Evropa

Preminuo prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2022

-

19:55

Preminuo prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk
Preminuo prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk preminuo je danas u 89. godini posle duge bolesti, javlja agencija Unian pozivajući se na izvor iz kruga porodice.


Kravčuk je 23. jula 1990. izabran za predsednika Vrhovne rade, a posle neuspelog avgustovskog puča u Moskvi 1991, napustio je članstvo u KPSS i proglasio Ukrajinu nezavisnom od Sovjetskog Saveza.

Izabran je za prvog predsednika nezavisne Ukrajine na predsedničkim izborima u decembru 1991. godine. Kravčuk je tokom svog mandata okrenuo Ukrajinu prema Zapadu i bio jedan od retkih vođa u svetu koji je svoju zemlju očistio od nuklearnog naoružanja, navodi Unian.

Nije uspeo da se obračuna s korupcijom, koja je bila uzrok loše sprovedenoj privatizaciji državnog vlasništva.

Najveći promašaj tokom Kravčukovog mandata bila je propast Crnomorske parobrodske kompanije u Odesi, do tada najveće trgovačke flote na svetu, dodaje ukrajinska agenicja.

Kompanija je tajno prodata u bescenje stranim firmama ispod cene, a Kravčukov sin bio je optužen da je učestvovao u malverzacijama oko prodaje kompanije.

Zbog propadanja privrede i rasta napetosti s Rusijom, ukrajinski birači su na predsedničkim izborima 1994. izabrali Leonida Kučmu, koji je obećao obračun s korupcijom, obnovu privrede i veću saradnju s Rusijom.

Nakon poraza na izborima, Kravčuk se povezao sa nekoliko ukrajinskih oligarha i s njima osnovao Socijaldemokratsku partiju Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa