Evropa

Ukrajina i Zapad u strahu od Dana pobede: Putinovo obraćanje presudno za dalji tok rata?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2022

-

14:13

Ukrajina i Zapad u strahu od Dana pobede: Putinovo obraćanje presudno za dalji tok rata?
Ukrajina i Zapad u strahu od Dana pobede: Putinovo obraćanje presudno za dalji tok rata? - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji ukrajinski branioci u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju i dalje se suočavaju sa teškim borbama protiv ruskih vojnika. Zvaničnici i jedne, i druge strane rekli su da je evakuacija civila iz fabrike čelika Avzostal završena, ali i da je sudbina preostalih boraca koji se tamo nalaze, nepoznata. Na sve to, sutra se obeležava 9. maj Dan pobede u Drugom svetskom ratu i mnogi se pribojavaju šta će se dešavati na prostoru Ukrajine, a ponajviše čeličane u koju su uprte sve oči sveta.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će danas održati video razgovor sa liderima G7 kako bi razgovarali o najnovijim dešavanjima povodom borbi koje se odvijaju u i oko Kijeva. CNN navodi da će se liderima obratiti i predsednik SAD-a Džo Bajden, a Velika Britanija je neposredno pred sastanak, najavila da će obezbediti novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 1,6 milijardi dolara.

"Putinov brutalni napad ne izaziva samo razaranje u Ukrajini, već preti miru i bezbednosti širom Evrope", rekao je britanski premijer Boris Džonson i naveo da će dodatna sredstva za Ukrajinu obezbediti iz rezervi koje vlada koristi za slučaj vanrednih situacija, prenela je agencija Rojters.

Intenzivna evakuacija čeličane Azovstal

Za to vreme, evakuacija čeličane je značajno intenzivirana, naročito u protekla dva dana, i pored napada ruske vojske, piše RSE. Azovstal, sa poslednjim braniocima koji se nalaze skriveni u široj mreži podzemnih tunela i bunkera, dobio je i simboličnu vrendost u sukobu. 

Ukrajnski zvaničnici su 7. maja objavili da su sve žene, deca i stariji evakuisani iz Azovstala.

AP Photo/Sergei Grits

 

"Naredba predsednika je izvršena, i sve one, za koje nam je rečeno, smo evakuisali", rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk u izjavi na društvenim mrežama. Dan kasnije, Zelenski je rekao da će nastaviti sa radom obezbeđivanja svih humanitarnih koridora i omogućavanju onima u gradu i okolini, koji to žele, da odu. Dodao je da pokušava da izvuče sve iz čeličane, ali da je to "izuzetno teško". Samo pred ovaj vikend, procenjuje se da se oko 200 civila krilo u velikoj čeličani, i to zajedno sa 2.000 ukrajinskih boraca.

Glavni savetnik Zelenskog Aleskij Arestovič rekao je da Ukrajina napreduje na bojnim poljima na istoku, i to dva dana pred održavanje ceremonije Rusije koja obeležava Dan pobede, godišnjicu poraza nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. 

Putinov govor 9. maja presudan?

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina tog dana biće pažljivo praćen. Ukrajinski zvaničnici upozorili su stanovništvo da bi borbe sa Rusijom mogle da se intenziviraju, uoči obeležavanja Dana pobede u Moskvi kada će biti održana i vojna parada. Rojters prenosi da će ruski predsednik Vladmir Putin Zapadu tada poslati poruku o "sudnjem danu". S druge strane, rusko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da Moskva namerava da u Ukrajini rasporedi nuklearno oružje.

"Rusija se čvrsto drži principa da u nuklearnom ratu nema pobednika i da ga ne treba započinjati", preneo je Glas Amerike.

Ukrajinski zvaničnici iz Saveta za nacionalnu bezbednost pak, tvrde da će Dan pobede doneti više granatiranja u određenim delovima zemlje.

Da su Ukrajinci na oprezu, zbog obeležavanja 9. maja u Rusiji, potvrđuje i izjava Kijeva od 7. maja, kada je saopšteno da su najmanje četiri ruske krstareće rakete ispaljene iz pravca Odese. Lokalni zvaničnici su rekli da će i policijski čas u regionu trajati od 22 sata 8. maja do 9. maja u pet časova ujutru. Ukrajinska vojska je takođe saopštila da je uništila ruski desantni brod u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru pogodivši ga naoružanim dronom. Nije bilo nikakvih komentara niti rekacija ovim povodom iz Rusije.

Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

RSE piše da su uspesi Ukrajine protiv ruskih snaga u velikoj meri rezultat zaliha naoružanja koje obezbeđuju SAD i Evropa. Sredinom aprila, vodeći brod ruske crnomorske flote "Moskva" potonuo je u blizini ovog ostrva nakon što ga je pogodila, kako se navodi, ukrajinska raketa. Rusija poriče raketni udar, rekavši da je požar na brodu izazvao njegovo potonuće.

Rusija je više puta upozorila NATO da bi njeni konvoji za snabdevanje oružjem mogli da budu gađani, ali do sada nije preduzela nikave korake da to učini. Moskva je, u međuvremenu, tvdila da su njene rakete Iskander uništile ukrajinsko skladište naoružanja koje su isporučile SAD i Evropa i da su viskoprecizne rakete uništile ukrajinske avione na aerodormima u regionima Srtiz, Odesa i Voznesenska.

Savet UN je prvi put od inavzije odobrio kratku rezoluciju u kojoj se izražava "duboka zabrinutost u pogledu mira i bezbednosti Ukrajine". Međutim, tekst koji je usvojen 6. maja ne pominje "rat", "sukob" ili "invaiziju", kako mnogi članovi saveta nazivaju akciju Rusije, ili "specijalnu vojnu operaciju", kako je pak, karakteriše Moskva.

9. maj posebno značajan u Rusiji

Devetog maja Rusija slavi pobedu u Drugom svetskom ratu - u pitanju je nacionalni praznik, koji za mnoge porodice ima dublji i lični značaj. Sovjetski Savez tada se nalazio u savezničkoj koaliciji koja je porazila nacističku Nemačku i bio je posebno pogođen jer se veliki broj borbi odvijao na njegovoj teritoriji.

U maju 1945, nacistička Nemačka potpisala je bezuslovnu predaju u Drugom svetskom ratu, prihvativši poraz u Evropi i ovaj dokument potvrdio je da se okončavaju sva neprijateljstva na kontinentu. Zvanično, dokument je potpisan nadomak Berlina kasno uveče 8. maja, a Nemci su zvanično prekinuli sve operacije u 23.01 po lokalnom vremenu - u Moskvi je tada već prošla ponoć.

Dan pobede, poznat i kao Dan pobede u Evropi obeležava se 8. maja u većini evropskih zemalja i SAD. Međutim, dan kasnije, 9. maja se obeležava u Rusiji, Srbiji i Belorusiji.

Da postoji bojazan od Putinovog obraćanja, piše i BBC zbog toga što, kako navode, Putin "ima osećaj za simobiliku". Podsetimo, invaziju na Ukrajinu je započeo dan posle Dana branioca otadžbine, još jednog ključnog vojnog dana u Rusiji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa