Evropa

Ukrajinski oligarh se obogatio uz pomoć Kremlja, Amerika traži njegovo izručenje a on sada finansira borbu protiv Putina

Komentari

Autor: CNN, NBC, rferl.org, T.T.

11/06/2022

-

16:49

Ukrajinski oligarh se obogatio uz pomoć Kremlja, Amerika traži njegovo izručenje a on sada finansira borbu protiv Putina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dmitri Firtaš je trenutno jedan od najvećih kritičara ruske invazije na Ukrajinu i predsednika Vladimira Putina, ali i finansijera ukrajinske vojske. Ne bi to bilo ništa čudno da on nije ukrajinski oligarh koji je svoje bogatstvo stekao uz pomoć Kremlja, dok se istovremeno, iz kućnog pritvora u Beču, bori protiv ekstradicije SAD-u zbog optužbi za korupciju.

Pedesetsedmogodišnji Firtaš zapošljava stotine hiljada ljudi u sektoru bankarstva, energetike, nekretina i medija, a od prihoda pomaže finansiranju Ukrajine u ratu protiv Vladimira Putina.

"Naši jučerašnji planovi da proizvodimo opremu za gasovode, danas su se transformisali u proizvodnju barijera protiv tenkova. Osim toga, kompanijskim vozilima transportujemo šta god nam traži ukrajinska vojska", rekao je on u nedavnom intervjuu za CNN.

Milijarder je dao i rizičnu izjavu rekavši da ruski predsednik nema nikakve šanse da dobije rat u Ukrajini.

"Nikada neće izaći kao pobednik. Šta god da se desi, Rusija će izgubiti", rekao je za NBC News i poručio Putinu da prestane što pre - "Neće biti pobede. Što duže traje rat, gore će biti po ruski narod. Ne samo po ukrajinski"

Firtaš kaže i da je pokušao da se nagodi sa austrijskim tužilaštvom da ga puste na slobodu za vreme trajanja rata kako bi otišao da se bori za svoju zemlju.

"Rekli su mi ne"

Raspad SSSR-a i nove prilike

Kada je došlo do raspada SSSR-a, Firtaš je želeo da postane vatrogasac, ali je ipak odlučio da osnuje kompaniju za mleko u prahu i fabriku konzervi, ispričao je 2008. godine američkom ambasadoru u Ukrajini, piše američki NBC News.

Međutim, džekpot je konačno dobio 2004. godine kada je, zajedno sa ruskim Gaspromom postao ekskluzivni uvoznik gasa iz Centralne Azije u Ukrajinu. Kompanija čije je osnivanje pomogao, RosUkrEnergo, kupovala je prirodni gas vredan više milijardi dolara uglavnom iz Turkmenistana i prepodavala ga po značajno višim cenama unutar Ukrajine.

"Kompanija RosUkrEnergo je od 2005. do 2007. godine zaradila oko dve milijarde dolara, a Firtaš i njegov partner imali su 50 odsto udela u ovom poduhvatu. S obzirom na to da Gasprom kontroliše ruska vlada, mnogi su spekulisali da je Firtaš gajio veze sa užim krugom ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi RosUkrEnergo učinili operativnim", navodi NBC.

I u dokumentima Vikiliksa piše da je Firtaš priznao američkim vlastima poznanstvo sa uticajnim ruskim biznismenima, koje ga je dovelo do toga da osnuje kompaniju EuroTransGas, jednu od najvećih na tržištu prirodnog gasa u Centralnoj Aziji.

profimedia

 

Firtaš je potom iskoristio profit od RosUkrEnergo da privatizuje fabrike u industriji đubriva i titanijuma - koje u velikoj meri zavise od gasa. Ubrzo je postao jedan od najbogatijih i najuticajnijih biznismena u Ukrajini.

Svoje biznis carstvo proširio je na poljoprivredu, bankarstvo, nekretnine i medije, a rastuća moć i vlast doveli su ga u sukob sa tadašnjom premijerkom Julijom Timošenko. Naime, ona je 2009. godine postigla dogovor sa Putinom da isključi RosUkrEnergo iz ukrajinskog uvoza gasa, lišavajući Firtaša značajnog profita, u potezu koji je on nazvao "političkim ustupkom za Putina".

U međuvremenu, Firtaš je godinama podržavao političku prorusku opciju - Partiju regiona. Kada se Timošenkova kandidovala za predsednika 2010. godine, Firtaš je podržao njenog protivnika, šefa Partije regiona Viktora Janukoviča. Nekoliko godina kasnije Timošenko je tužila Firtaša, optužujući ga da je prao novac od gasa ne bi li platio Janukovičeve pristalice. Njenu optužbu je odbacio američki sudija.

Povezanost sa ruskim kriminalnim organizacijama

Američke vlasti terete Firtaša za korupciju tokom sklapanja posla u Indiji za nabavku titanijuma za boing 787 drimlajner. Firtaš kaže da "100 odsto nije kriv" i da je čitava optužnica geopolitički motivisana protiv njega.

"Čak ni ne navode da sam nekoga podmitio nego da sam nameravao. Nije bilo razloga za to. Da bih nekoga podmitio znači da sam morao da profitiram posle, a od tog posla nisam profitirao", rekao je on u intervjuu za CNN.

Smatra da je za sve kriva njegova podrška proruskoj vlasti u Ukrajini.

"Nikada nisam bio proruski nastrojen, samo proukrajinski. Ali, vi morate da razumete da sam ja biznismen i da je moj cilj da zaradim novac. To je moj posao", rekao je.

Nakon što je platio najveću kauciju u istoriji Austrije - 174 miliona dolara, Firtaš živi u kućnom pritvoru u Beču već osam godina, dok se i dalje bori protiv ekstradicije SAD-u.

Izvori iz Stejt dipartmenta navode da je Firtaš priznao susret sa Semionom Mogilevičem u januaru 2002. godine, koji je u to vreme od strane američkih vlasti bio označen kao jedan od najopasnijih svetskih kriminalaca, piše NBC.

profimedia

 

Svako ko je želeo da vodi biznis u Ukrajini početkom dvehiljaditih, morao je da se slaže sa strukturama iz ruskih kriminalnih grupa, navodno je rekao američkim vlastima. Firtaš pak, kaže da njegova politička aktivnost nije mnogo drugačija od one koju imaju američki biznismeni.

"Uzmite kao primer desetine imena iz SAD, Marka Zakerberga ili nekog drugog. Svi oni imaju dva zadatka - oni su odgovorni za svoj posao, oni odgovaraju za sve što urade i naravno, svaki veliki biznis ima veze sa politikom. Ne kontroliše političare, ali zavisi od njih na isti način na koji se političari oslanjaju na te velike biznise", rekao je za NBC News.

Komentari (0)

Evropa