Evropa

Ankete dve nedelje pre prvog kruga parlamentarnih izbora u Francukoj: Makron bez većine u parlamentu?

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2022

-

18:55

Ankete dve nedelje pre prvog kruga parlamentarnih izbora u Francukoj: Makron bez većine u parlamentu?
Ankete dve nedelje pre prvog kruga parlamentarnih izbora u Francukoj: Makron bez većine u parlamentu? - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Moglo bi se desiti da predsednik Francuske Emanuel Makron ne osvoji apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, pokazali su rezultati ankete na manje od dve nedelje pre prvog kruga parlamentarnih izbora.

U najnovijem istraživanju Instituta za marketing studije u francuskoj i inostranstvu (IFOP) Makronov centristički tabor i dalje bi bio najjača grupa u narednom sazivu donjeg doma tako što bi osvojio 27 odsto glasova ili 275 do 310 poslaničkih mesta od ukupno 577, prenosi Rojters.

Anketa IFOP kao drugu najveću parlamentarnu grupu vidi novu levičarsku alijansu pod vođstvom Žan-Lika Melanšona, kojoj se daje između 170 i 205 mesta.

Napominje se da je to bila prva anketa koja je predvidela da bi nedavno izabrani predsednik mogao da osvoji manje od 289 mesta, neophodnih za apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini, a koju su Makronovi poslanici dosad kontrolisali sa udobnom većinom.

Takav rezultat predstavljao bi veliku prepreku za Makronove reforme planirane za drugi mandat, a eventualna manjinska vlada bila bi veliki udarac za njega i mogla bi da zakomplikuje njegove namere, uključujući i nepopularan plan za povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Predviđa se da bi za nedavno rebrendiranu Makronovu grupaciju centrističkih partija "Zajedno" (Ansemble!) jedna od opcija bila dalje proširenje saveza na koaliciju sa konzervativcima, o čemu se zvanično još niko nije izjasnio.

Prvi krug glasanja je zakazan za nedelju 12. juna, dok je termin drugog kruga nedelju dana kasnije i on se organizuje ukoliko nijedan kandidat na određenom mestu ne dobije 50 odsto u prvom krugu. Rojters ističe i da tada dinamika na terenu dovodi do različitih ad hoc saveza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa