Region

Crna Gora podržala sankcije Evrpske unije bliskom Putinovom saradniku

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

11:38

Crna Gora podržala sankcije Evrpske unije bliskom Putinovom saradniku
Crna Gora podržala sankcije Evrpske unije bliskom Putinovom saradniku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore podržala je odluku Evropske unije da uvede dodatne sankcije dvojici ruskih i ukrajinskih državljana zbog, kako su kazali, ugrožavanja teritorijalne celovitosti, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

Na listi su Jevgenij Viktorovič Prigožin i Sergij Vitalijovič Kurčenko.

Na sajtu EU navodi se da je Prigožin istaknuti ruski preduzetnik, blisko povezan s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim Ministarstvom odbrane.

Ukazano je da je Savet EU 21. aprila unutar postojećeg okvira sankcija doneo mere ograničavanja protiv još dva pojedinaca zbog njihove uloge u podrivanju ili ugrožavanju teritorijalne celovitosti, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, te zbog ostvarivanja koristi od ruskih odluka "u vezi nezakonitog pripajanja Krima i destabilizacije istočne Ukrajine".

Za Kurčenka se navodi da je ukrajinski državljanin koji je uz podršu proruskih separatista preuzeo nadzor nad nekoliko velikih metalurških, hemijskih i energetskih postrojenja.

Prigožin je, ističe se, neslužbeni vođa "Grupe Wagner," vojnog subjekta u Rusiji. Neka od njegovih preduzeća, ističe se, imala su koristi od "velikih ugovora o javnoj nabavci s ruskim Ministarstvom odbrane nakon nezakonitog ruskog pripojenja Krima i okupacije istočne Ukrajine".

Osim Crne Gore, ove sankcije su od zemalja regiona podržali i Severna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina.

"One će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Komentari (0)

Evropa