Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija je počela bitku za Donbas, ništa im nećemo dati

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/04/2022

-

07:34

RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija je počela bitku za Donbas, ništa im nećemo dati
RAT U UKRAJINI Zelenski: Rusija je počela bitku za Donbas, ništa im nećemo dati - Copyright Tanjug/AP/Felipe Dana, Emilio Morenatti, Andrew Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 54. dan. Predsednik Volodimir Zelenski je prethodni dan izjavio da će se Ukrajina boriti za Donbas i da nema nameru da preda "ni pedalj teritorije" Rusiji. Istovremeno, ukrajinske snage nisu odgovorile na ruski ultimatum da se predaju zbog čega se nastavljaju žestoke borbe u Marijupolju. Kada su pregovori u pitanju, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba kaže da su posle otkrića u Buči oni "na pauzi", ali da "Marijupolj može biti crvena linija". Ukrajinski predsednik je u razgovoru za CNN pozvao američkog predsednika Džoa Bajdena da poseti Kijev, ali i francuskog lidera Emanuela Makrona kako bi svojim očima video da li se u ovoj zemlji odvija genocid ili ne.

Ključni događaji:

  • Ukrajinske snage u Marijupolju nisu prihvatile ruski ultimatum da se predaju
  • Zelenski kaže da je bitka za Donbas počela i da neće predati "ni pedalj teritorije" Rusima
  • Medvedčuk zatražio od Putina i Zelenskog da ga razmene za vojnike i stanovnike Marijupolja
  • Pozvao je Bajdena i Makrona da posete Ukrajinu
  • Kuleba: Pregovori sa Rusijom "na pauzi"
  • Sinegubov: Ukrajinske snage oslobodile delove Harkovske oblasti
  • Gutereš: Rat u Ukrajini preti da gurne 1,7 milijardi ljudi u siromaštvo

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.52 Ukrajinski ministar:  U ruskom napadu oštećeno ili uništeno do 30 odsto infrastrukture 

U ruskom napadu ostećeno je ili uništeno do 30 odsto ukrajinske infrastrukture vredne 100 milijardi dolara, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov, dodajući da bi rekonstrukcija mogla da se postigne za dve godine korišćenjem zamrznutih ruskih sredstava.

Ukrajina ranije nije navodila konkretan uticaj na infrastrukturu, kao što su putevi i mostovi, iako zvaničnici kažu da ukupna šteta od transporta do kuća i drugih zgrada, do sada iznosi oko 500 milijardi dolara, preneo je Rojters.

23.36 Bela kuća: Nema planova da Bajden poseti Kijev

Nema planova da predsednik SAD DŽozef Bajden poseti ukrajinsku prestonicu Kijev, ponovila je danas sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki na brifingu, javio je Rojters. Zelenski je juče u intervjuu za CNN izjavio da bi Bajden trebalo da poseti Ukrajinu.

22.11 Zelenski: Rusija je počela bitku za Donbas

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ruske snage počele bitku za Donbas, poručivši im da "ništa ukrajinsko neće dati" i da im "ne treba niko drugi" u toj borbi.

Zelenski je prokomentarisao i napad Rusije na Lavov i Dnjepar nazvavši ih "strateškom besmislicom", te objasnio da Rusija "raketnim udarima postiže samodemilitarizaciju".

"Današnji udari na Lavov, Dnjepropetrovsku oblast i bilo koji drugi ruski udari znače samo jedno: mi, svet i istorija oduzećemo Rusiji mnogo više od njihovih projektila u Ukrajini. Svaki izgubljen život je argument samo za Ukrajince i druge slobodne narode koji iz generacije u generaciju Rusiju doživljavaju isključivo kao pretnju", rekao je on.

22.02 Jermak: Počela druga faza rata u Ukrajini

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je danas da je počela druga faza rata, misleći na novi napad Rusije na istok Ukrajine. On je to izjavio nakon što je ranije danas sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Aleksij Danilov rekao da se čini da je Rusija jutros započela očekivanu novu ofanzivu na istoku Ukrajine, preneo je Rojters.

"Verujte u našu vojsku, ona je veoma jaka", napisao je Jermak na Telegramu, uveravajući Ukrajince da ukrajinske snage mogu da zaustave ofanzivu.

21.59 Kirilenko: U granatiranju Donjecka poginule četiri osobe

U ruskom granatiranju Donjecka, istočne ukrajinske oblasti danas su poginule četiri osobe, naveo je regionalni guverner Pavlo Kirilenko na svom Telegram kanalu.

21.31 Borelj osudio "napade ruskih oružanih snaga na civile"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je večeras, kako je naveo, "kontinuirane neselektivne napade ruskih oružanih snaga na civile i civilne infrastrukture u Ukrajini". Borelj je na Tviteru poručio da je u kontaktu sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karimom Kanom, ističući da ratni zločini ne smeju ostati nekažnjeni.

Borelj je u svojoj objavi još dodao da radi na slanju dodatne vojne opreme ukrajinskim vlastima.

21.28 Mizincev: Iz Ukrajine, LNR i DNR evakuisano više od 12.000 ljudi

Više od 12.000 ljudi, uključujući više od 1.700 dece, evakuisano je iz opasnih regiona u Ukrajini i iz samoproglašene Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike u Rusiju tokom dana, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

21.00 Gradske vlasti: Oko 1.000 civila krije se ispod čeličane

Ne manje od 1.000 civila krije se u podzemnim skloništima ispod ogromne čeličane Azovstal u lučkom gradu Marijupolju na jugoistoku Ukrajine, saopštilo je danas gradsko veće, dodajući da Rusija baca teške bombe na fabriku koju drže Ukrajinci u opkoljenom gradu. "Uglavnom žene sa decom i stariji", navelo je gradsko veće na Telegramu, preneo je Rojters.

20.51 Makron: Dijalog s Putinom u zastoju posle masovnih ubistava

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je njegov dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u zastoju nakon što su otkrivena masovna ubistva u Ukrajini.

"Od masakra koje smo otkrili u Buči i drugim gradovima rat je dobio drugačiji tok, tako da od tada nisam više direktno razgovarao s njim, ali ne isključujem da ću to učiniti u budućnosti", rekao je Makron za televiziju Frans 5, preneo je Rojters.

Na pitanje da li će posetiti prestonicu Ukrajine Kijev, predsednik Francuske je kazao da će otići tamo kada bude mogao da donese nešto korisno, a ne da bi pokazao svoju podršku.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

20.46 Mišustin i Golovčenko o akciji potiv zapadnih sankcija

Premijeri Rusije i Belorusije Mihail Mišustin i Roman Golovčenko razgovarali su danas telefonom o akciji protiv zapadnih sankcija, saopštila je pres-služba ruskog Kabineta ministara. Mišustin i Golovčenko razgovarali su o ključnim zadacima u proširenju međusobne trgovinsko-ekonomske saradnje u sulovima ekonomskih sankcija koje su im uvele "neprijateljske države", saopštila je pres služba, preneo je TAS S. Dvojica premijera su se fokusirala na realizaciju zajedničkih projekata u sektoru energetike i industrije, saobraćajne infrastrukture i u drugim oblastima, navedeno je u saopštenju.

20.06 Bojcenko: Iz Marijupolja deportovano 40.000 civila u Rusiju

Gradonačelnik opkoljenog ukrajinskog grada Marijupolja Vadim Bojčenko izjavio je danas da je oko 40.000 civila nasilno prebačeno u Rusiju ili regione Ukrajine pod ruskom kontrolom. "Nažalost, moram da izjavim da od danas oni deportuju stanovnike", rekao je Bojčenko za ukrajinsku televiziju i nastavio - "Proverili smo preko opštinskog registra da su već deportovali preko 40.000 ljudi"

19.30 Lavov: Ruske snage izvele vazdušni napad na logistički centar

Ruske vazduhoplovne snage izvele su vazdušne napade na logistički centar ukrajinske vojske u blizini grada Lavova i uništile veliki broj uskladištenog oružja strane proizvodnje, prenela je agencija TAS S pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane. Ruske snage su, takođe, uništile centar za popravku balističkih projektila Točka U u gradu Dnjepru, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

18.23 Generalštab OS Ukrajine: Rusija počela ofanzivu na Donbas

Ruska vojska je započela vojnu operaciju u Donbasu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine koji je primetio intenziviranje ofanzivnih i jurišnih operacija. "Primećeni su znači početka ofanzivne operacije u Istočnoj operativnoj zoni. U Slobožanskom i Donjeckom operativnom okrugu, agresor je intenzivirao akcije u mnogim pravcima", saopštili su iz Generalštaba dodajući da će nastaviti sa pružanjem otpora, kao i da neće dopustiti Rusima da uzmu nijedan deo teritorije.

To je potvrdio i sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Aleksij Danilov. "Okupatori su jutros duž skoro cele linije fronta u oblastima Donjecka, Luganska i Harkova pokušali da probiju našu odbranu", rekao je Danilov, preneo je Rojters.

18.06 Heraščenko: Ukrajinske snage i dalje pružaju otpor u Marijupolju

Ukrajinske snage u opkoljenom gradu Marijupolju nastavljaju da pružaju otpor ruskoj vojsci, izjavio je danas za nacionalnu televiziju Anton Heraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, javio je Rojters. Marijupolj se nalazi pod opsadom ruskih snaga od 1. marta.

profimedia

 

17.32 Gradonačelnik Melitopolja pozvao papu da pomogne da se zaustavi rat

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, opisao je sate teškog ispitivanja koje je preživeo dok su ga prošlog meseca gotovo nedelju dana držale ruske snage i apelovao je na papu da pomogne da se zaustavi rat koji je uništio delove njegovog grada na jugu Ukrajine.

"Bilo je to opasnih šest dana jer sam shvatio da su za Ruse moj život i životi civila vredni nuli", rekao je u Rimu gradonačelnik Melitopolja mesec dana nakon što je pušten na slobodu, preneo je Rojters.

17.19 Pušilin: U fabrici Azovstalj plaćenici iz SAD, Velike Britanije,Rumunije i Kanade

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin rekao je danas da na području metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolju ima možda i plaćenika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Rumunije i Kanade. Pušilin je dodao da ima informacija o prisustvu "Turkmena sa periferije Sirije" u fabrici.

15.55 Kijev: Situacija u Marijupolju izuzetno teška

Situacija u gradu Marijupolju na jugoistoku Ukrajine je "izuzetno teška", ali ruske snage nisu preuzele grad pod potpunu kontrolu, tvrdi portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik. Na konferenciji za medije, Motuzjanik je rekao da su bombardovanja ruskih vojnih aviona porasla u poslednje vreme za preko 50 odsto i da je ukrajinska infrastruktura postala predmet pojačanog ciljanja, prenosi agencija Rojters.

15.26 Rusija pokrenula krivični postupak o genocidu u LNR

Ruski vojni istražitelji pokrenuli su krivični postupak o genocidu koji su počinili ukrajinski vojnici nad stanovnicima grada Šastja u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, rečeno je danas za RIA Novosti iz pres-službe Istražnog komiteta Ruske Federacije. Navodi se da su ruski vojno istražni organi pokrenuli postupak protiv lica koja su učestvovala u oružanom sukobu na strani Ukrajine, a koji se terete da su počinili genocid, odnosno radnje koje imaju za cilj potpuno uništenje jedne nacionalne, etničke grupe.

12.32 Ukrajina: Sedam poginulih, 11 povređenih u raketiranju Lavova

Sedam ljudi je poginulo, a 11 povređeno u jutrošnjim raketnim napadima ruskih snaga na grad Lavov na zapadu Ukrajine, saopštio je danas regionalni guverner Maksim Kozicki.

Dodao je da bi broj žrtava mogao da nastavi da raste, kako se nastavljaju napori spasilačkih timova, prenosi Si-En-En.

Naveo je da su tri projektila pogodila skladišta, a da je četvrti pogodio radionicu za popravku guma.

12.11 Medvedčuk zatražio od Putina i Zelenskog da ga razmene za vojnike i stanovnike Marijupolja

Opozicioni ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koga su zarobile ukrajinske snage bezbednosti, javno se obratio predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimiru Putinu i Volodimiru Zelenskom sa predlogom da ga razmene za pripadnike vojske i stanovnike Marijupolja. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

12.49 Peskov: Ukrajinska strana nije dosledna u tačkama u pregovorima

Ukrajinska strana često menja stav kada je reč o pitanjima koja su već dogovorena na mirovnim pregovorima, izjavio je danas portparol Dmitrij Peskov.

"Specijalna vojna operacija se nastavlja. Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da se ona odvija po planu. Istovremeno, u toku su kontakti na ekspertskom nivou u okviru pregovaračkog procesa. Želeo bih da vam ponovim reči predsednika da, nažalost, ukrajinska strana ne pokazuje posebnu doslednost. Stav se često menja po usaglašenim pitanjima", kazao je Peskov.

AP/ Alexander Zemlianichenko

 

12.25 Oko 200.000 Moskovljana u riziku da ostane bez posla

Oko 200.000 ljudi je u riziku da ostane bez posla u ruskoj prestonici jer su strane kompanije obustavile poslovanje ili odlučile da napuste rusko tržište, upozorio je danas gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

Moskovske vlasti su spremne da pruže podršku ljudima koji izgube posao tako što će im ponuditi obuke i privremene i društveno važne poslove, napisao je Sobjanin u svom blogu, prenosi Rojters.

12.12 Mizincev:Kijev planira da izvede provokacije za Uskrs

Rusija ima operativne podatke o provokacijama koje Kijev sprema za Uskrs, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

"Kijevski režim, uz podršku niza zapadnih zemalja, završava pripremu monstruoznih provokacija sa brojnim žrtvama u Zaporoškoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti. U ovim regionima, u uskršnjoj noći (24. aprila), planirano je da se puca iz minobacača na pravoslavne crkve zbog naknadnih optužbi ruskog vojnog osoblja za masakr civilnog stanovništva", tvrdi Mizincev, prenosi agencija RIA Novosti.

Mizincev je rekao da pozivaju Ujedinjene nacije, OEBS, Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge međunarodne organizacije da odmah utiču na kijevski režim da spreči ovu, kako kaže, "neljudsku provokaciju".

11.56 Rusija najavila pravne mere zbog stranih blokada njene imovine

Rusija planira da preduzme pravne mere zbog blokiranja njenog zlata, deviza i imovine u inostranstvu koja pripada ruskim rezidentima, najavila je danas guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina.

Ona je navela da taj korak mora da bude podrobno osmišljen i pravno opravdan, prenosi Rojters.

Stranim sankcijama je zamrznuto oko 300 milijardi dolara od ukupno oko 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi kojima je raspolagala pre početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini 24. februara.

11.46 Rusija tvrdi da ima podatke o poginulim ukrajinskim vojnicima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas spiskove pripadnika ukrajinskih oružanih snaga poginulih u sukobima u Ukrajini.

Na spiskovima, postavljenim na Telegram kanalima ministarstva, nalaze se podaci poginulih vojnika, uključujući datum rođenja, vojne činove, okolnosti pogibije i lokaciju sahrane, prenosi TAS S.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da ima podatke o velikom broju pripadnika ukrajinskih trupa koji su dezertirali, ranjeni ili se vode kao nestali.

11.34 Humanitarni koridori danas neće biti otvoreni

Ukrajina i Rusija se ni nakon dva dana nisu dogovorile oko humanitarnih konvoja za evakuaciju civila iz ratom zahvaćenih područja, izjavila je danas potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"Iz bezbednosnih razloga, odlučeno je da se danas ne otvaraju humanitarni koridori“, objavila je Vereščuk, prenosi Rojters.

Koridori su poslednji put bili otvoreni pre dva dana kada je dogovoreno devet trasa za evakuaciju civila, navodi britanska agencija.

11.21 Gajdaj: Ruske snage ušle u Kreminu, počele ulične borbe

Ruske snage ušle su u Kreminu, grad u istočnoj oblasti Luganska koji je nedeljama bombardovan, izjavio je danas načelnik Luganske regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

"Rusi su ušli u Kreminu. Počele su ulične borbe", objavio je Gajdaj u kratkoj video objavi na Fejsbuku, prenosi Si-en-en.

Kako je rekao, Rusi su ušli u grad sa "velikom količinom opreme" i poručio da je ofanziva počela.

"Planirali smo evakuaciju, bukvalno šumskim stazama, kako ljudi ne bi bili pod vatrom. Ali preko noći se situacija promenila," kazao je Gajdaj.

10.56  Konašenkov:Ruske trupe upotrebile rakete Iskander u Ukrajini

Ruske trupe su ispalile rakete Iskander na četiri ukrajinska skladišta naoružanja i borbene opreme i tri oblasti u kojima su se grupisali ukrajinski vojnici, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Dejstva ruske vojske bila su u rejonu gradova Popasnaja i Kramatorska i sela Jampolj, naveo je Konašenkov, prenosi TAS S.

AP/ Alexander Zemlianichenko

 

On je dodao da su ruske trupe u toku prethodne noći ispaljivale precizne rakete iz vazduha i uništile 16 ukrajinskih vojnih lokacija, uključujući komandna mesta, skladišta goriva, municije i borbene opreme, ali i živu silu u mestima Barvenkovo, Guljajpolje, Kamiševa, Zeljonoje Pole, Velikomihajlovka i Nikolajev.

10.06 Više od 860 hiljada ljudi evakuisano iz Donbasa

Broj ljudi koji su u Rusiju stigli iz Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike  porastao je za 15 hiljada u proteklom danu, čime je premašio 860 hiljada, rekao je neimenovani izvor za TAS S.

Dodao je da se dnevni priliv ljudi iz Donbasa i Ukrajine smanjio sa 20 na 15 hiljada ljudi.

Takođe, kako je naveo, među evakuisanima je više od 237 hiljada ruskih državljana, više od 480 hiljada su državljani DNR i LNR i 142 hiljade njih su državljani Ukrajine i drugih okruga.

9.51 Šest žrtava posle raketnih napada na Lavov

U jutrošnjim raketnim napadima ruskih anaga na zapadni ukrajinski grad Lavov poginulo je najmanje šest ljudi, a osam povređeno, saopštio je regionalni guverner Maksim Kozicki.

Naveo je da su jutros izvedena četiri raketna udara na Lavov, od kojih su tri bila na objekte vojne infrastrukture, a jedan na objekat za zamenu guma, prenosi Ukrajinska pravda.

Posle udara došlo je do požara, a gašenje vatre je u toku. Pogođeni objekti su značajno oštećeni.

Tanjug/AP/Nariman El-Mofty

 

9.25 Budanov: Putin želi da uništi državnost Ukrajine

Prema proceni ukrajinske vojne obaveštajne službe, nije došlo do promene plana predsednika Rusije Vladimira Putina, koji želi da uništi državnost Ukrajine, tvrdi za nemački #Špigel“ šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov.

"Cilj vojne agresije je ostao isti. Ovo je operacija koja treba da uništi državnost Ukrajine“, smatra on, dodajući da Rusija želi da Ukrajina prestane da postoji kao država.

"Počelo je time da smo ponovo osvojili Irpin. Time je pretila opasnost da se njihove snage oko Kijeva budu podeljene u dva dela“, objasnio je Budanov.

Budanov je izrazio čuđenje „koliko su nekompetentno i neodgovorno pripremi takve operacije prišli visoki oficiri ruske vojske“.

Uz oružje koje bi dobila, ukrajinska vojska želi da "oslobodi“ zaposednute teritorije, najavio je Budanov dodajući da u njih spada i Krim.

Tanjug/AP/Rodrigo Abd, Efrem Lukatsky, Andrew Marienko, Evgeniy Maloletka

 

8.56 Izveštaji o eksplozijama u više gradova Ukrajine

Vlasti zapadnih i južnih ukrajinskih regiona, Lavova i Dnjepropetrovska, prijavile su danas višestruke eksplozije. Istovremeno je i izveštač Rojtersa javio da je čuo seriju eksplozija u Kijevu, na levoj obali reke Dnjepra i da se očekuje da lokalne vlasti objave zvanične informacije o uzroku tih eksplozija. Prema pisanju kijevskog dnevnika Suspiljne, dve osobe su ranjene u napadima u Dnjepropetrovsku, a gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij potvrdio je da je bilo pet raketnih udara na grad, ali da za sada nije jasno da li ima žrtava.

08.20 Gradonačelnik Lavova: Rusija izvela pet raketnih udara na grad

Gradonačelnik zapadnog ukrajinskog garad Lavova Andrej Sadovoj izjavio je da je ruska vojska jutros izvela pet raketnih udara na Lavov. Sadovoj je naveo da su nadležne službe izašle na mesta napada i da će kasnije biti poznati detalji, prenosi Ukrajinska pravda.

07.59 Ukrajinske vlasti: Rusija završava stvaranje ofanzivne grupe na istoku

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da Rusija završava stvaranje ofanzivne grupe u istočnom delu Ukrajine. Navodi se da ruske snage nastavljaju raketne i artiljerijske udare na infrastrukturu Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodaje se da ruske snage i dalje delimično blokiraju Harkov i pokušava da zauzmu Marijupolj.

07.50 Petina čovečanstva mođe da osiromaši zbog krize u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da bi ukrajinska kriza mogla da gurne više od jedne petine čovečanstva, odnosno do 1,7 milijardi ljudi, u siromaštvo i glad.

"Svi vidimo tragediju koja se odvija u Ukrajini. Ali izvan njenih granica, rat je započeo tihi napad na svet u razvoju. Kriza bi mogla da gurne do 1,7 milijardi ljudi, odnosno više od petine čovečanstva, u siromaštvo i glad u razmerama koje nisu viđene nekoliko decenija", rekao je Gutereš za češki portal Seznam Zpravi.

07.43 Savetnik gradonačelnika Marijupolja: Oni koji su ostali u redovima čekaju ruske propusnice da bi mogli da se kreću po gradu

Savetnik gradonačelnika Marijupolja, objavio je na društvenim mrežama da ruske trupe izdaju propusnice za kretanje po gradu onima koji su ostali.

Iako Petro Andriuščenko trenutno nije u Marijupolju, on je juče izneo ovu tvrdnju na platformi Telegram, podelivši fotografiju na kojoj se vidi kako ljudi stoje u redu.

"Stotine građana moraju da stanu u red da bi dobili propusnicu bez koje će sledeće nedelje biti nemoguće ne samo da se kreću između kvartova grada, već i da budu na ulici", napisao je on.

Andriuščenko je sugerisao da "okupacione snage verovatno prikupljaju informacije o onima koji su ostali u gradu ili da ih filtriraju", ali BBC nije mogao nezavisno da proveri tvrdnje ovog ukrajinskog zvaničnika.

07.33 Prvi korak zavaničnog Kijeva ka prijemu Ukrajine u EU

Nadležni ukrajinski zvaničnici su popunili upitnik koji predstavlja prvi korak i polaznu tačku za proces odlučivanja EU o prijemu Ukrajine u članstvo Evropske unije, potvrdio je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predala je upitnik ukrajinskom predsedniku Zelenskom tokom posete Kijevu 8. aprila, obećavajući brži početak procesa prijema Ukrajine u članstvo EU po završetku rata sa Rusijom, prenosi Rojters.

"Danas mogu da potvrdim da je ukrajinska strana popunila upitnik", rekao je Žovkva u sinoćnjem intervjuu na ukrajinskom javnom servisu i istakao da će Evropska komisija morati da izda preporuku o usklađenosti Ukrajine sa neophodnim kriterijumima za članstvo.

07.27 Gertner: Preti novi Hladni rat

Austrijski politikolog Hajnc Gertner upozorava da u slučaju pristupanja Finske i Švedske NATO-u svetu preti novi Hladni rat, a u najgorem slučaju, kako kaže, i nuklearni rat. Gertner je, u autorskom tekstu objavljenom u dnevniku "Viner cajtung", istakao da bi članstvo Finske i Švedske u NATO uništilo komplikovanu ravnotežu snaga u Evropi. Tenzije na rusko-finskoj granici se time ne bi smanjile, već povećale, smatra on dodajući da se ne može isključii ni nuklearni rat.

"Nalazimo se uoči novog Hladnog rata", ocenio je Gertner ukazujući da bi nova Čelična zavesa išla duž rusko-finske granice.

07.19 Kadirov zapretio Zelenskom: Deset godina? Nemamo toliko vremena...

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov ocenio je, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da je Ukrajina spremna da se bori 10 godina, da će se za Zelenskog sve završiti već za nekoliko dana.

"Pročitao sam da je Zelenski izrazio spremnost da se bori 10 godina. Nemamo toliko vremena, završićemo sa tobom ovih dana", rekao je Kadirov u audio snimku objavljenom na Telegramu predsednika Čecenije, prenosi RIA Novosti.

AP Photo/Musa Sadulayev

 

Kadirov je preporučio Zelenskom da ide, kako je rekao, "kod svog starijeg brata Bajdena i da se rukuju", aludirajući na situaciju u kojoj se prošle nedelje našao predsednik SAD Džozef Bajden.

On se, naime, nakon što je završio govor u Severnoj Karolini, okrenuo udesno i pružio ruku za rukovanje, iako u njegovoj blizini nije bilo nikoga.

07.12 Hitna evakuacija stanovništva u Lugansku

Stanovnici regiona Lugansk na istoku Ukrajine pozvani su da se odmah evakuišu, prenosi BBC navode ukrajinske novinske agencije.

"Sledeća nedelja mogla bi da bude teška. Ovo je možda poslednja prilika da vas spasemo", rekao je šef regionalne administracije Luganska Sergej Gajdaj, prenosi BBC.

U fokusu ruskih snaga je zauzimanje Luganska i Donjecka, koji su deo regiona Donbas u istočnoj Ukrajini, područja bogatog ugljem u kojem se proizvodi i čelik, navodi se u izveštaju ukrajinske novinske agencije UNIAN.

Zvanična Moskva je neposredno pre početka rata u Ukrajijni priznala nezavisnost samoproglašenih Republika Donjeck i Luganjsk (DNR i LNR) u regionu Dombas na istoku Ukrajine.

07.00 Dron RIA Novosti snimio Azovstalj, borbe se nastavljaju

Dron RIA Novosti snimio je prvi snimak iz ptičje perspektive teritorije fabrike Azovstalj u Marijupolju, gde su, kako tvrdi Moskva, blokirani ukrajinski militanti, koji su odbili da se predaju uprkos ruskom ultimatumu. Dopisnik ruske agencije javlja da se borbe oko fabrike nastavljaju.

Na snimku se vidi veliki crni oblak dima koji se diže iznad fabrike, kao i drugi manji džepovi dima i vatre.

06.30 Zelenski za CNN: Borićemo se za Donbas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za CNN da nema nameru Rusiji da preda nijedan pedalj teritorije svoje zemlje na istoku u zamenu za okončanje rata, kao i da je ukrajinska vojska spremna na borbu sa ruskim trupama u Donbasu u bici koja bi mogla preokrenuti tok čitavog sukoba. Rekao je i da nema garancija da Rusija ne bi ponovo pokušala da osvoji Kijev u slučaju da se domogne Donbasa.

06.00 Kuleba: Pregovori sa Rusijom "na pauzi"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da su pregovori "na pauzi", a da jedini nivo konakta održava pregovaračka grupa koju čine predstavnici raznih institucija i poslanici. "Oni mogu da nastave konsultacije na ekspertskom nivou, ali se ne vode razgovori na visokom"

Kako kaže, posle otkrića u Buči postalo je posebno teško nastaviti pregovore sa Rusijom. "Ali, kao što je predsednik Zelenski pomenuo, Marijupolj može biti crvena linija", naveo je on.

Komentari (0)

Evropa