Evropa

EU usvojila šesti paket sankcija Rusiji, patrijarh Kiril izuzet s liste nepoželjnih

Komentari

Autor: Euronews, Reuters, DW

02/06/2022

-

18:33

EU usvojila šesti paket sankcija Rusiji, patrijarh Kiril izuzet s liste nepoželjnih
EU usvojila šesti paket sankcija Rusiji, patrijarh Kiril izuzet s liste nepoželjnih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je u četvrtak dala konačno odobrenje za uvođenje novih sankcija Rusiji koje se odnose na  uvoz nafte i vodeću banku Sberbank, nakon mnogo polemika s Mađarskom.

Lideri Evropske unije pristali su na embargo na uvoz sirove nafte koji će u potpunosti stupiti na snagu do kraja 2022. godine, prenosi agencija Rojters. Mađarska i dve druge centralnoevropske države bez izlaza na more obezbedile su izuzeće za uvoz gasovoda na koji se oslanjaju.

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz Swift sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

"Ovo će smanjiti kapacitet Rusije da finansira svoj rat", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obrazlažući nove mere.

"Komitet stalnih predstavnika u Evropskoj uniji odobrio je šesti paket sankcija, u skladu sa zaključcima vanrednog Evropskog saveta od 30. i 31. maja. Šesti paket značajno proširuje sankcije Rusiji na nove sankcije. oblasti i predviđa, posebno, sankcije protiv pripadnika bezbednosnog i vojnog aparata koji su povezani, posebno sa masakrima u Buči, subjektima u industrijskom i tehnološkom sektoru povezanim sa ruskom agresijom, oligarsima i ruskim propagandnim akterima i članovima njihovih porodica“, navodi se u saopštenju.

Kako piše DW, Mađarska je bila najveći kamen spoticanja na putu usaglašavanja šestog paketa mera. Između ostalog,a upravo je Budimpešta tražila da se ukinu sankcije lideru Ruske pravoslavne crkve patrijarhu Kirilu, te je ta odluka usvojena i on će biti izuzet od sankcija.

Euronews podseća da Brisel optužuje patrijarha Kirila da podržava invaziju na Ukrajinu i da se ponaša kao propagandista režima Vladimira Putina.

Paket sankcija mora formalno da odobri Savet EU i da stupi na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu EU.

Lideri EU su 30. i 31. maja razgovarali o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i njenim implikacijama na evropsku i svetsku ekonomiju i bezbednost i složili se da uvedu embargo na isporuku ruske nafte u EU i proširili takva ograničenja na isporuke nafte, koristeći pomorske rute, prenosi sajt Ukrinform.

Za evropske zemlje koje su okružene kopnom i ne mogu da nabave naftu iz drugih izvora, privremeno je dozvoljen uvoz ruske nafte cevovodima.

profimedia

 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, objavio je da je odlučeno da se usvoji šesti paket sankcija i naveo da je vredelo dosadašnje "odupiranje pritiscima".

"Bila je duga borba, ali vredelo je opirati se pritiscima i zahtevima glavnih igrača da odustanemo od naših nacionalnih interesa. Vredelo je izdržati i lažne optužbe mnogih evropskih političara i novinara", naveo je Sijarto na Fejsbuku, prenosi agencija MTI.

On je dodao da novi paket pravi izuzetak kada je reč o isporuci ruske nafte putem naftovoda, što će, prema njegovim rečima, obezbediti energetsku sigurnost Mađarskoj.

"Da se nismo borili na način na koji smo se borili snabdevanje naftom bi postalo nemoguće, a privreda i zemlja bi stali", dodao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa