Evropa

Bogoljub Karić i Aleksandra Meljničenko na spisku osoba kojima je EU uvela sankcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/06/2022

-

19:05

Bogoljub Karić i Aleksandra Meljničenko na spisku osoba kojima je EU uvela sankcije
E-Stock/Miloš Rafailović, profimedia, Pixabay - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Bogoljub Karić i bivša članica grupe "Models" Aleksandra Meljničenko našli su se na najnovijoj lsiti osoba kojima je Evropska unija uvela sankcije. Novi šesti paket snakcija objavljen je danas u Službenom glasniku EU a nove restriktivne mere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata.

Kako se navodi u Službenom glasniku EU, Bogoljub Karić je srpski preduzetnik i političar koji je zajedno sa članovima porodice razvio mrežu preduzeća za poslovanje nekretninama u Belorusiji i mrežu kontakata sa porodicom Aleksandra Lukašenka. Posebno je blisko povezan s preduzećem Dana Holdings, kao i sa preduzećem Dana Astra, bivšim društvom ćerke preduzeća Dana Holdings, pa je navodno bio predstavnik tih subjekata na sastancima sa Lukašenkom, navodi se u Službenom glasniku.

"Lukašenko je projekat Minsk World, koji je razvilo poduzeće povezano sa Karićem, opisao kao ‘primer saradnje slovenskog sveta’. Zahvaljujući tim bliskim vezama sa Lukašenkom i osobama u njegovoj pratnji, preduzeća povezana sa Karićem dobila su povlašćeni tretman od Lukašenkovog režima, uključujući poreske olakšice i zemljišne čestice za razvoj nekretnina", navodi se u Glasniku.

S toga, kako se ističe, Bogoljub Karić ostvaruje korist od Lukašenkovog režima i podržava ga.

Modelsica postala milijarderka

Službeni glasnik EU navodi da se na listi sankcionisanih našla i bivša članica grupe "Models", supruga ruskog biznismena Andreja Meljničenka, Aleksandra kojoj je suprug, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, nedavno prepisao dve svoje velike kompanije.

Time se ova bivša pevačica i manekenka našla na listi najbogatijih žena na svetu, sa bogatstvom procenjenim na čak 23,8 milijardi dolara, te ujedno postala i najmlađa među 10 najimućnijih žena na svetu, zauzevši osmo mesto na listi magazina "Forbs".

Aleksandra je supruga Andreja Igoreviča Meljničenka, ruskog industrijalca koji je vlasnik velikog proizvođača đubriva EuroChem Group i društva za proizvodnju uglja SUEK i koristi se bogatstvom svog supruga, navodi se u saopštenju. U odluci se spominje da  Aleksandra ima srpsko i hrvatsko državljanstvo.

 

profimedia

 

"Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthausa koji vrede više od 30 miliona dolara. U martu 2022. Aleksandra Meljničenko zamenila je supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjeg vlasnika grupacije EuroChem Group. Povezana je s vodećim poslovnim čovekom uključenim u vodeće sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripajenje Krima i destabilizaciju Ukrajine. Osim toga, Andrej Igorevič Meljničenko odgovoran je za podržavanje ili provođenje delovanja ili politika kojima se narušava ili ugrožava teritorijalna celovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini", navodi se u Službenom listu.

Muzička i manekenska karijera

Aleksandra Meljničenko rođena je 1977. u Beogradu. Sa 17 godina postala je jedna od članica grupe "Models", a pojavljivala se u spotovima Zdravka Čolića i Željka Samardžića.

Godine 2003. na jugu Francuske upoznala je Andreja Meljničenka, a u  septembru 2005. godine, na Azurnoj obali organizovali su raskošnu svadbu, na kojoj su nastupile Vitni Hjuston i Kristina Agilera.

Bračni par Meljničenko poseduje vilu na Tajlandu, luksuznu kuću u Sent Moricu, dvorac u Velikoj Britaniji, penthaus u Njujorku, brojne nekretnine u Moskvi, Londonu i Beogradu, kao i privatni avion boing 737. U njihovom posedu je i znatna kolekcija umetničkih dela, među kojima i dva dela iz serije "Lokvanji" Kloda Monea kao i brojne komade nameštaja iz 18. veka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa