Evropa

U Austriji poskupeo i Mekdonalds, čizburger sada košta 1,60 evro

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

08:50

U Austriji poskupeo i Mekdonalds, čizburger sada košta 1,60 evro
Restoran brze hrane "Mekdonalds" - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Nakon dramatičnog rasta cene energenata i namirnica u prodavnicama, Austrijanci su suočeni i sa poskupljenjem brze hrane.

Tako je čizburger u Mekdonalds-u poskupeo na 1,60 evra. Čizburger je od početka rata Mekdonalds-a u Austriji bio i ostao najomiljeniji i najpovoljniji proizvod. Međutim on sada, u filijali na trgu Karlsplac u Beču košta umesto 1,20 evro već 1,60 evra.

Cena čizburgera tek je skoro podignuta na 1,40 evra, a nakon kratkog vremena ponovo je povećana. U centrali Mekdonalds Austrija objašnjavaju da cena proizvoda može biti različita od filijale do filijale, pošto korisnici franšize mogu sami da određuju svoje cene.

Ističe se da i Mekdonalds oseća ekstremna poskupljenja sirovina i energenata. Takođe, zbog pandemije i krize Mekdonalds suočen je i sa problemima u lancu isporuke, pa se dešavalo proteklih nedelja da se pojedini proizvodi ne mogu naći. Svi ti problemi su, kako naglašavaju u centrali uzrok za prilagođavanje cena.

I u Nemačkoj se osećaju posledice krize koja je nastala useld rata u Ukrajini i pandemije. Tako je jedan ugostitelj u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija počeo da naplaćuje ulaz u svoj restoran.

Prema izveštaju javnog servisa WDR, gosti restorana "Cedrics" ako žele da uđu moraju da plate tri evra ulaz. Ovo je prvi ugostitelj koji je počeo da naplaćuje ulaz gostima koji žele nešto da konzumiraju kod njega, a ovu meru obrazlaže rastom cena.

"Dragi gosti, zbog ekstremnog rasta troškova nabavke, osoblja i energije naterani smo da naplaćujemo ulaz po gostu u visini od tri evra", napisao je na svom sajtu.

Komentari (0)

Evropa