Evropa

Kolone od po 10 kilometara na ulazu u Ukrajinu iz Poljske

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

12:13

Kolone od po 10 kilometara na ulazu u Ukrajinu iz Poljske
Kolone od po 10 kilometara na ulazu u Ukrajinu iz Poljske - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Na graničnom prelazu Dorohusk, jednom od osam na granici Poljske i Ukrajine, ovih dana primetne su duge kolone kamiona i drugih vozila, ali na ulazu u Ukrajinu - za razliku od marta meseca kada je u najvećem izbegličkom talasu u suprotnom smeru dnevno prelazilo i 80.000 žena, dece, bolesnih, starih.

Danas iz Ukrajine dnevno stiže tek nešto manje od 900 ljudi, a gužva je na drugu stranu, u smeru zemlje u kojoj besni rat. Region Lubelski mesto je, gde prema rečima prvog čoveka te oblasti Leha Spravke, Urakajinci "ulaze u poljsku stvarnost".

"Naš osnovni zadatak je da se izbeglicama iz Ukrajine, a do sada ih je u našu zemlju ušlo 3,3 miliona, obezbede ni manja, ni veća prava nego građanima Poljske", rekao je Spravka novinarima iz Srbije, među kojima je bila ekipa Tanjuga, sa kojima je razgovarao na prelazu Dorohusk gde je danas bila kilometarska kolona, ali suprotno očekivanjima za ulaz u Ukrajinu.

Tokom marta na lokalnim prelazima, sa poljske strane nije bilo nikoga, a iz pravca Ukrajine čekalo se po nekoliko dana. Danas je slika potpuno odrugačija. Na ulaz u Ukrajinu danas se čekalo 21 sat. Kolone kamiona, šlepera sa polovnim vozilima bile su duže od 12 kilometara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa