Evropa

Austrija prvi put posle četiri decenije beleži infaciju od 7,8 odsto: Građani na leto očekuju novi talas poskupljenja

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

11:10

Austrija prvi put posle četiri decenije beleži infaciju od 7,8 odsto: Građani na leto očekuju novi talas poskupljenja
Austrija prvi put posle četiri decenije beleži infaciju od 7,8 odsto: Građani na leto očekuju novi talas poskupljenja - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Austrijanci očekuju da bi na leto moglo doći do novog talasa poskupljenja. Austrija sa inflacijom koja je dostigla nivo od 7,8 odsto beleži stopu koja je poslednji put viđena pre 41 godine.

Lož ulje je, u poslednjih 12 meseci, poskupelo za čak 100,4 odsto, gas za 76 procenata, a upravo ta dva energenta su važni faktori koji podstiču rast cene mnogih proizvoda. Eksperti ukazuju da će na leto uslediti novi talas poskupljenja.

Ekonomski institut Wifo revidirao je svoju prognozu godišnje inflacije u Austriji sa 5,8 na 6,5 odsto. Jedna studija "Alijanc trejda" pokazuje da će cena namirnica uskoro porasti za još 10 odsto. Zbog smanjenja otpremanja brodova u najvećoj morskoj luci Šangaju došlo je već do osetnog kašnjenja isporuka električnih uređaja, konfekcije i građevinskog materijala.

I ova činjenica utiče na poskupljenje tih proizvoda, ukazuju eksperti.

Ugostitelji u Austriji već su digli cene za oko 10 odsto, jer su suočeni sa rastom cene energenata za 30 procenata, pa razmišljaju novo poskupljenje za 10 odsto. Kada je reč o mleku, sirovo mleko je poskupelo za 30 odsto, te će to poskupljenje biti "prosleđeno" na kupce.

Zbog poskupljenja je već jedna trećina Austrijanaca uzdržana prilikom kupovine i gleda na svaki evro. Građani sada od vlade traže mere kako bi ih rasteretili. Tako 61 odsto želi smanjenje PDV-a na sve namirnice, 45 odsto želi jednokratnu pomoć svim domaćinstvima u visini od 1.500 evra.

Pored toga 38 odsto podržalo bi raniju primenu poreske reforme, ali 37 odsto želi i odlaganje uvođenje CO2 poreza, koji bi trebalo da se primenjuje od jula. Takođe 34 odsto smatra da bi povećanje penzija trebalo sprovesti već od 1.jula, a ne kasnije, kao što je planirano.

Komentari (0)

Evropa