Biznis vesti

Cana nafte u usponu treći dan zaredom, iznosi 113 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

19:10

Cana nafte u usponu treći dan zaredom, iznosi 113 dolara
Cana nafte u usponu treći dan zaredom, iznosi 113 dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su porasle danas treću trgovinsku sesiju uzastopno, usled sve većih izgleda da će tržišna ponuda biti smanjena zbog najavljenog embarga Evropske unije za rusku naftu.

Evropska nafta Brent za isporuke u junu (fjučers ugovori) skočila je na lrgovaju do 18:25 časova po našem vremenu, prema poslednjim podacima sa portala oilproice.com, za 1,99 posto na 113,1 dolara po barelu, dok je cena američke WTI nafte porasla za 2,24 procenta na 110,7 dolara za barel.

Oba tipa nafte su na putu da završe drugu trgovačku nedelju zaredom s rastom cene, zbog predloga EU da postepeno potpuno prekine snabdevanje ruskom naftom za šest meseci i ruskim naftnim prerađevinama do kraja 2022. Šesti paket sankcija EU takođe predviđa zabranu za sve evropske kompanije da pružaju usluge transporta i osiguranja za rusku naftu.

"Predstojeći embargo EU na rusku naftu ima za posledicu akutno smanjenje ponude. Pored toga, grupa OPEK+ nije raspoložena da pomogne, iako rast cena energije podstiče inflaciju", kaže analitičar u brokerskoj kompaniji PVM, Stiven Brenok.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, uključujući Rusiju i druge partnerske zemlje proizvođače, grupa poznata kao OPEK+, odlučila je na sednici u četvrtak da ostane pri svom planu da poveća proizvodnju u junu za 432.000 barela dnevno.

Međutim, analitičari očekuju da će realno povećanje proizvodnje ove naftne alijanse biti mnogo manje zbog ograničenih kapaciteta.

"Nema šanse da određene članice ispune tu kvotu, zbog problema s pumpanjem u Nigeriji i drugim afričkim članicama OPEK-a", smatra DŽefri Halej, viši tržišni analitičar za Aziju i Pacifik u kompaniji Oanda.

Jedan ekspertski panel američkog Senata predložio je nacrt zakona koji bi mogao da izloži grupu OPEK+ tužbama za, kako se navodi, dosluh oko povećanja cena nafte.

Investitori takođe očekuju veću potražnju iz Sjedinjenih Država ove jeseni pošto je Vašington obelodnio plan za kupovinu 60 miliona barela sirove nafte kako bi dopunio svoje strateške rezerve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis