Region

Hrvatska javnost uznemirena zbog nacističkog pozdrava maturanata iz Slavonskog Broda

Komentari

Autor: Tanjug, Index.hr

26/05/2022

-

12:00

Hrvatska javnost uznemirena zbog nacističkog pozdrava maturanata iz Slavonskog Broda
Hrvatska javnost uznemirena zbog nacističkog pozdrava maturanata iz Slavonskog Broda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 

Maturanti Industrijsko-zanatske školi u Slavonskom Brodu sa podignutom desnicom pozdravljaju u znaku nacističkog pozdrava, a fotografiju je na Fejsbuku objavila njihova profesorka hrvatskog jezika Nives Romanjek.

Osim toga, maturanti imaju beretke, maskirne pantalone i crne majice na kojima piše "za norijadu spremni", po uzoru na ustaški poklič "za dom spremni".

Profesorka Romanjek ih pritom gleda sa smeškom takođe obučena u crnu majicu sa natpisom i maskirnim pantalonama.

Direktor škole Luka Mladinović, kako prenosi hrvatski portal Index, kaže da nije primetio sporne natpise.

"Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži, o čemu dosad uopšte nisam bio informisan. U školskom dvorištu imali su samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo lično pozdravio i ispratio u povorku gradom. Nisam primetio sporne natpise, inače bih reagovao", tvrdi Mladinović.

Rekao je i da će još jednom sve proveriti i utvrditi odgovornost.

Osuda ministarstva

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja najoštrije danas je osudilo slučaj maturanata u Slavonskom Brodu, koji su se fotografisali sa ustaškim pozdravom.

Maturanti Industrijsko-zanatske škole u Slavonskom brodu pozirali sa podignutom desnicom u znak pozdrava, obučeni u maskrine pantalone i crne majice na kojima je pisalo "za norijadu spremni", poput ustaškog pokliča "za dom spremni".

Ministarstvo je zatražilo da se rukovodstvo škole izjasni o ovom slučaju kako bi, kažu, dobili detaljnije informacije.

"U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon izjašnjavanja škole preduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno tužilaštvo i policija učiniti isto", navodi se u saopštenju ovog resora.

U hrvatskom pravnom sustavu, podsećaju, podsticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kao i Krivičnom zakonu za koji prekršajne, odnosno krivične prijave podnose Državno tužilaštvo i policija.

Komentari (0)

Evropa