Biznis vesti

Najava embarga EU za rusku naftu vinula cenu barela na 108 dolara

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

04/05/2022

-

17:29

Najava embarga EU za rusku naftu vinula cenu barela na 108 dolara
Najava embarga EU za rusku naftu vinula cenu barela na 108 dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su skočile za skoro 4,0 posto danas nakon što je Evropska unija iznela plan za postepeno ukidanje uvoza ruske nafte. Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) uzletela je za 3,76 dolara ili za 3,6 posto, na 108,73 dolara po barelu na trgovanju do 13:53 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka sirova nafta WTI poskupeli za 3,93 dolara, odnosno za 3,8 procenata na 106,34 dolara za barel, javlja Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je ranije danas u Evropskom parlamentu predlog o embargu na uvoz ruske nafte, kojim se predviđa postepeno okončanje kupovina tog ruskog energenta u roku od šest meseci, kao i prestanak kupovinr naftnih derivata iz Rusije do kraja 2022.

Ona je obećala da će EK učiniti sve što je potrebno da minimizira uticaj embarga na evropske ekonomije, navodi britanska agencija.

"Ruska nafta je sada ''loša nafta''. Upravo je počeo energetski rat ''dobre nafte'' protiv "loše nafte", kaže glavni analitičar skandinavske bankarske grupe SEB, Bjarne Šildrop.

Investitori na naftnom tržištu takođe iščekuju danas odluku Federalnih rezervi SAD o povećanju ključne kamate kako bi se suzbila rasplamsala inflacija, kao i objavu zvaničnih podataka Agencije za energetske infomacije o stanju američkih zaliha nafte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis