Evropa

Zelenski i Džonson o cenama namirnica i prehrambenoj bezbednosti: "Moguće otvaranje ruta za snabdevanje žitaricama"

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

15:50

Zelenski i Džonson o cenama namirnica i prehrambenoj bezbednosti: "Moguće otvaranje ruta za snabdevanje žitaricama"
Zelenski i Džonson o cenama namirnica i prehrambenoj bezbednosti: "Moguće otvaranje ruta za snabdevanje žitaricama" - Copyright Tanjug AP/Adam Schreck, Ben Stansall/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson danas je, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da je "ozbiljno zabrinut" zbog rasta cena hrane, koje su povezane sa "ruskom invazijom".

Džonson i Zelenski razgovarali su o "nizu pitanja, uključujući i vojnu podršku i globalnu prehrambenu bezbednost", saopštio je Dauning strit, a prenosi Gardijan.

Tema su bili i dugoročni bezbednosni predlozi za Ukrajinu i načini za izvlačenje žitarica iz zemlje, navode iz Džonsonovog kabineta, a dodaje Rojters.

Portparol britanskog premijera rekao je da su lideri dve zemlje razgovarali o napretku koji je postignut u pregovorima sa Rusijom i da su se dogovorili da pojačaju rad sa saveznicima, uključujući SAD, Francusku i Nemačku na definisanju "dugoročne bezbednosne arhitekture za Ukrajinu".

"Razmatrali su opcije za otvaranje kritičnih morskih i kopnenih ruta za snadbevanje zalihama žitarica iz Ukrajine i obvezali se da će usmeriti svoje timove da hitno rade na narednim koracima", naveo je portparol britanskog premijera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa