Briselske vesti

EU bez dogovora o naftnom embargu, sutra nastavak pregovora

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2022

-

19:27

EU bez dogovora o naftnom embargu, sutra nastavak pregovora
EU bez dogovora o naftnom embargu, sutra nastavak pregovora - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori zemalja članica EU ni na današnjem sastanku u Briselu nisu uspeli da postignu konsenzus o uvođenju šestog paketa snakcija protiv Ruske Federacije, a novi pokušaj zakazan je za sutra ujutru, neposredno pred specijalni samit lidera EU 27.

EU diplomatski izvori navode da među zemljama članicama "postoji spremnost" da se nastave razgovori o uvođenju embaraga na naftu, u okviru šestog paketa sankcija, ali da je i dalje otvoreno pitanje "kako i na koji način" to uraditi.

"Postavlja se pitanje kako i na koji način odgovoriti na nacionalne specifičnosti zemalja članica kada je reč o zavisnosti od ruske nafte. Neke zemlje su 100 procentno zavisne od ruske nafte, a njeno isključivanje je vrlo izazovan posao. Moraju se naći adekvatni odgovori na prekide u snabdevanju, na izvoz između zemalja. Mora se zameniti šistem koji je postojao godinama i to nije lako", poručio je neimenovani zvaničnik EU.

U diplomastkim krugovima u Briselu ne žele da spekulišu o mogućim rešenjima, uključcujući i ono koje bi podrazumevalo embargo na rusku naftu koja u EU stiže moriskim putem, uz izuzeće kopenih naftovoda, već navode da je "cilj da se dogovori kako pogoditi Putina najviše" uz konstatciju da se više od ruske dve trećine nafte u EU uvozi morskim putevima.

Ukoliko se šesti paket sankcija EU dogovori sutra prepodne, on bi mogao da se nađe na stolu radne večere EU lidera čiji sastanak počinje u 16 časova u Briselu.

Iz Evropskog saveta napominju da će se tokom večere lidera sutra razgovarati o načinima za podršku i pomoć Ukrajini, uključujući i finansijsku i vojnu podršku, a da će se večeri priključiti i video linkom predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski.

Druga tema za večerom u Briselu biće pitanje energenata i zauzdavabja rasta cena energije u Evropi.

Drugog dana samita, u utorak 31. maja, lideri EU će razmotriti mogućnosti za deblokadu ukrajisnkih zaliha žitarica i njihov izvoz, kao i situaciju na globalnim tržistu hrane.

Druga tačka debete lidera EU u utorak biće zajednička bezbednost i odbrana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa