Evropa

Odluka Vaseljenske patrijaršije o MPC: Analitičari kažu da nije reč o autokefalnosti i ističu jedan važan momenat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

16:04

Odluka Vaseljenske patrijaršije o MPC: Analitičari kažu da nije reč o autokefalnosti i ističu jedan važan momenat
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jučerašnja odluka Svetog Sinoda Vaseljenske patrijaršije kojom je priznata kao kanonska crkvena arhiepiskopija koju vodi arhiepiskop Stefan u Severnoj Makedoniji izazvala je mnogo polemike u javnosti. Makedonska pravoslana crkva navodi da se time otklanja višedecenijski raskol koji je nametnut, a iz Srpske pravoslavne crkve još nije bilo reagovanja. Analitičari objašnjavaju da nije priznata autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, već da oni sada mogu da učestvuju u zajedničkoj liturgiji sa ostalim crkvama.

Odmah nakon odluke Vaseljenske patrijaršije oglasila se Makedonska pravoslavna crkva koja je i sama rekla da to ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već da je to izraz "očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da MPC nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom.

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski je odluku ocenio kao "istorijsku" i kao "dugo očekivano viševekovno priznanje postojanja Makedonske pravoslavne crkve". I on je konstatovao da nisu rešena sva pitanja. Lider opozicije Hristijan Mickoski kaže da se odlukom vaseljenskog patrijarha sada potvrđuje vekovni identitet makedonskog naroda "koji je različit od ostalih balkanskih naroda".

S druge strabe, Ruska pravoslavna crkva je saopštila da priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji, a iz SPC nije bilo oglašavanja tim povodom.

Euronews

Inače, spor između Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve datira još iz 1967. godine, kada se Makedonska pravoslavna crkva odvojila od SPC. Taj čin crkveni vrh u Beogradu ne priznaje, pa MPC nije kanonizovana.

Srpska pravoslavna crkva priznaje, crkvenim rečnikom, da je u "kanonskom jedinstvu" sa Pravoslavnom ohridskom arhiepiskopijom koja nije registrovana u Makedoniji, a na čijem je čelu arhiepiskop Jovan koji je bio u zatvoru od 2010. do 2015. godine, nakon što je bio osuđen za proneveru. Međutim, pre četiri godine je Vaseljenska patrijaršija počela proces preispitivanja Makedonske pravoslavne crkve.

Đenović: Nema reči o nezavisnoti ili autokefalnosti

Verski analitičar Draško Đenović rekao je za Euronews Srbija da su se makedonske vlasti i Makedonska pravoslavna crkva obratili Vaseljenskoj patrijaršiji da bi dobili tomos o autokefalnosti. Ipak, on ističe da u ovom slučaju nije sve onako kako su preneli mediji u Severnoj Makedoniji. Dodaje i da je sajt Vaseljenske patrijaršije na starogrčkom jeziku, i da se zbog toga teže dolazi do informacija šta je tačno navedeno u odluci i šta je to što je potpisao patrijarh Vartolomej I. Precizirao je da odluka ima tri tačke.

"U tački jedan se kaže da se prihvata evharističko zajedništvo, episkopat, sveštenstvo i narod crkve pod vođstvom arhiepiskopa Stefana radi lečenja rana raskola. Znači, ovde vidimo da oni mogu da učestvuju u zajedničkoj liturgiji sa ostalim crkvama, ali nigde nema nijednog slova o nezavisnosti ili o autokefalnosti", kaže Đeković.

Euronews

Dodaje da se u tački dva kaže da je prepušteno Srpskoj crkvi da vodi upravne poslove između nje i crkve u Severnoj Makedoniji, što, kako kaže, znači da Vaseljenska patrijaršija priznaje nadležnost Srpske pravoslavne crkve i na teritoriji Severne Makedonije, gde postoji i pravoslavna Ohridska arhiepiskopija na čelu sa arhiepiskopom Jovanom VI Vraniševskim koji je u kanonskom jedinstvu sa SPC.

Kao naziv crkve priznaje se "Ohridska"

Đenović je rekao da se u ovoj odluci kaže da se kao naziv crkve prizjane "Ohridska", i da se misli da je područje njene nadležnosti isključivo u granicama Severne Makedonije.

"Da Vaseljenska patrijaršija priznaje bilo kakvu autokefalnost i nezavisnost, onda ne bi ograničila njihovo delovanje samo na teritoriju Severne Makedonije, već bi prihvatila i njene eparhije po svetu", dodao je.

On je ukazao da je pre nekoliko dana vladika SPC Fotije izjavio da se očekuje da bi MPC mogla da uđe u SPC, odnosno da će imati određenu nezavisnost i da će moći da reguliše verski život u Severnoj Makedoniji, ali da će biti u sastavu SPC.

"Pregovori SPC i MPC su vođeni daleko od očiju javnosti. Mislim da Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne odgovara to što je Vartolomej malo prerano izašao u javnost, jer se očekivalo da se ne ponovi niški sporazum od pre nekoliko godina, kada je bilo sve dogovoreno i onda se odjednom makedonska strana povukla", rekao je Đenović.

Istakao je i da je Ruska pravoslavna crkva svojom reakcijom želela da osnaži poziciju SPC u pregovorima. "Konačna reč će biti tek na Saboru. Videćemo da li će zaista biti onako kako je Fotije najavio", naveo je.

Dodaje da su svi u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi svesni da oni ne mogu na drugačiji način da reše svoj kanonski status i da je njima "preko glave 55 godina delovanja izvan kanona".

Raković: Politička odluka, ne menja se stav SPC 

Trenutak u kome je doneta odluka Vaseljenske patriajršije ističe i istoričar Aleksandar Raković. On je dodao da je to "isključivo politička odluka" i da to ne menja stav SPC da je makedonska jerarhija i dalje u njenom poretku. On veruje da je Carigradska patriajršija došla do saznanja da su SPC I MPC blizu da nađu zajedničko rešenje za status MPC i da je "lukavo posegla za potezom da ispada kao da se oni nešto ključno pitaju".

"I kada pogledamo kakvu su odluku doneli - oni su priznali da je makedonska jerarhija, pod imenom Crkva Ohrida, u kanonskom poretku, ali nisu dirali u teritorijalni okvir SPC. Istovremeno, iako su priznali da je Crkva Ohrida, kako je nazivaju, u kanonskom poretku, Carigrad joj je oduzeo sve njene eparhije u dijaspori", naveo je Raković.

Smatra da je crkva Severne Makedonije malo toga dobila ovom odlukom, jer su im oduzete eparhije izvan Severne Makedonije, a da MPC nije ni konsultovana ni pitana.

Na pitanje da li odluka Carigradske patrijaršije može uticati na imovinu SPC u Severnoj Makedoniji, Raković podseća da je ta imovina predata MPC još u vreme kada je ona postala kanonski autonomna.

"Predali smo sve crkve i imovinu tim eparhijama u tada Narodnoj Republcii Makedoniji i mi tamo nemamo više našu crkvenu imovunu, ona se nalazi pod upravom MPC, koja je još uvek što se nas tiče u tom raskolnom stanju", naveo je Raković za Tanjug.

On je precizirao da Carigrad nije priznao MPC kao autokefalnu crkvu, već je ostala kanonski autonomna u okviru crkvene jerarhije SPC. "Podvukao bih još jednom da je to pre svega politička odluka kojom Carigrad želi sve da se pita, ali realnost je da će se o svemu pitati SPC. Makedonski episkopi moraju sami da vide šta će sa činjenicom da su im oduzete eparhije", kaže Raković.

Komentari (0)

Evropa