Evropa

Sarkozi negirao optužbe da je ilegalno finansirao kampanju 2012.

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

19:21

Sarkozi negirao optužbe da je ilegalno finansirao kampanju 2012.
Sarkozi negirao optužbe da je ilegalno finansirao kampanju 2012. - Copyright AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi negirao je krivicu danas na ročištu povodom optužbi za ilegalno finansiranje njegove predizborne kampanje 2012. godine, rekavši da troškovi nisu njegova odgovornost.

Od mojih prethodnika nikada se nije očekivalo da prouče račune za kampanju, rekao je Sarkozi pred sudom u Parizu, preneo je Rojters.

"Možete li da zamislite da odem na sastanak kako bih razgovarao o troškovima zastava? Ne bih izdržao ni dva minuta. Imao sam previše posla", kazao je Sarkozi.

Tužioci tvrde da je Sarkozijeva konzervativna stranka na ekstravagantne predizborne skupove potrošila skoro duplo u odnosu na 22,5 miliona evra dozvoljenih prema francuskom izbornom zakonu, a zatim angažovala prijateljsku agenciju za odnose sa javnošću da sakrije troškove.

Sarkozi je na sudu rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje kao predsednik, niti u to kako se trošio novac tokom predizborne kampanje.

"Jesam li nameravao da počinim prevaru, da pogrešim? Da li sam bio neoprezan? Nepažljiv? Moj odgovor je najformalnije ''ne'' svima", rekao je on.

Bivši predsednik Francuske (66) je rekao da je odgovoran za politički pravac svoje kampanje, ali ne i za organizaciju skupova, predizborni materijal i plaćanje računa.

Sarkoziju, koji je bio predsednik Francuske od 2007. do 2012. godine, ako bude osuđen, preti jednogodišnja kazna zatvora i novčana kazna u iznosu od 3.750 evra.

Komentari (0)

Evropa