Evropa

Erdogan posle susreta sa Bajdenom: Nesuglasice između Turske i SAD mogu biti rešene

Komentari

Autor: Rojters

14/06/2021

-

22:15

Erdogan posle susreta sa Bajdenom: Nesuglasice između Turske i SAD mogu biti rešene
Erdogan posle susreta sa Bajdenom: Nesuglasice između Turske i SAD mogu biti rešene - Copyright Tanjug/AP/Kayhan Ozer/Presidential Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je posle sastanka sa Džozefom Bajdenom, predsednikom SAD da nemaju nesuglasica koje ne mogu da budu rešene, iako još nema naznaka napretka u rešavanja zastoja u saradnji koji je nastao kada je Istanbul kupio ruske rakete.

Erdogan je razgovore koji su se dogodili na marginama samita NATO u Briselu nazvao produktivnim i iskrenim i podsetio je na duge godine prijateljstva sa liderom SAD.

Erdogan je pet meseci čekao na sastanak sa Bajdenom koji je po njemu bio dobar i na kojem su usaglasili saradnju kada je u pitanju Sirija. 

"Postoji snažna volja da započnemo snažniju i efikasniju saradnju koja će se zasnivati na obostranom poštovanju u svakoj oblasti", istakao je Erdogan.

Erdogan veruje da nema problema u saradnji i da njihovi interesi nadjačavaju sve probleme na koje mogu da naiđu.

Odnosi Turske i SAD su narušeni zbog nesuglasica oko podrške SAD sirijskim Kurdima koji su u Turskoj proglašeni za teroriste.

Najveći problem u odnosima nastao je 2019. godine kada je Turska kupila od Rusije raketni sistem S-400 što je dovelo do uvođenja sankcija Ankari na učestvovanje u programu izgradnje vojnih aviona F-35.

Erdogan je na kraju izjavio da mu je Bajden poručio da će možda da dođe u posetu Turskoj. 

Dogovor sa Micotakisom

Turski predsednik rekao je da se dogovorio sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom o nastavku dijaloga dve zemlje povodom spornih pitanja.


Erdogan, koji se susreo sa Micotakisom na marginama samita NATO u Briselu, smatra da nisu potrebni posrednici tokom razgovora njih dvojice, preneo je "Katimerini".

Ankara i Atina su dugo u razmiraicama po nekim pitanjima, počev od konflikta oko teritorija u Mediteranu, preko vazdušnog prostora, do migracija.

NATO saveznici su bili blizu konfrontacije prošle godine, narušavahjući odnose Evropske unije i Ankare, dodaje Rojters.

Komentari (0)

Evropa