Evropa

RAT U UKRAJINI: EU bez dogovora o naftnom embargu, sutra nastavak pregovora, Zelenski posetio trupe u Harkovu

Komentari

Autor: Eurnews Srbija

29/05/2022

-

08:38

RAT U UKRAJINI: EU bez dogovora o naftnom embargu, sutra nastavak pregovora, Zelenski posetio trupe u Harkovu
RAT U UKRAJINI: EU bez dogovora o naftnom embargu, sutra nastavak pregovora, Zelenski posetio trupe u Harkovu - Copyright Profimedia, Tanjug/ AP Photo/Nataća Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 95. dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsednik Rusije Vladimir Putin ukinuo je starosnu granicu i omogućio osobama starijim od 40 godina da se prijave u vojsku Ruske Federacije. Putin je razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarem Olaf Šolcom, koji su ga pozvali na primirje. Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Severodonjeckom. Prvi put otkako je Rusija zauzela Marijupolj u luku tog grada je uplovio jedan teretni brod.

Ključni događaji:

  • Prvi ruski teretnjak uplovio u luku u Marijupolju
  • Šolc i Makron pozvali Putina na primirje
  • Rusija ukinula starosnu granicu za profesionalne vojnike
  • Premijer Ukrajine: Trenutno ne funkcionise 35 odsto privrede
  • OHCHR: Više od 4.000 civila ubijeno od početka rata u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut.

23.33 Zelenski razmatra predlog za razgovor s Erdoganom i Putinom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razmotriće inicijativu da telefonom razgovara sa ruskim i turskim kolegom, Vladimirom Putinom i Redžepom Tajipom Erdoganom, ako Putin pristane na to, izjavio je danas pres sekretar ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov. "Ne znam da li je tačno da postoji takav dogovor između turskog i ruskog predsednika. Ako ruski predsednik pristane, i ukrajinska strana će razmotriti tu inicijativu", rekao je Nikiforov, prenosi TASS.

23.10 Lavrov: Putin sreman da razgovara sa Zapadom o rešenju rata u Ukrajini 

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da razgovara o rešenju za Ukrajinu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom ili drugim kolegama, uprkos njihovoj retorici, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ističući da je najvažnije da iza toga "zaista stoji želja da se reši aktuelna kriza evropske bezbednosti". Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

22.08 Kaluš orkestar prodao evrovizijski trofej za 900.000 dolara i novac ustupio ukrajinskoj vojsci

Bend Kaluš orkestar prodao je trofej koji je kao predstavnik Ukrajine osvojio pobedom na ovogodišnjoj Evroviziji, na dobrotvornoj aukciji za 900.000 dolara, a novac će biti iskorišćen za kupovinu tri drona za Oružane snage Ukrajine

21.10 Borelj i Kuleba:Pojačati sankcije Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je imao telefonski razgovor sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, tokom kojeg su se složili da je potrebno pojačati evropske sankcije Rusiji. "Pozvao sam Dmitrija Kulebu pre samita EU. Složili smo se da je potrebno pojačati sankcije Rusiji ", napisao je Borelj na svom Tviter nalogu, prenosi Interfaks. On je dodao da će lideri zemalja članica EU na predstojećem samitu razgovarati o tome "kako podržati izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine", navodi Interfaks.

20.55 Zelenski tvrdi da je uništena ključna infrastruktura u Severodonjecku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u ruskom granatiranju uništena celokupna ključna infrastruktura u gradu Severodonjecku u Luganskoj oblasti. Zelenski tvrdi da je zauzimanje tog grada "glavni cilj" Rusije, prenosi Rojters. 

19.25 EU bez dogovora o naftnom embargu, sutra nastavak pregovora

Vlade država članica EU nisu uspele danas da postignu sporazum o embargu na rusku naftu, ali će sutra nastaviti pregovore, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU. Predlog, o kojem trenutno raspravljaju članica EU, predviđa zabranu isporuke ruske nafte u EU morskim putem do kraja godine, ali i izuzeće za naftu koja se isporučuje preko naftovoda Družba, kojim se snadbevaju Mađarska, Slovačka i Češka. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

17.45 Savetnik Zelenskog: Pobeda Rusije bi gurnula čovečanstvo u mračno doba

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da bi "puštanje Rusije da pobedi" u ratu u Ukrajini "otvorilo Pandorinu kutiju i gurnulo čovečanstvo u mračno doba" i ocenio da je "zaustavljanje Rusije" zajednička misija svih civilizovanih zemalja. "Svaki autokrata mogao bi da izazove teritorijalne sukobe, zauzme zemlje i istrebi nacije. Zaustavljanje Rusije je misija svih civilizovanih zemalja. Ima vremena, ali treba požuriti", poručio je Podoljak.

On tvrdi da rat u Ukrajini nije lokalni sukob već "pitanje kakav će svet biti sutra", prenosi BBC.

17.04 Harkov: Nekoliko eksplozija posle posete Zelenskog

Nekoliko eksplozija čulo se danas u ukrajinskom gradu Harkovu, nekoliko sati posle posete vojnicima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji se danas prvi put pojavio van Kijevske oblasti od početka ruskog napada. Veliki oblak tamnog dima mogao se videti kako se diže na severoistoku u centru grada, preneo je Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

15.58 Zelenski posetio trupe na linijama fronta u Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe na linijama fronta u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov, saopštio je kabinet predsednika Ukrajine.

15.13 Guverner Luganske oblasti: Rusija sistematski uništava Severodonjeck

Guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj optužio je Rusiju da sistematski uništava grad Severodonjeck i njegove stanovnike. Haidaj je rekao da su napadi bili nemilosrdni dok žestoke borbe besne u ovoj oblasti, preneo je BBC. Severodonjeck je najistočnije mesto u regionu Donbasa koje još drži Ukrajina i trenutno je ključna meta ruskih snaga. Guverner Luganska je kazao da je više civila u gradu ubijeno u poslednjim napadima i da su uništene brojne zgrade, uključujući stambene blokove i bioskop. On je, međutim, istakao da su odbačene nazad ruske trupe koje su pokušavale da zauzmu vitalni put.

14.50 Erdogan: Razgovaraću sutra sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da sutra razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

"Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO", rekao je Erdogan novinarima po povratku iz posete Azerbejdžanu, javila je televizija NTV, preneo je TAS S.

12.46 Kiril: Potpuno razumemo kako danas strada UPC

Potpuno razumemo kroz kakva stradanja danas prolazi Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC), izjavio je danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

AP/Mikhail Metzel

 

11.45 Portparol ruskom ministarstva odbrane: U Ukrajini uništeno skladište oružja, oboren Su-25

Portparol ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov rekao je danas da su ruske snage, koristeći visokoprecizne rakete, uništile veliko skladište oružja ukrajinskih snaga na prostoru fabrike u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti.

"Ruska sredstva protivvazdušne odbrane oborila su ukrajinski Su-25 i četiri drona, a rakete ispaljene iz vazduha pogodile su tri komandna centra, 25 položaja ukrajinske vojske, tri skladišta municije, radar i raketni sistem Osa-AKM", tvrdi Konašenkov.

09.51 Gasprom: Povećanje količina gasa za EU preko Ukrajine

Ruska kompanija Gasprom saopštila je da današnje isporuke gasa za Evropu preko Ukrajine krakom gasovoda Sudža iznose 44,1 milion kubnih metara (mcm).

To je za 0,14 mcm više u poređenju sa 43,96 mcm koliko je isporučeno juče, saopštili su iz Gasproma, prenosi Rojters. Ukrajina je odbila zahtev da se snabdevanje gasom obavlja preko drugog velikog kraka Sohranovka, saopštio je Gasprom. Generalni direktor gasne kompanije GTS Operator Ukrajine Sergej Makogon zatražio je pre dva dana od nemačke vlade da isključi gasovod Severni tok 1 i umesto toga predložio snabdevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.

profimedia

 

09.45 Ruski ambasador u Londonu: Rusija nema nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini

Rusija nema nameru da upotrebi taktično nuklearno oružje u Ukrajini, saopštio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin u intervjuu "Bi-Bi-Siju".

"Taktično nuklearno oružje u skladu sa ruskom vojnom doktrinom ne koristi se u takvim konfliktima. Mi imamo striktni spisak uslova upotrebe taktičkog nuklearnog oružja, naglasio je Kelin.

Kako je dodao, uglavnom se radi o situacijama kada je pod znakom pitanja postojanje države, prenosi Sputnjik.

"To u ovoj situaciji nije slučaj", rekao je diplomata.

08.46 Revidirani predlog EU: Zabrana za rusku naftu uz ograniceni uvoz za Mađarsku

Evropska unija je predložila delimičnu zabranu uvoza ruske nafte uz ograničen uvoz iz ključnog naftovoda kako bi se uvažio prigovor Mađarske i postigao sporazum o EU sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini. Evropska komisija je poslala vladama zemalja članica revidirani predlog sankcija koji ne obuhvata i isporuke nafte kroz džinovski naftovod Družba kroz koji se Mađarska snabdeva sirovom naftom, prenosi portal Blumberg.

Predlog predviđa da zemlje članice postepeno ukinu uvoz sirove nafte za šest meseci i naftnih derivata za osam meseci, rekli su evropski zvaničnici koji su zahtevali anonimnost. Ovaj predlog omogućava više vremena za Mađarsku koja se protivila sporazumu o sankcijama da pronađe tehničko rešenje koje će uspešno zadovoljiti njene energetske potrebe.

08.37 Zelenski: Teške borbe u Donbasu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija u Donbasu i dalje teška, posebno u oblastima Severodonjecka, Lisičanska, Bahmuta i Popasne.

"Najvažnije je da smo, što se tiče snabdevenosti oružjem, svakim danom sve bliži da nadmašimo našeg neprijatelja", naveo je ukrajinski predsednik i istakao da su ukrajinski partneri spremni da njegovoj zemlji obezbede sve što joj je potrebno za odbranu od Rusije.

Zelenski je istakao da su ruske snage raketama i minobacačima nanele "varvarske udarce" Sumskoj oblasti i Nikolajevu, u gde je, kada je pogođeno stambeno naselje udaljeno 20 metara od vrtića, ubijena jedna osoba, a sedam ranjeno. Zelenski tvrdi i da ruske snage sprečavaju Ukrajince da se evakuišu iz Hersonske oblasti. 

08.15 Ruske snage pojačavaju napade na Sjeverodonjeck

Ruske snage pojačale su napad na ukrajinski grad Sjeverodonjeck nakon što su saopštile da su zauzele obližnji železnički čvor Liman. Lokalni mediji su preneli saopštenje ruskog ministarstva odbrane u kojem je potvrđeno da je preuzeta puna kontrola nad Limanom, zapadno od Sjeverodonjecka, dok Hana Maljar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, tvrdi da se bitka za Liman nastavlja, prenosi Rojters.

Generalštab ruskih oružanih snaga je u međuvremenu potvrdio da se nastavlja napad ruskih snaga na Sjeverodonjeck, kao i da su u raketnim udarima uništeni ukrajinski komandni punktovi u Bahmutu i Soledaru. Oba grada se nalaze na važnom putu koji ide jugozapadno od Lisičanskog i Sjeverodonjecka. Guverner Luganska, Sergej Gajdaj, potvrdio je ranije da su ruske trupe ušle u Sjeverodonjeck, najveći grad u Donbasu koji još uvek drži Ukrajina.

7.50 Putin ukinuo starosnu granicu za profesionalne vojnike 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se omogućava osobama starijim od 40 godina da se prijave u vojsku Ruske Federacije. Rusija je ukinula starosnu granicu za profesionalne vojnike, otvarajući mogućnost da regrutuje više civilnih stručnjaka, uključujući medicinare, inženjere i specijaliste za vojne operacije i komunikacije za sukob u Ukrajini, navodi BBC. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

7.42 Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Severodonjeckom

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) preuzele potpunu kontrolu nad Severodonjeckom. Kadirov je na Telegramu napisao da je Severodonjeck, kako je naveo, "potpuno oslobođen", prenosi RIA Novosti.

7.33 Prvi ruski teretnjak uplovio u luku u Marijupolju

Prvi put otkako je Rusija zauzela Marijupolj u luku tog grada je uplovio jedan teretni brod. U izveštaju agencijeTASS se navodi da je brod uplovio u luku kako bi utovario metal i transportovao ga na istok u Rusiju, što je zvanični Kijev okarakterisao kao pljačku, prenosi Rojters. Portparol luke rekao je za TASS da će na brod biti utovareno 2.700 tona metala koji će biti transportovan 160 kilometara na istok do ruskog grada Rostova na Donu.

7.24 Šolc i Makron pozvali Putina na primirje, razgovor trajao 80 minuta 

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojeg su pozvali na ozbiljne, direktne pregovore sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i na diplomatsko rešenje konflikta. Kako se navodi u saopštenju koje je objavila nemačka vlada, Šolc i Makron su apelovali na Putina i da se pobrine za poboljšanje humanitarne situacije za civilno stanovništvo u Ukrajini. Opširnije u posebnom tekstu.

profimedia

 

7.10 Zelenski: Vratićemo sve što nam je Rusija oduzela

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je oslobođenje Ukrajine svakim danom sve bliže i da je "samo pitanje vremena" kada će Ukrajina vratiti ono što joj je Rusija oduzela.

"Ukrajina će vratiti sve što joj je Rusija otela, to je samo pitanje vremena", izjavio je Zelenski, prenosi CNN.

Komentari (0)

Evropa