je izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u Marijupolju i Donbasu i zatražio od Rusije da podstakne dalju evakuaciju iz fabrike Azovstalj, koja je započela poslednjih dana", saopštilo je francusko predsedništvo, prenosi TASS.

Makron je istakao važnost koordinacije sa humanitarnim organizacijama i dozvole evakuisanima da biraju mesto boravka u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Francuski predsednik je, kako se navodi, "još jednom istakao teške posledice" ukrajinskog sukoba.

On je, kažu, zatražio od Rusije da deluje u skladu sa svojom odgovornošću stalnog člana Saveta bezbednosti UN.

Francuski predsednik je u telefonskom razgovoru sa Putinom izrazio spremnost da sarađuje sa međunarodnim organizacijama i pomogne ukidanju ruskog embarga na izvoz ukrajinske hrane preko Crnog mora, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.  TASS je preneo da je telefonski razgovor Makrona i Putina trajao duže od dva sata, a ovo je prvi razgovor dvojice lidera otkako je Makron ponovo izabran za predsednika Francuske 24. aprila.

Putin čestitao Makronu na pobedi

Putin je naglasio da je Rusija i dalje otvorena za dijalog sa Kijevom, uprkos, kako je naveo, nedoslednosti ukrajinskih vlasti, prenose RIA Novosti. 

Predsednik Rusije informisao je Makrona o, kako navode RIA Novosti, "napretku specijalne operacije za zaštitu Donbasa" i evakuacije civila iz čeličane Azovstalja.

U saopštenju Kremlja navodi se da su dvojica lidera razgovarala i o globalnoj prehrambenoj bezbednosti. Kako se dodaje, Makron je izrazio zabrinutost zbog problema obezbeđivanja globalne prehrambene bezbednosti, dodaje TASS.

Putin je istakao da je situacija po ovom pitanju zakomploikovana zbog sankcija zapadnih zemalja i ukazao na važnost nesmetanog funkcionisanja globalne logističke i transportne infrastrukture.

Putin je čestitao Makronu na pobedi na nedavno održanim predsedničkim izborima, a dvojica lidera dogovorila su se i o nastavku kontakta na različitim nivoima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa