Privreda

Sijarto: Bez ruske nafte nema garancije za nesmetano funkcionisanje privrede

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

10:33

Sijarto: Bez ruske nafte nema garancije za nesmetano funkcionisanje privrede
Sijarto: Bez ruske nafte nema garancije za nesmetano funkcionisanje privrede - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska ne može da garantuje nesmetano funkcionisanje privrede bez ruske nafte, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

On je tokom radne posete Kazahstanu rekao da je Mađarska glasala za svaki paket sankcija EU Rusiji, ali da je i pored toga uvek suočena sa nepravednim prigovorima iz Unije, prenosi Interfaks.

Objasnio je da protivljenje Mađarske sankcijama na ruski gas i naftu nije politička odluka, već stvar energetske bezbednosti zemlje, navodeći da 65 odsto nafte Mađarska dobija iz Rusije preko naftovoda Družba.

"U ovom trenutku, bez ruske nafte, ne možemo da garantujemo nesmetano funkcionisanje naše privrede. Moram da napomenem da nemamo na raspolaganju drugu rutu koja bi mogla da nas snabdeva potrebnom količinom nafte", istakao je Sijarto.

Naglasio je da Mađarska podržava inicijativu Evropske unije za diverzifikaciju energije, ali je ocenio da bi uvođenje sankcija na rusku naftu moglo da omete Mađarsku da pokrene taj projekat.

"Radimo na ovom projektu, tako da smo povećali količinu nafte koja dolazi iz Kazahstana na 16 odsto", rekao je Sijarto.

Dodao je da nafta iz Kazahstana dolazi samo preko Rusije i da, ako budu uvedene sankcije koje onemogućavaju isporuku nafte iz Rusije, Mađarska neće moći da počne diverzifikaciju izvora energije.

Komentari (0)

Biznis