Evropa

Ko je Elizabet Born, prva francuska premijerka nakon tri decenije: Nominacija posvećena devojčicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2022

-

21:26

Ko je Elizabet Born, prva francuska premijerka nakon tri decenije: Nominacija posvećena devojčicama
Ko je Elizabet Born, prva francuska premijerka nakon tri decenije: Nominacija posvećena devojčicama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Elizabet Born (61) ušla je u istoriju kao prva žena koja je nakon 30 godina postavljena za premijerku Francuske. Pre nje, to je bila Edit Kreson, koja je kratko bila na čelu francuske vlade i  u periodu od maja 1991. godine do aprila 1992. i to u vreme kada je predsednik bio socijalista Fransoa Miteran.

Born je nakon što je imenovana za premijerku bila ministarka rada, a kako Rojers prenosi, njeno poznavanje unutrašnjeg rada države i francuskih sindikata pomoći će joj da prođe već najavljivane reforme, koje podrazumeva predizborno obećanje predsednika Emanuela Makrona koje se tiče podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

"Ovu nominaciju posvećujem svim devojčicama u Francuskoj i poručujem im da slede svoje snove. Ništa ne bi trebao da zaustavi borbu žena za svoju poziciju u društvu", rekla je Born preuzimaći novu dužnost.

Inače, dosadašnji premijer Žan Kasteks najavio je i ranije da će podneti ostavku ako Emanuel Makron bude ponovo izabran za predsednika kako bi Makronovoj centrističkoj stranci pružio "novi podsticaj" uoči parlamentarnih izbora u junu.

Vašington post ocenjuje da ovakva odluka i nije iznenađujuća, jer je i sam Makron najavljivao velike promene u progamu buduće vlade koje uglavnom i podrazumevaju novog premijera. Francuski predsednik je takođe najavljivao da želi da njegov novi mandat bude drugačiji od prvog.

Gardijan navodi da je Born, koja je po profesiji inženjer, ali i neko ko ima iskustvo u vladinim ministarstvima i visokoj službi, izabrana za težak zadatak jer je očekuju upravo suočavanja sa raznim najavama Makrona tokom predizborne kampanje. Pored spronog pitanja penzija, nju čeka i rastuća inflacija u zemlji, ali i aktuelni rat u Ukrajini. 

profimedia

 

Međutim, da ova odluka Makrona nije ishitrena, a da on osluškuje mišljenje Fancuza pokazuje i istraživanje Ifop-a koje je sprovedeno ovog vikenda i koje je pokazalo da je 74 odsto Francuza reklo da želi ženu na mesto novog premijera. On je ranije optuživan da i pored činjenice što je okružen jednakim brojem muškaraca i žena, dosad za savetnike i poverenike uglavnom birao muškarce. 

Makronovi protivinci brzo su negativno reagovali nakon njenog imenovanja. Među njima je Žan Lik Melanšon iz radikalne levice koji se oglasio na Tviteru.

"Počinje nova sezona društvenog i ekološkog maltretiranaja", napisao je.

Ovu odluku ne podržava ni glavna protivnica Makrona Marin le Pen koja se kandiduje sada i za reizbor u parlamentu.

"Makron je nastavio da pokazuje svoju nesposobnost da ujedini ljude i volju i da nastavi svoju politiku gledanja ljude sa visine", rekla je.

Ko je nova premijerka?

Elizabet Born je za Makrona simbol kontinuiteta jer je bila na na određenim funkcijama tokom njegovog celog mandata. 

Međutim, ono što je je tipično za Born, piše Gardijan, je da ona ima veliko iskustvo u savetovanju ključnih ministara. 

Na poziciji minstarke rada je od 2020. godine, a mnoge njene dosadašnje odluke izazivale su kritike radničkih sindikata, a pre svega levice. Tokom njenog mandata uvela je promene koje su otežale poziciju nezaposlenih da pre svega dobiju određene benificije, a smanjila je i mesečne isplate za neke od nezaposlenih, piše Euronews.

Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

 

U 2018. godini, kao ministarka saobraćaja, suočila se s velikim štrajkom u železničkoj kompaniji SNCF radnika koji su se protivili otvaranju nove mreže vozova kao konkurenciji, ali i ukidanju prava novozaposlenih radnika i njihovih benificija. Na kraju je sadašnja premijerka "izgurala svoje".

Inače, na početku karijere bila je bliska tradicionaloj levici, upravo onoj koja je sada dosta kritikuje. Radila je kao šef kabineta socijalističke političarke Segolen Roajal, a zatim i kao ministarka ekologije u vreme kada je predsednik bio Fransoa Oland. Nakon toga je 2015. godine postala izvršni direktor tranportne kompanije RATP, koja je upravljala francuskim metroom. Makronovoj partiji se priključila 2017. godine.

Šta se od nje očekuje?

Prvi izazov za novu premijerku jesu predstojeći parlamentarni izbori koji su zakazani za jun. Glasanje koje će se odvijati u dva kruga odrediće ko će imati većinu mesta u Skupštini, odnosno čiji će glasovi biti presudni za donošenje novih zakona u Francuskoj. 

Ukoliko Makron osvoji većinu, Born će moarti da obezbedi da se iznos penzija prmeni onako kako je predsednik obećao, a to znači i podizanje minimalne starosne granice sa 62 na 65 godina. To će biti veliki izazvov, jer se ovaj predlog već suočava sa raznim kritkama. 

Među Makronovim obećanjima na čijem će ispunjavanu morati da radi je i "zeleno planiranje" kojim se nastoji obrzanje primene politike u vezi sa klimom u Francuskoj i ali i "dva puta brži"  koraci ka ograničavanju emisije gasova staklene bašte.

Komentari (0)

Evropa