Evropa

Nemački ministar: EU za nekoliko dana dogovara embargo na rusku naftu

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

07:44

Nemački ministar: EU za nekoliko dana dogovara embargo na rusku naftu
Nemački ministar: EU za nekoliko dana dogovara embargo na rusku naftu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija će verovatno dogovoriti embargo na uvoz ruske nafte "u roku od nekoliko dana", izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Habek je sinoć, u izjavi za nemačku televiziju Cet-De-Ef, međutim upozorio da embargo neće automatski oslabiti Kremlj, jer mu rastuće cene omogućavaju da ostvari veći prihod od prodaje manje količine nafte, preneo je Rojters.

Stoga je jedna od mogućnosti bila da se više ne plaća bilo koja cena nafte, već da se dogovori o gornjim granicama, rekao je on.

Podsetimo, Evropska komisija je početkom ovog meseca predložila novi paket sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, kojim se pored ostalog predviđa i postepeno ukidanje uvoza ruske nafte, ali mere još nisu usvojene jer je za to potrebna saglasnost svih zemalja članica EU. Mađarska je zasad bila odlučna protiv embarga i zapretila je vetom.

U nastojanju da dugoročno reši pitanje energetske sigurnosti, EK je objavila prošle nedelje plan vredan 210 milijardi evra koji ima za cilj da prekine oslanjanje Evrope na ruska fosilna goriva do 2027. godine, ali nije nagovestila kako će se ta sredstva podeliti među državama članicama EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa