Evropa

U Mađarskoj uhapšeno nekoliko osoba zbog krijumčarenja migranata

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2022

-

18:53

U Mađarskoj uhapšeno nekoliko osoba zbog krijumčarenja migranata
U Mađarskoj uhapšeno nekoliko osoba zbog krijumčarenja migranata - Copyright AP/ Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

U tri odvojena slučaja, mađarska policija privela je dva Sirijca i jednog Avganistanca koji su prevozili sunarodnike bez dokumenata ka Zapadnoj Evropi.

Takođe, uhapšena su dvojica ukrajinskih državljana zbog krijumčarenja migranata, a u istom delu su uhvaćeni i srpski i bugarski državljanin, prenosi RTS. Kako se navodi, svima preti kazna od jedne do pet godina zatvora.

Rano jutros, na auto-putu M85, u blizini mesta Eneše, na tromeđi Mađarske, Slovačke i Austrije, policajci su presreli automobil sa mađarskim tablicama, a vozio ga je srpski državljanin. U "renou" je bilo 11 saputnika bez dokumenata, a posvedočili su da su sirijski državljani.

Policijska patrola jutros je na auto-putu M86, u blizini mesta Vat, kod mađarsko-austrijske granice, zaustavila teretni kombi nemačkih registarskih oznaka koga je vozio sirijski državljanin. U vozilu je zatečeno još 29 stranaca bez dokumenata koji nisu mogli da dokažu legalan boravak u Mađarskoj.

Svi ilegalni migranti su se na saslušanju u policijskoj kapetaniji županije Vaš izjasnili da su iz Sirije.

Istog jutra, na regionalnom putu 8717, između mesta Buču i Božok, u blizini mađarsko-austrijske granice, mađarski policajci su prekontrolisali teretni kombi nemačkih registarskih oznaka koji je vozio avganistanski državljanin.

U vozilu je bilo 16 stranih državljana bez validnih dokumenata koji su naveli da su pakistanskog, indijskog i avganistanskog porekla.

U blizini mađarsko-srpske granice, u mestu Morahalom, patrola je u kombiju čeških registarskih oznaka zatekla 29 Sirijaca, a "ford tranzit" je vozio ukrajinski državljanin koji je priveden.

U mestu Komarom, u blizini mađarsko-slovačke granice, policajci su tokom prepodneva zaustavili automobil nemačkih registarskih oznaka u kome su bili vozač iz Sirije i devet migranata iz Sirije i Palestine, bez validnih dokumenata za boravak u Mađarskoj.

Sinoć je priveden ukrajinski državljanin koji je automobilom registrovanim u Mađarskoj prevozio šest ilegalaca iz Avganistana i Turske, a uhapšen je u mestu Ruža, u blizini mađarsko-srpske granice.

Dvadesetak kilometara dalje, u mestu Balotasalaš uhapšen je i bugarski državljanin koji je prevozio 24 migranta iz Indije, Pakistana i Avganistana.

U skladu sa mađarskim propisima, policija je sve migrante sprovela do zaštitne ograde na mađarsko-srpskoj granici.

Mađarska policija saopštila je da je tokom proteklog dana na teritoriji svoje zemlje zatekla 621 migranta bez dokumenata za validan boravak u Mađarskoj.

Protiv vozača iz Srbije, Sirije, Avganistana, Ukrajine i Bugarske biće pokrenut krivični postupak zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem ljudi, saopštile su policijske kapetanije županija Vaš, Komarom-Estergom, Čongrad-Čanad, Bač-Kiškun i Ðer-Mošon-Šopron.

Za krivično delo trgovine ljudima u Mađarskoj je zaprećena kazna od jedne do pet godina zatvora, uz otežavajuće okolnosti od pet do 15 godina.

Komentari (0)

Evropa