Evropa

Novi incident u Hrvatskoj, Index: Maturanti u Dubrovniku uzvikivali ustaški poklič

Komentari

Autor: Tanjug, Index.hr

26/05/2022

-

15:15

Novi incident u Hrvatskoj, Index: Maturanti u Dubrovniku uzvikivali ustaški poklič
Novi incident u Hrvatskoj, Index: Maturanti u Dubrovniku uzvikivali ustaški poklič - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon promocije ustaštva maturanata jedne srednje škole u Slavonskom Brodu, hrvatski portal Index objavio je snimak na kojem dubrovački maturanti tokom proslave na Stradunu urlaju ustaški pozdrav "za dom spremni" i pevaju ustaške pesme.

Portal piše da se prema snimku čini da je reč o maturantima Pomorske škole u Dubrovniku, a jedan od njih dok prolazi Stradunom maše ustaškom šahovnicom, zastava na kojoj se nalazi grb s prvim belim poljem.

Index navodi da je ovim povodom uputio pitanje Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, a odgovor će, kažu, objaviti ako ga dobiju.

Maturanti su juče, poslednjeg dana nastave slavili pesmom i petardama, jedan je mahao ustaškom zastavom, dok su dva učenika osobu koja ih je snimala pozdravljali nacističkim pozdravom.

Podsetimo, maturanti Industrijsko-zanatske školi u Slavonskom Brodu sa podignutom desnicom pozdravljaju u znaku nacističkog pozdrava, a fotografiju je na Fejsbuku objavila njihova profesorka hrvatskog jezika Nives Romanjek.

Osim toga, maturanti imaju beretke, maskirne pantalone i crne majice na kojima piše "za norijadu spremni", po uzoru na ustaški poklič "za dom spremni".

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja najoštrije danas je osudilo slučaj maturanata u Slavonskom Brodu, koji su se fotografisali sa ustaškim pozdravom.

Komentari (0)

Evropa