Evropa

Ruski ambasador poliven crvenom bojom u Varšavi

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

12:47

Ruski ambasador poliven crvenom bojom u Varšavi
Ruski ambasador poliven crvenom bojom u Varšavi - Copyright telegram/bbbreaking

veličina teksta

Aa Aa

Ruska ambasada u Poljskoj zvanično će protestovati zbog napada na ruske diplomate na sovjetskom vojnom memorijalnom groblju u Varšavi, najavio je ruski ambasador u toj zemlji Sergej Andrejev.

"Uložićemo formalni protest“, rekao je ambasador komentarišući današnji napad tokom ceremnonije na groblju, prenosi TAS S.

Andrejev je, naime, danas poliven crvenom bojom kada je pokušao da položi venac na groblje sovjetskih vojnika u Varšavi, javlio je ranije dopisnik RIA Novosti.

Agencija RIA Novosti prenosi da su Poljaci i Ukrajinci preprečili put ambasadoru i vređali ga, a on je nakon incidenta bio prinuđen da napusti lokaciju u pratnji policije. Agencija navodi da su vandali oskrnavili memorijalno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi.

Prema rečima ruskih diplomatskih izaslanika, poljske vlasti su bile obaveštene da ruska ambasada planira da održi ceremoniju.

"Kada su nam preporučili da se uzdržimo od manifestacije većeg obima, dogovorili smo se da se ograničimo na manje aktivnosti. Trebalo je samo da oni obezbede red, a ispostavilo se da je policija bila u pripravnosti, ali je zakasnila na lice mesta što nedvosmisleno pokazuje kako se ovde odnose prema zakonu i redu", ocenio je Andrejev.

Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, incident koji se dogodio tokom ceremonije polaganja venaca na groblju sovjetskih vojnika u Varšavi svedoči o "kursu kojim se Zapad" kreće i "oživljavanju nacizma".

"Rušenje spomenika herojima Drugog svetskog rata, skrnavljenje grobova, a i napad usred polaganja cveća na sveti dan za svakog pristojnog čoveka dokazuju već očigledno - Zapad je postavio kurs za reinkarnaciju fašizma", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, dodajući da su napadom na ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva "obožavaoci neonacizma još jednom ogolili svoja lica - i to krvavo.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe zvanično saopštilo da je izražen snažan protest poljskim vlastima "zbog suštinskog povlađivanja neonacističkim nasilnicima". Osim toga, rusko Ministarstvo spoljnih poslova zahtevalo je da Varšava odmah organizuje ceremoniju polaganja venaca, obezbeđujući potpunu bezbednost od bilo kakvih provokacija.

Komentari (0)

Evropa