Evropa

Makron: Dijalog s Putinom u zastoju, u Kijev ću otići kada budem mogao da donesem nešto korisno

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

07:14

Makron: Dijalog s Putinom u zastoju, u Kijev ću otići kada budem mogao da donesem nešto korisno
Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je njegov dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u zastoju nakon što su otkrivena masovna ubistva u Ukrajini.

"Od masakra koje smo otkrili u Buči i drugim gradovima rat je dobio drugačiji tok, tako da od tada nisam više direktno razgovarao s njim, ali ne isključujem da ću to učiniti u budućnosti", rekao je Makron za televiziju Frans 5, preneo je Rojters.

Na pitanje da li će posetiti prestonicu Ukrajine Kijev, predsednik Francuske je kazao da će otići tamo kada bude mogao da donese nešto korisno, a ne da bi pokazao svoju podršku.

Makron razgovarao s Putinom u cilju prekida vatre

Podsećamo, u jeku ruske invazije na Ukrajinu, kada se Zapad ujedinio u osudama i sakcijama Rusiji, francuski predsednik je bio jedan od retkih zaapdnih lidera sa kojima je Putin razgovarao.

On je uporno isticao da je glavni cilj njegovog angažovanja prekid vatre u Ukrajini, kako bi se sačuvali ljudski životi i izbegla još veća tragedija.

Tanjug/AP/Sputnik, Kremlin

 

Veliku pažnju iazazvalo je i ranije angažovanje Makrona, kada je pre nego što je 21. februara saopštio odluku o priznanju nezavisnosti Donjecka i Luganska, Putin pozvao francuskog predsednika. Uz to, dok se tražilo diplomatsko rešenje pre početka invazije na Ukrajinu, dvojica lidera su održali 7. februara sastanak u Moskvi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa