Evropa

Blinken pozvao Veliku Britaniju da nastavi pregovore sa EU o protokolu za Severnu Irsku

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

23:08

Blinken pozvao Veliku Britaniju da nastavi pregovore sa EU o protokolu za Severnu Irsku
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/(Olivier Douliery

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken, u razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras, pozvao je Britaniju da nastavi "pregovore u dobroj veri" sa Evropskom unijom kako bi se postiglo rešenje koje će sačuvati rezultate Sporazuma na Veliki petak, saopštio je Stejt department.

Slično tome, Bela kuća je pozvala Britaniju i Evropsku uniju da se vrate pregovorima kako bi se rešile razlike oko primene protokola za Severnu Irsku, ali je i saopštila da ne očekuje da će to pitanje ometati trgovinski dijalog između SAD i Velike Britanije.

"Prioritet SAD ostaje zaštita dobrobiti sporazuma iz Belfasta na Veliki petak i očuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta za narod Severne Irske", rekla je novinarima sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, preneo je Rojters.

Upitana da li bi planovi Velike Britanije da zaobiđu neka od trgovinskih pravila za Severnu Irsku posle Bregzita mogli da postanu prepreka za trgovinske razgovore između SAD i Velike Britanije planirane u Bostonu za 22. jun ili budući trgovinski sporazum između SAD i Velike Britanije, Žan-Pjer je odgovorila da ne veruje kako će to biti slučaj.

Velika Britanija je danas objavila planove da poništi neka od trgovinskih pravila za Severnu Irsku nakon Bregzita tako što će ukinuti kontrolu i osporiti ulogu koju ima sud Evropske unije u novom sukobu sa Briselom, preneo je Rojters.

I nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je ranije danas da mu je žao zbog neopravdane odluke Britanije da donese zakon kojim bi se ukinule provere robe koja se kreće između Britanije i Severne Irske i poručio da će Evropska unija imati jedinstven odgovor.

"Britanija je donela odluku za žaljenje koja se kosi sa svim sporazumima između EU i Britanije", rekao je on.

Takođe, potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio je danas da Evropska unija neće ponovo pregovarati o protokolu za Severnu Irsku, jer bi "svako novo pregovaranje donelo dodatnu pravnu nesigurnost za ljude i kompanije u Severnoj Irskoj".

Komentari (0)

Evropa