Evropa

Kraljica Elizabeta drugi najdugovečniji monarh u istoriji, od nje je duže vladao samo Luj XIV

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2022

-

21:40

Kraljica Elizabeta drugi najdugovečniji monarh u istoriji, od nje je duže vladao samo Luj XIV
Kraljica Elizabeta drugi najdugovečniji monarh u istoriji, od nje je duže vladao samo Luj XIV - Copyright AP Photo/London Times

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica Elizabeta II, koja je ranije ovog meseca proslavila svoju 70. godišnjicu na britanskom tronu, postala je drugi monarh na svetu sa najdužim stažom, sa samo francuskim Lujem XIV ispred nje.

Nakon što je vladala 70 godina i 127 dana, Elizabeta II je pobedila Franca Josifa I, koji je vladao Austrijom i Austro-Ugarskom skoro 68 godina i tajlanskog kralja Rame X koji je od 1946. do 2016. vladao ukupno 70 godina i 126 dana.

Elizabeta II postala je kraljica sa 25 godina, nakon što je njen otac, kralj Džordž VI, umro 6. februara 1952. godine.

Vladajući Ujedinjenim Kraljevstvom i četrnaest drugih kraljevstava Komonvelta, ona je već najdugovečniji i najduže vladajući britanski monarh.

Luj XIV, takođe poznat kao le Kralj Sunca, vladao je Francuskom od svoje četvrte godine, ali je sam preuzeo vlast tek 1661. kada je imao 23 godine. 

Kraljica Elizabeta II bi morala da vlada do maja 2024. godine da bi postala monarh sa najdužim stažom u istoriji.

Iako je britanska kraljica, koja sada ima 96 godina, u februaru dostigla sedam decenija, manifestacije kojim je obeležen platinasti jubilej održane su tek prošlog vikenda.

Uprkos manjem broju javnih funkcija u poslednje vreme zbog problema sa pokretnošću, kraljica se pojavila u Bakingemskoj palati tokom vikenda jubileja.

Ona se zahvalila britanskoj javnosti na kraju proslave u izjavi, rekavši da je dirnuta proslavom, kao i da je i dalje posvećena da služi najbolje što može.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa