Evropa

Švedska i Finska sutra predaju zahteve za članstvo u NATO, Niniste se nada brzoj ratifikaciji zahteva uz pomoć SAD

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

17:22

Švedska i Finska sutra predaju zahteve za članstvo u NATO, Niniste se nada brzoj ratifikaciji zahteva uz pomoć SAD
Švedska i Finska sutra predaju zahteve za članstvo u NATO, Niniste se nada brzoj ratifikaciji zahteva uz pomoć SAD - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Švedska i Finska će sutra predati zahteve za članstvo u NATO, najavila je danas švedska premijerka Magdalena Anderson.

"U Švedskoj i Fnskoj smo saglasni da idemo ruku pod ruku kroz ceo proces i zajedno ćemo sutra podneti zahtev", rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Stokholmu, a prenosi Rojters.

Finski parlament odobrio je ranije danas predlog da Finska zatraži prijem u NATO, saopštio je predsednik parlamenta Mati Vanhanen, dok je ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde potpisala jutros zahtev za prijem u NATO.

Osim toga, finski predsednik Sauli Ninisto želi brzu ratifikaciju zahteva Finske i Švedske za članstvo u NATO koju bi omogućile Sjedinjene Države i tako pomogle da ceo proces ide brže, izjavio je danas.

"Ako tamo imate brz postupak to pomaže celom procesu i rasporedu za ceo proces", rekao je Ninsto novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da je to veoma važno u tom kontekstu.

S druge strane, Anderson je poručila da je Švedska spremna da razgovara sa Turskom o zahtevu za pridruživanje NATO i dodala da nastoji da reši sva pitanja koja Ankara ima u vezi sa tim.

"Tražimo kontakt sa Turskom i spremni smo da otputujemo u Tursku da bismo razgovarali i ispravili sve nepoznanice koje bi mogle da postoje", rekla je Anderson.

Ninisto i Anderson trebalo bi da se sastanu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu u četvrtak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa