Evropa

Zahtev Švedske i Finske za članstvo u NATO otvorio polemiku u Beču: Da li će Austrija ostati neutralna?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, DW, Euractiv, Reuters

21/05/2022

-

13:56

Zahtev Švedske i Finske za članstvo u NATO otvorio polemiku u Beču: Da li će Austrija ostati neutralna?
Zahtev Švedske i Finske za članstvo u NATO otvorio polemiku u Beču: Da li će Austrija ostati neutralna? - Copyright AP/ Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Kada su Švedska i Finska u sredu zvanično podnele zahtev za članstvo u NATO, generalni sekretar Jens Stoltenberg nazvao je ovaj potez istorijskim korakom. Ove skandinavske zemlje prekinule su tako svoju višedecenijsku politiku vojne neutralnosti, a onda su svetla reflektora bačena na još jednu neutralnu evropsku zemlju - Austriju.

Iako je od početka ruske invazije u Ukrajini, koja je i naterala Stokholm i Helsinki na ovakav zaokret, austrijski kancelar Karl Nehamer tvrdio da zemlja ne planira da menja svoj bezbednosni status, posle poteza dve skandinavske zemlje glasovi iz opozicije, ali i stručnjaci, pozivaju na raspravu o promeni položaja ove zapadnoevropske države.

Kako je preneo Euractiv, više od 50 austrijskih eksperata za bezbednosna pitanja, naučnika i diplomata pozvalo je vladu da bez predrasuda povedu raspravu o bezbednosnoj politici Austrije, pošto ruska agresija dovodi u pitanje i njenu vojnu neutralnost.

Austrijski zvaničnici, međutim, i dalje su čvrsti u svom stavu da će Beč zadržati svoju politiku neutralnosti. U svojim argumentima pre svega se oslanjaju na mišljenje građana i zaista više od 75 odsto Austrijanaca se izjašnjava za neutralnost, dok je nedavno istraživanje pokazalo da je samo 17 odsto njih za članstvo u NATO.

Koliko je Austrija neutralna?

Neutralnost Austrije, kako piše AP, ključna je komponenta njene moderne demokratije. Kao uslov da savezničke snage napuste zemlju i njenu sposobnost da povrati nezavisnost 1955. godine, Austrija se proglasila vojno neutralnom.

"Neutralnost je za Austriju bila jedini način da natera savezničke trupe da se povuku.Austriji je u to vreme čak pretila trajna podela, slična onoj u Nemačkoj. Ta opasnost je otklonjena konsenzusom sila pobednica o neutralnosti, pre svega Sovjetskog Saveza i SAD", objasnio je za Dojče vele bečki politikolog Hajnc Gertner.

Kako se navodi, iako je Sovjetski Savez u to vreme pristao na njenu neutralnost, nema sumnje da je Austrija, kako tada, tako i sada, naginjala kulturi i demokratskom, tržišno-ekonomskom kanonu vrednosti Zapada. 

Gertner objašnjava: Nije u pitanju neutralnost, već vojna neutralnost. Državni ugovor isključuje pre svega tri stvari: vojno mešanje u sukobe drugih zemalja, stalno stacioniranje stranih trupa u Austriji i pristupanje nekom vojnom savezu.

Pobuna opozicije

Usled izbijanja rata polemika na istoku evropskog kontinenta, kao i nakon odluke dve takođe vojno neutralne zemlje da pristupe NATO alijansi, i u Austriji se povela polemika o tome. 

Dok sa jedne strane vlast tvrdi da rasprave o promeni statusa neće biti, opozicija ima suprotan stav. Prema oceni analitičara, Austrija se može naći pred problemom kada je u pitanju vojni status.

"Austrija je bila neutralna, Austrija je neutralna i Austrija će ostati neutralna", rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer prilikom zvanične posete Pragu. Nehamer je dodao da se za Austriju "to pitanje ne postavlja, pošto je imala i drugačiju istoriju od Švedske i Finske".

Tanjug/AP/Lisa Leutner

 

Političari iz opozicije traže da se o članstvu u NATO-u i vojnoj neutralnosti povede otvorena rasprava.

"Suludo je da se u Austriji u tolikoj meri ćuti o bezbednosnoj politici", poručila je na Tviteru šefica liberalne partije NEOS Beata Majnl-Rajzinger.

"U pitanju je bezbednost zemlje. Reč je o potpuno novoj pretećoj konstelaciji, a (vladajuća) Austrijska narodna partija, ali i Socijaldemokratska partija Austrije, Zeleni i Slobodarska partija Austrije guraju glavu u pesak", ocenila je Majnl-Rajzinger.  

Poslanik Neos-a Helmut Brandšteter poručuje da bi predsednik Austrije Aleksander van der Belen trebalo da uči od Finaca.

"On treba da sasluša kako je proces diskusije doveo do pristupanju NATO. Ne kao kod nas gde kancelar takvu debatu guši", rekao je on za dnevnik "Esterajh".

Brandšteter smatra da debata o pristupanju NATO-u u Austriji treba da bude vođena otvoreno bez zadatog rezultata.

"Sada je potrebna nova bezbednosna doktrina za Austriju. Članstvo u NATO mogao bi da bude deo takve nove bezbednosne strukture", rekao je on.

Šta dalje?

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije saopštilo je da će ta država da zadrži svoj neutralni status, čak iako su dve saveznice Švedska i Finska odbacile svoju višedecenijsku spoljnu politiku i podnele zahtev za članstvo u NATO.

"Situacija za nas izgleda malo drugačije", rekao je ministar Aleksandar Šalenberg za Dojčlandfank, ističući ogromnu podršku koju ovaj status ima kod naroda Austrije.

Kako navodi Dojče vele, u slučaju Švedske i Finske, decenije neutralnosti nisu bile ništa drugo do dobrovoljna spoljnopolitička doktrina. Austrija i Švajcarska su, s druge strane, obavezane na neutralnost međunarodnim ugovorima. Ipak one svoju neutralnost tumače na različite načine - "Švajcarska se drži pasivnije neutralnosti od Austrije", kaže Gertner.

Stefano Silvestri, jedan od najuglednijih italijanskih geopolitičkih analitičara, upozorio je da bi to pitanje moglo postati krucijalno za Austriju ako bi zajednička odbrambena politika bila strukturisana u EU, i vidi opasnost od "problema identiteta".

"Ako Austrija ostane pri svojoj neutralnosti dok EU gradi zajedničku odbrambenu politiku, dugoročno bi se mogli pojaviti problemi sa identitetom“, kaže politikolog Silvestri, prenosi Tiroler Tagescajtung.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Prema njegovim navodima, neutralnost Austrije između NATO-a i Sovjetskog Saveza odigrala je veliku ulogu tokom Hladnog rata.

"Danas, međutim, Rusija više nije Sovjetski Savez, koji, iako je uključen u zemlje Varšavskog pakta, nikada nije napao nijednu evropsku državu. Rusija je, s druge strane, napala Ukrajinu, kršeći suštinski princip evropske bezbednosti. Teško je održati neutralnost. Austrija je osudila napad i podržava sankcije. Pitamo se kakvo značenje neutralnost Austrije može imati danas", kaže Silvestri.

S obzirom na raspoloženje među stanovništvom i političarima, pitanje da li Austrija odustaje od neutralnosti se u suštini uopšte i ne postavlja, kaže politikolog Gertner.

"Bilo bi mnogo interesantnije raspravljati o tome kako će Austrija tumačiti svoju neutralnost u budućnosti", kaže on, piše Dojče vele.

Komentari (0)

Evropa