Evropa

Sijarto: Mađarska ne pristaje na zabranu uvoza ruske nafte

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

19:54

Sijarto: Mađarska ne pristaje na zabranu uvoza ruske nafte
Peter Sijarto - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska vlada neće dozvoliti embargo na isporuke ruske nafte u obliku koji je nedavno predložila Evropska komisija, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je komentarišući pripremu šestog paketa sankcija protiv Rusije naveo da bi stupanjem ovog predloga na snagu bilo "potkopano snabdevanje Mađarske energijom, a preko nje i celokupna mađarska privreda", prenosi TASS.

Nešto ranije danas je mađarski premijer Viktor Orban rekao da bi zabrana isporuke ruske nafte pogodila ekonomiju zemlje poput atomske bombe i da je to "crvena linija" za Budimpeštu.

Mađarska vlada je više puta objašnajavala kako je jedina velika rafinerija nafte u zemlji tehnološki uređena na takav način da najmanje 65 odsto sirove nafte dolazi iz Rusije.

S druge srane, izvršni direktor u kompaniji MOL Žolt Hernadi napominje da će biti potrebne dve do četiri godine i nekoliko stotina miliona dolara za restrukturiranje procesa proizvodnje i prelazak na druge sirovine, te dodaje da je ta firma nedavno bila prisiljena da razradi takav scenario.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa